Close button

Доведена одна з гіпотез Дарвіна

Доведена одна з гіпотез Дарвіна

Вчені Університету Монаша в Австралії довели гіпотезу Чарльза Дарвіна, згідно з якою в ході еволюції комахи, що живуть на островах, схильні втрачати крила, повідомляє Лента.ру.

На думку вченого, це дає членистоногих перевага, оскільки сильний вітер відносить крилатих комах в море. Ця точка зору досі оскаржувалася багатьма дослідниками. Про це повідомляється в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the Royal Society B.

Фахівці проаналізували дані про комах, що мешкають на арктичних і субантарктических островах. Субантарктичні острова розташовуються між 40-ми і 50-ми широтами, відомими як «буремні сорокові». Тут дмуть сильні вітри, часто породжують потужні шторми. Якщо Дарвін був правий, то в таких умовах у безкрилих комах буде перевага перед тими, хто зберіг здатність літати.

Вчені підтвердили, що постійний вітер дійсно сприяє зникненню крил. Однак це відбувається не зовсім тим способом, про який припускав Дарвін. Вітер ускладнює політ комах і робить його більш витратним з точки зору споживання енергії. Таким чином, комахи перестають вкладати ресурси в політ і забезпечують його енерговитратні механізми (крила і мускулатуру) і перенаправляють їх на розмноження.

Новини

Популярні теми форуму

analytics