Close button

Як Росспоживнагляд спробував заборонити росіянам пити

Як Росспоживнагляд спробував заборонити росіянам пити

Спроби заборонити або навіть обмежити споживання алкоголю в Росії завжди закінчувалися зміною влади, повідомляє Деловая столица.

Глава Росспоживнагляду Анна Попова повідомила у вівторок, другого грудня, що тим, хто буде робити щеплення від коронавірусу, доведеться відмовитися від алкоголю на 56 днів: за 14 днів до вакцинації й протягом 42 днів після першої ін'єкції. Залякані новинами про переможну ходу коронавірусу, від якого не допомагає нічого, крім вакцини "Супутник-V", росіяни впали в прострацію.

Негайно пройшов слух, що вакцина взагалі не забезпечує ніякого імунітету, хоча і створена за максимально ефективною в цьому плані ветеринарної технології, за принципом "нехай воно краще здохне, аби заразу не розносився". І ось, для того, щоб прикрити свій провал, російське керівництво вирішило запустити качку про алкоголь - виходячи з того, що житель Росії, не пив 56 днів поспіль, вже практично мертвий і ніякої вірус йому апріорі не страшний, а іншим можна буде сказати, що вони самі винні: їх попереджали, що вакцина слабшає від алконадмірності.

Почалося інтенсивне бродіння мас. З місць в Москву стали надходити чутки про загрозу збройних повстань.

Усвідомивши свою помилку, влада спробувала відкотити назад, і вже в четвер, четвертого грудня віцепрем'єр Тетяна Голікова заявила, що не пити треба тільки 42 дні, і навіть не те щоб зовсім не пити, а так, "обмежити прийняття алкоголю", що не припиняючи його. Але кола від заяви Попової вже пішли, і бродіння тривало. Проблему потрібно було закривати, поки не настали жахливі наслідки. А вони наступали. Передчуваючи неминучість відмови від алкоголю, народ відчайдушно шукав заміну. Але чим можна замінити в Росії алкоголь?

Відомо, що. "Сухий закон" введений Миколою Другим в 1914 році, з нагоди Світової війни, тотально кокаїнозував Балтійський флот, що і стало однією з причин його гіперреволюційності. Вже через три роки Імперія впала, а ще через рік колишнього імператора з усією родиною розстріляли в підвалі. "Сухий закон" Горбачова розвалив СРСР. Від розстрілу невдалого реформатора врятував тільки Єльцин, який скасував, в тому числі й особистим прикладом, це непродумане рішення.

Тут треба зауважити, що, наприклад, "фронтові сто грамів", введені тов. Сталіним, навпаки, різко підняли боєздатність радянської армії. У всякому разі ось так відразу, мільйонами, як це було на початку війни, в полон вже ніхто не здавався - можливо і тому, що було ясно, що там не наллють.

Отже, нехитре соціальне рівняння "Росія - алкоголь = революція" явно готове було нагадати про себе. У пошуках виходу, намагаючись знайти заміну революції, незмінно приходить на заміну алкоголю, російські патріоти пустилися в ризиковані експерименти. Справа дійшла до того, що відомого патріота Росії і СРСР, лідера ліворадикальної та правоконсервативної партії "За правду", ветерана війни на Донбасі Захара Прілепіна ненавмисно застукали в машині за міцну чоловічу одностатевим коханням. Ну, а справді, якщо пити не можна, і революцію не можна, то як ще накажете розважатися жителю Росії, якого не покликав "Вагнер"?

І ось, через тиждень, був прийнято рішення дезавуювати необережна заява Попової вже остаточно. Олександр Гінзбург, директор Центру ім.Гамалеі, який розробив "Супутник-V", роз'яснив, що під час вакцинації від коронавірусу настійно рекомендується утримуватися від вживання алкоголю тільки протягом трьох днів після кожної щеплення. В інший час мова йде не про повну заборону на алкоголь, а лише "про розумне обмеження споживання, поки організм не сформував свій імунну відповідь на коронавірусну інфекцію".

Словом, Росія, схоже, врятована. Хоч і три дні без алкоголю в російських реаліях витримає далеко не кожен. Ідеальним засобом для росіян була б, звичайно, спиртова настойка для прийому всередину, що формує стійкість до COVID-19. Але її для Росії поки не винайшли. Так що компенсувати розумне споживання алкоголю доведеться іншими засобами. Якщо не революцією, то агресією в сусідні країни, або ... ну, в загальному, ви зрозуміли. Втім, "або" тут не обов'язково. Бо одне, як це видно на прикладі Прілепіна, не тільки не виключає іншого, а й чудово доповнює його.

Що стосується ефективності "Супутника-V", то тут росіяни можуть розраховувати на якусь хромосому - ту саму, глибинну, яку міністр культури РФ Володимир Мединський, в інтерв'ю, яке він дав у жовтні 2012 року американської російськомовній газеті "Російська Життя", що видається в Сан-Франциско, назвав "зайвої".

"Я вважаю, що після всіх катастроф, які повалилися на Росію в двадцятому столітті, починаючи з першої світової та закінчуючи перебудовою, той факт, що Росія ще збереглася і розвивається, каже, що у нашого народу є одна зайва хромосома", - сказав Мединський, на що наклепники Росії тоді вибухнули репліками про те, що, мовляв, непарне число хромосом є ознакою "синдрому Дауна".

Але через вісім років правда вилізла назовні! "Зайва хромосома" виявилася дуже навіть не зайвою: вона, схоже, забезпечила сприйнятливість російського організму до вакцини, розробленої в центрі ім.Гамалеі. Неросійський же світ залишиться наодинці з вірусом ковіда. Ось уже і Туреччина не подужала російську вакцину. Як повідомив міністр охорони здоров'я Туреччини Фахреттін Коджа, вона не змогла пройти ліцензійні процедури, через невідповідність GLP (good laboratory practice - належної лабораторної практики), не отримала схвалення ВООЗ, і буде мати проблеми з ліцензуванням по всьому світу.

Але це не її, вакцини, проблеми, а проблеми тих, кому вона не підходить. Питання ж про те, наскільки ефективний "Супутник-V" вирішиться просто: чи не подіяла - значить неросійський. Захворів після щеплення - не патріот. Помер - значить, погано любив Путіна. Або не міг не пити три дні поспіль - але тут вже, як зазвичай, ліс рубають і тріски летять. Зате завдяки пандемії, патріотизм вижив населення Росії досягне небачених висот.

Сергій Ільченко

Новини

Популярні теми форуму

analytics