Close button

5 продуктів, які корисніше в переробленому вигляді

5 продуктів, які корисніше в переробленому вигляді

Дуже широко поширена думка, що тільки свіжі продукти є гарантом здоров'я і доктриною правильного харчування. Але є винятки. Матеріал розповість про п'ять продуктах, які куди корисніше вживати не у свіжому, а переробленому вигляді, повідомляє Novate.

1. Помідори

Кто бы мог подумать, но... / Фото: delo.ua

Взимку тепличні помідори на смак точно трава, крім того, сирі помідори на регулярній основі протипоказані гастрітчікам, особливо на ніч. Але це далеко не єдині дві причини, по якій варто віддавати перевагу не сирим помідорам, а такий їх переробленої іпостасі, як томатна паста. Новозеландські вчені з'ясували, що томатна паста більш корисна, ніж свіжі помідори. За словами фахівців, томати з грядки не можуть наситити організм достатньою кількістю такого антиоксиданту, як лікопін.

Відповідно до проведених масштабним дослідженням, при вживанні свіжих томатів засвоюється лише невелика частина лікопіну - близько 5 відсотків. Всього ж з томатів можна витягти 75 відсотків різних антиоксидантів, серед них - аскорбінова кислота, фенольні смоли і лікопін. Томатна паста дозволяє засвоїти майже половину корисних речовин, що містяться в томатах, тому як при термальній обробці з овочів випаровується зайва рідина і залишається більше корисного сухої речовини.

2. Кріп

Поняття живих вітамінів зі свіжих фруктів і овочів нині міцно асоціюється з відмінним імунітетом, але свіжий кріп - це виключення: вживати його потрібно з обережністю, в невеликих кількостях. Справа в тому, що містяться в свіжому кропі речовини (флавоноїди і ін.) Ефективно знижують тиск. Перефразовуючи відомий афоризм, що для гіпертоніків добре, то для гіпотоніків ... Небезпечно! Зафіксовані випадки, коли люди зі зниженим тиском після вживання в їжу свіжого кропу починали відчувати сильну сонливість, занепад сил, непритомніли.

3. Хліб

Якщо людина вирішує схуднути або утримати насилу досягнутого за допомогою жорстких дієт результату, то перш за все накладає табу на хлібобулочні вироби. І зовсім даремно. Актуальна в роковому 2020 року гонка імунітетів включає постійні розмови про рятівну роль вітаміну D, який у вигляді біодобавки досить недешевий. А адже отримати природним шляхом даний  вітамін дуже легко при включенні в раціон хліба. Але свіжий хліб (перші 72 години після виготовлення) не сама дієтична їжа. Якщо ж нарізати скибочки тонкими смужками і поставити на день-два в сухе місце (на холодильник, наприклад), то отримані сухарики будуть вже зі зміненим статусом: тепер це корисний продукт з високим вмістом вітаміну D.

4. Виноград

Фрукт-ПУКт. / Фото: wikipedia.org

Мало знайдеться людей, які хоч раз не поскаржилися на тяжкість та інші неприємності з шлунково-кишкового тракту після того, як поїли виноград. Дійсно, виноград запускає в кишечнику надмірні реакції бродіння, в результаті неповноцінно засвоюється. На замітку тим, хто бажає підтримувати в тонусі серцево-судинну систему: життєво необхідний калій в достатку можна отримати, включивши в раціон родзинки. Безсумнівний плюс: сушений виноград безпечний для кишечника. Суцільна користь!

5. Слива

Плоди сливи мають багатий склад мікроелементів, включаючи кальцій і магній. А наявність рутина, велика частина якого зосереджена в шкірці, сприяє регулюванню кров'яного тиск і благотворно впливає на тонус судин. Доведено, що рутин не руйнується при нагріванні, тому сливове варення постачає їм організм так само, як і свіжі плоди.

Зливи мають послаблюючу дію, але якщо свіжі плоди вживати людині без проблем з шлунково-кишкового тракту, то високий ризик метеоризму і проносу. В результаті дієтологи сміливо стверджують: чорнослив корисніше, ніж свіжа зливу. Для його виготовлення підходять тільки особливі сорти сливи, застосовуються спеціальні технології, що дозволяють зберігати корисні властивості свіжих плодів. Крім того, як і у випадку з виноградом і томатами в даному матеріалі, через вилучення води на 100 г чорносливу доведеться набагато більше корисних речовин, ніж на 100 г свіжих плодів. Відповідно, ефект і корисні властивості будуть сильніше.

Новини

Популярні теми форуму

analytics