Close button

ВООЗ назвала головні причини смертності в світі за 20 років

ВООЗ назвала головні причини смертності в світі за 20 років

За останні 20 років люди стали частіше помирати від неінфекційних хвороб, таких як серцево-судинні захворювання, діабет і рак, повідомляє УНИАН.

Про це йдеться в масштабному дослідженні про причини смертності в світі, яке провела Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), передає Бі-бі-сі. ВООЗ підкреслює, що рання діагностика і профілактика таких захворювань може значно знизити кількість летальних випадків.

Якщо в 2000-му році в десятці основних причин, за якими вмирали люди, було тільки чотири захворювання, що не передаються контактним шляхом, то в 2019-му їх було вже сім.

"Ці нові оцінки - ще одне нагадування про те, що нам потрібно терміново посилити профілактику, діагностику та лікування неконтагіозних хвороб, - підкреслив глава ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус. - Вони також говорять про те, наскільки важливо радикально поліпшити систему первинної медико-санітарної допомоги... яка вочевидь становить основу всього - від боротьби з неінфекційними хворобами до роботи в умовах глобальної пандемії ".

ВООЗ також зазначає, що в порівнянні з 2000-м роком середня тривалість життя в світі виросла на 6 років: зараз вона становить більше ніж 73 роки, а 20 років тому - близько 67-ми. При цьому тільки п'ять з цих шести додаткових років життя люди проводять в здоров'ї.

Дослідження засноване на даних, зібраних до пандемії коронавируса, і не відображає, як поширення цього захворювання вплинуло на загальні тренди останніх років.

Основні причини смерті в світі (2019 рік)

1. Ішемічна хвороба серця

2. Інсульт

3. Хронічна обструктивна хвороба легень

4. Інфекції нижніх дихальних шляхів (інфекційне захворювання)

5. Неонатальні захворювання (інфекційне захворювання)

6. Ракові захворювання трахеї, бронхів і легенів

7. Хвороба Альцгеймера та інші форми деменції

8. Діарея (інфекційне захворювання)

9. Цукровий діабет

10. Хвороби нирок

За даними ВООЗ, основною причиною смертності в світі залишається ішемічна хвороба серця - на неї припадає 16% всіх смертей у світі. При цьому за останні 20 років число смертей від цієї хвороби зросло більш ніж на 2 млн до майже 9 млн на рік.

Неонатальні захворювання - на п'ятому місці загальносвітового списку ВООЗ, але в країнах з низьким рівнем доходу вони залишаються головною причиною смерті. Втім, як зазначає організація, за останні роки смертність при народженні різко знизилася: в 2019 році померли 2 млн новонароджених, тобто на 1,2 млн менше, ніж в 2000-му.

У число десяти головних причин смерті тепер також увійшла хвороба Альцгеймера та інші види деменції, при цьому в Європі і Америці вони виявилися на третьому місці в списку. Експерти ВООЗ підкреслюють, що від таких хвороб більше страждають жінки: на них припадає 65% смертей.

За минулі два десятиліття на 70% зросла смертність від діабету - в першу чергу, у чоловіків. Найсильніший приріст був у країнах Близького Сходу.

Дані ВООЗ свідчать, що в цілому за останні роки світ став набагато краще справлятися з інфекційними захворюваннями в порівнянні з показниками 2000-го року. Такі хвороби, як туберкульоз і ВІЛ/CНІД, пішли з першої десятки причин смертності в середньому по світу, хоча в африканських, азіатських і інших країнах з низьким доходом вони залишаються серйозною загрозою для життя.

Найбільш небезпечними інфекційними захворюваннями залишаються хвороби нижніх дихальних шляхів, у тому числі вірусна пневмонія (саме вона найчастіше є причиною смерті при Covid-19). У 2019-му ці хвороби виявилися четвертою причиною смертності в світі (від них померли 2,6 млн чоловік), але в порівнянні з 2000-м роком число померлих виявилося на 460 тис. нижче.

У заяві ВООЗ також наголошується, що її наступна доповідь "буде містити оцінки прямого і непрямого впливу пандемії Covid-19 на смертність і захворюваність".

У числі інших серйозних причин смертності в світі за 2000-2019-і роки ВООЗ зазначає дорожньо-транспортні пригоди, особливо в Африці і на Близькому Сході. 75% жертв ДТП - чоловіки, йдеться в доповіді.

Особливу увагу автори доповіді також приділяють кількості американців, які помирають від наркотиків. Це єдиний регіон в світі, в якому ця причина смертності виявилася в першій десятці.

Новини

Популярні теми форуму

analytics