Close button

Лікар назвав терміни відновлення після COVID-19

Лікар назвав терміни відновлення після COVID-19

Терміни відновлення після коронавирусной інфекції, перенесеної в середній або тяжкій формі, складають мінімум два місяці, але може проходити і довше. Про це розповів заслужений лікар Росії, мануальний терапевт Андрій Кабичкін, повідомляє Лента.ру.

«Все індивідуально. Навіть беручи до уваги ступінь ураження, сказати, скільки конкретно потрібно часу на відновлення, не можна. Чим старша людина, чим більше у нього супутніх захворювань, тим реабілітаційні заходи будуть довше. Чим пізніше пацієнт звернувся за медичною допомогою, тим більш тривалі будуть заходи по реабілітації », - сказав фахівець.

Він зазначив, що реабілітація пацієнтів, які перехворіли на коронавирусну інфекцію в середній і важкій формі, повинна проходити за певними канонами. Зокрема, необхідна кардіо- та судинна реабілітація, але головне - реабілітація дихальних шляхів, яка є найбільш важливою.

«Тому відновлювальні комплекси повинні містити в собі кілька складових. По-перше, це гіпербарична оксигенація, тобто, насичення тканин киснем під підвищеним тиском. Це найбільш ефективна методика. На другому місці за значимістю, безумовно, варто насичення тканин киснем за допомогою інгаляцій, термоінгаляцій», - розповів лікар.
"Ще однією невід'ємною частиною реабілітації є лікувальна фізкультура, за допомогою якої після зняття запалення відновлюють життєву ємність легенів," - зазначив Кабичкін.

Також, за його словами, існують масажні методики для поліпшення дренажної функції легенів, функції серцево-судинної системи і лімфодренажні техніки масажу.

«Безумовно, все це повинно бути комплексно, комплементарно і, найголовніше, персоніфіковано, тобто, підібрано безпосередньо для пацієнта», - вважає терапевт.

Новини

Популярні теми форуму

analytics