Close button

Помпео висловився про загрозу з боку Китаю

Помпео висловився про загрозу з боку Китаю

Держсекретар США Майк Помпео виступив в середу в Технологічному інституті штату Джорджія (Атланта). Тема виступу - виклики національній безпеці США і академічним свободам в країні з боку Китаю, повідомляє Голос Америки.

Звертаючись до присутніх і до тих, хто стежив за заходом онлайн, Помпео констатував, що комуністична влада КНР прагне заволодіти результатами наукових і технологічних розробок в США і розвиває активну діяльність в цьому напрямку. Помпео навів приклад того, як в Китаї був затриманий професор Технологічного інституту Джорджії, який є етнічним китайцем (професор був присутній в залі під час виступу держсекретаря). Помпео нагадав, що вчений був звільнений лише після втручання ззовні.

Держсекретар зупинився на заходах, які вживаються в США з метою покласти край незаконним практикам, які направляються з Пекіна.

Глава зовнішньополітичного відомства зазначив і прагнення керівництва КНР використовувати етнічних китайців, що проживають за кордоном для отримання інформації про демократичних активістів і дисидентів з Китаю.

Помпео розповів про дії китайського керівництва по культивуванню прокитайськіх політичних переконань в студентському середовищі США, особливо відзначивши роль посольства КНР і ряду місцевих консульств в координації подібної діяльності.

Держсекретар підкреслив, що США не дозволять тиранічному режиму КНР здійснювати діяльність про промивання мізків серед студентів. Однак, зазначив він, в боротьбі з цією небезпекою нам необхідна допомога університетської спільноти.

Нагадаємо, що раніше в цьому місяці, виступаючи на міністерській нараді НАТО, Помпео підкреслив небезпеку, яку представляє правляча в Китаї компартія для безпеки союзників США.

Раніше директор національної розвідки Джон Реткліфф назвав Китай головною загрозою для свободи і демократії з часів Другої світової війни.

«Пекін готується до невизначеного терміну конфронтації з США, - написав Реткліфф в статті для Wall Street Journal, - Вашингтону також слід бути готовим».

Більше 1000 дослідників з КНР останнім часом покинули Сполучені Штати на тлі активної боротьби з крадіжками технологій, що розгорнулася в США, повідомляють високопоставлені джерела в службах безпеки.

Як розповів начальник відділу національної безпеки Міністерства юстиції Джон Демерс, виступаючи на заході аналітичного центру Aspen Institute, дослідники покинули країну, коли Мін'юст порушив кілька кримінальних справ стосовно китайських агентів за підозрою в промисловому і технологічному шпигунстві.

Новини

Популярні теми форуму

analytics