Close button

Кабмін обмежив вирубку лісу в Карпатах

Кабмін обмежив вирубку лісу в Карпатах

Кабінет міністрів України обмежив суцільні рубки в лісах Карпат, прийнявши постанову, яка вносить зміни до низки нормативних актів, що регулюють проведення рубок в українських лісах, повідомляє УНИАН.

Про це повідомила прес-служба Кабміну.

"Ці зміни дозволять зберегти ліси Карпат, ліси природно-заповідного фонду, зупинити надмірні санітарні рубки і в цілому поліпшити практики ведення лісового господарства", - сказано в повідомленні.

За словами міністра охорони навколишнього середовища та природних ресурсів України Романа Абрамовського, завдяки рішенню уряду в окремих категоріях лісів вирубку тепер можна буде проводити тільки в лісах штучного походження.

"Вводяться сучасні європейські підходи до збереження біорізноманіття. Це дозволить зберегти важливі для флори і фауни дерева, навіть якщо вони підпадають під критерії санітарної рубки. Наразі чинний підхід до управління лісами призводить до того, що вони втрачають біорізноманіття та унікальний скарб - мертву деревину, яка є свідченням здорового лісу », - цитує міністра прес-служба Кабміну.

За даними прес-служби, прийняті зміни передбачають: заборона суцільних санітарних рубок в високогірних, берегозахисних, протиерозійних лісах Карпат природного походження; повна заборона лісовідновлювальних вирубок у гірських лісах Карпат; встановлення нових обмежень на проведення рубок в природно-заповідний фонд; введення сучасних європейських підходів до збереження дерев.

За словами Абрамовського, це тільки перший крок до кардинальних реформ в лісовому господарстві, впровадження нових правил заготівлі деревини і відтворення лісів. Саме з цією метою міністерством розроблена Державна стратегія управління лісами України до 2035 року і триває робота над розробкою єдиного комплексного документа, який введе кращі сучасні практики в сфері проведення рубок в Україні.

Хронологія подій

3 липня 2020 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про необхідність проведення національної інвентаризації лісів.

За даними Держлісагентства, обсяги незаконних рубок лісу в Україні в 2019 році зросли до 118 тис. Куб. м, що майже в сім разів більше, ніж в 2018 році (17,7 тис. куб. м).

Інститут космічних досліджень в 2021 році запустить публічний супутниковий моніторинг українських лісів для мінімізації незаконної вирубки.

Новини

Популярні теми форуму

analytics