Close button

Розділ майна при розлученні - лайфхак від юристів

Розділ майна при розлученні - лайфхак від юристів

У грудні 2020 роки українці почали частіше цікавитися питанням розділу спільно нажитого майна. Мабуть, карантин і спільну ізоляцію витримують не всі. З одного боку, важкі часи рано чи пізно закінчаться і в підсумку до розлучення справа може так і не дійти, повідомляє UBR.

З іншого ж, краще заздалегідь дізнатися всі тонкощі такого важливого процесу, як розділ майна при розлученні.

Коли можна ділити

Поділ спільного майна подружжя може бути здійснено під час шлюбу, в процесі розірвання, а також після нього.

Згідно з нормами Сімейного Кодексу України, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить їм на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них з поважної причини (навчання, догляд за дітьми, хвороба тощо) не мав самостійного заробітку (доходу).

Поділ майна подружжя може бути здійснено в добровільному або судовому порядку.

"Принцип рівності часток застосовується незалежно від того, здійснюється поділ в судовому або позасудовому порядку", - зауважила в розмові керівник практики вирішення спорів, адвокат Gracers Law Firm Людмила Куса.

Добровільний розділ

Добровільний порядок застосовується, якщо подружжя домовилося щодо визначення часток кожного з них у праві на майно, набутого під час шлюбу, а також дійшли згоди щодо конкретного поділу майна відповідно до цими частинами.

Сімейне законодавство встановлює спеціальну форму лише для договору про поділ нерухомого майна подружжя.

"Відповідно до норм Сімейного Кодексу, договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна повинен бути нотаріально посвідчений. Цивільний кодекс передбачає також державну реєстрацію прав на нерухомість і угод з нерухомістю, які поширюються також на операції з участю подружжя", - розповіла нам Людмила Куса.

Через суд

Якщо між подружжям все ж виникає суперечка щодо розміру належних їм часток, порядку або способу поділу спільного майна, то в даному випадку необхідно звертатися до суду з відповідною позовною заявою.

При цьому суд при вирішенні спору бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення. Але необхідно пам'ятати, що судовий спір може затягнутися на довгі місяці.

Також слід розуміти, що майно, набуте одним із подружжя до шлюбу або отримана ним в період спільного проживання в спадок, за договором дарування і т.п., а також речі індивідуального користування не підлягають розділу.

"Згідно із законодавством, розірвання шлюбу не припиняє режиму спільної сумісної власності майна. При цьому позовна давність до суперечок про розподіл спільної сумісної власності подружжя не застосовується, в результаті чого звернення до суду не обмежена в часі", - зауважив керуючий партнер АО "Лещенко, Дорошенко і партнери", адвокат Олександр Лещенко.

Шлюбний договір можна укласти в шлюбі

Шлюбний договір - це, перш за все, договір про вирішення спірних питань життя сім'ї, укладений між особами, які одружуються, або подружжям. Новацією Сімейного кодексу є положення про те, що шлюбний договір може бути укладений не тільки до одруження, але і під час шлюбу.

Сімейним кодексом України передбачено, що шлюбним договором регулюються майнові відносини між подружжям, визначаються їхні майнові права та обов'язки, а також майнові права та обов'язки подружжя як батьків.

Особливістю шлюбного договору є те, що їм майнові права і обов'язки подружжя може бути визначено інакше, ніж це передбачено загальними правилами сімейного законодавства.

"Безперечно, в шлюбному договорі можна визначити можливий порядок поділу майна, у тому числі і після розірвання шлюбу. Так, у разі розлучення, можна уникнути довго триваючих судових процесів поділу майна, маючи більше шансів зберегти добрі стосунки після розлучення", - говорить Людмила Куса .

Шлюбний договір можна укласти навіть за тиждень, а то і за кілька днів до розлучення, каже юрист.

Наприклад, якщо позов про розірвання шлюбу вже слухається судом, але подружжя прийшло до домовленості про розподіл майна між собою, до постановлення рішення судом можна укласти шлюбний договір, в якому передбачити всі майнові "нюанси".

"Це значно" здешевить "розділ майна і позбавить в подальшому від судового спору щодо поділу майна", - помітила Людмила Куса.

Моральні аспекти

Розділ майна при розірванні шлюбу - тема досить делікатна. Делікатність зазначеного питання пов'язана з особливістю сімейних правовідносин, що межують на стику суспільних явищ моралі і права.

Особливістю традицій виховання населення в нашій країні в розрізі законодавства дещо по-різному регулює питання шлюбних правовідносин, розділу майна подружжя, аліментні зобов'язання батьків, участі одного з подружжя у вихованні дітей.

"Досить часто в свідомості людей існує стереотип того, що чоловік після розлучення повинен залишати все майно дружині або діти повинні залишатися з матір'ю (ні з батьком), або чоловік має право приховувати справжні доходи від колишньої дружини, якщо дружина перешкоджає батькові в спілкуванні з дітьми ", - розповідає Олександр Лещенко

Часто перебуваючи в шлюбі або відразу після його реєстрації, чоловік, який (-а) ініціює питання укладення шлюбного договору відразу ставить під сумнів питання довіри один до одного. Тому, на жаль, питома вага укладених шлюбних договорів в розрізі кількості укладених шлюбів не настільки великий, констатують юристи.

"Як показує адвокатський досвід - подружжя даремно такі договори не укладають. Уклавши шлюбний договір, сторони на старті, так би мовити" на березі ", регулюють всі майнові чи немайнові питання між собою", - говорить Олександр Лещенко.

Якщо на "старті" шлюбу між подружжям не укладався шлюбний договір - подальша драма розділу майна і розлучення подружжя в судовому порядку буде процесом затяжним і складним, а значить - і не дешевим з точки зору кількості витраченого часу адвокатом у зазначеній справі.

Що прописати в шлюбному договорі

Предметом шлюбного договору є майнові та немайнові відносини між подружжям, цим договором визначаються їхні майнові права та обов'язки, а також можуть бути визначені майнові права та обов'язки подружжя як батьків.

Сторони в шлюбному договорі можуть визначати:

  • правовий режим майна, яке дружина, чоловік передають для використання на спільні потреби сім'ї;
  • правовий режим майна, подарованого подружжю у зв'язку з реєстрацією шлюбу;
  • порядок користування житлом або будь-яким рухомим майном;
  • боку можуть домовитися в шлюбному договорі про зміну правового режиму майна, придбаного в шлюбі, і визначити його як особисте майно одного з подружжя або на особисте майно одного з подружжя поширити режим спільного майна подружжя;
  • шлюбним договором може регулюватися порядок користування одним із подружжя житловим приміщенням, яке належить іншому з подружжя, а також проживання у житловому приміщенні, яке є їхньою спільною власністю або їхніх родичів;
  • сторони у шлюбному договорі можуть відійти від презумпції рівності часток у праві спільної власності.

Принцип свободи договору дозволяє врегулювати в шлюбному договорі будь-які майнові та немайнові питання чоловіка і дружини.

Як укласти договір

Законодавство передбачає, що зазначені договори укладаються в письмовій формі та підлягають нотаріальному посвідченню. А тому, конкретний перелік документів для укладення договору залежить від того, що буде предметом шлюбного договору.

"Наприклад, якщо це буде відповідне нерухоме майно, то крім документів про укладену шлюбу, для укладення договору з елементом нерухомого майна нотаріус зажадає весь перелік документів, необхідних для укладення договору з нерухомим майном", - говорить Олександр Лещенко.

У разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору (незалежно від того, що є предметом договору) такий документ є нікчемним (тобто, немає законодавчої необхідності звертатися до суду з відповідним позовом, зазначений договір є нікчемним з моменту його укладення).

"Якщо ж подружжя не пішли на договірне врегулювання шлюбних правовідносин, наступним етапом є судові процедури. Відразу варто сказати, що такі процеси - тривалі і, як показує практика, таки доведе одному з подружжя очевидну вигоду укладення шлюбного договору", - зауважив Олександр Лещенко.

З діючої актуальною судовою реформою і введенням карантину варто розраховувати на розгляд такого спору на прикладі міста Києва в межах одного року, попереджають юристи.

Якщо ж у справі буде проводитися експертиза - набагато довше. Зате укладення договору займе кілька годин.

"Діюча судова практика при вирішенні відповідних спорів щодо поділу майна виходить із презумпції рівності часток спільної власності подружжя. Тому, незважаючи на наявність бажання одного з подружжя відійти від цього принципу, для судової практики відхід від принципу рівності часток у праві спільної власності є винятком, а не правилом ", - уклав Олександр Лещенко.

Новини

Популярні теми форуму

analytics