Close button

Укравтодор заявив про завершення "Великий будівництва"

Укравтодор заявив про завершення "Великий будівництва"

Причина - не сезон. Будувати дороги знову почнуть навесні 2021 року, повідомляє Авто24.

Через низьку температуру повітря будівництво доріг можливо тільки за певних умов і строгому дотриманні дорогих технологій. Наприклад, поверхня перед укладанням асфальту треба підігрівати, а асфальт возити вантажівками з підігрівом. Оскільки такі технології не завжди доступні будівельникам, "Укравтодор" оголосив про завершення будівельного сезону в 2020 році. Відновляться дорожні роботи навесні 2021 року.

Втім, будувати дорожнє покриття взимку можна, але при дотриманні певної технології. Зокрема, потрібно використовувати енергозберігаючі добавки до бітуму, які дозволяють готувати і укладати асфальтобетонну суміш при більш низьких температурах.

26150__2f736c8c-13ad-48b0-ba31-a0a21a47e

Як потрібно укладати асфальтне покриття при низьких температурах на вулиці:

  • Відповідно до пункту 20.8.5 ДБН В.2.3-4: 2015 »Автомобільні дороги. Частина I. Проектування. Частина II. Будівництво "покриття і підстава дорожнього одягу з асфальтобетонних сумішей слід влаштовувати в суху погоду.
  • Найнижча допустима середньодобова температура повітря, яка дозволяє працювати з модифікованої асфальтобетонної сумішшю, становить -5 º С.
  • Товщина шару асфальтобетону повинна бути не менше 8 см.
  • Верхній шар покриття дорожнього одягу дозволяється влаштовувати по свіжоукладеному нижньому шару після охолодження його до температури не нижче 20 ° С;
  • Верхній шар покриття дорожнього одягу дозволяється влаштовувати після прогріву нижнього шару гарячим піском, висівками або розігріву інфрачервоним випромінюванням.
  • Місце укладання гарячої асфальтобетонної суміші готують до моменту замерзання його поверхні: очищають від пилу, бруду і гарантують згідно ДБН В.2.3-4 шляхом рівномірного розподілу бітуму, модифікованого адгезивами і полімерами, або бітумною емульсією, модифікованої полімерами.
  • Локальні залишки вологи, снігу або окремі вкраплення льоду видаляють.
  • Перед проведенням робіт по влаштуванню асфальтобетонного покриття при низьких температурах необхідно попередньо здійснити пробну укладання та ущільнення і на основі отриманих результатів встановити оптимальний режим укладання та ущільнення.
  • Укладання асфальтобетонної суміші слід проводити з максимально можливою швидкістю з досягненням високого коефіцієнта попереднього ущільнення. Після проходу асфальтоукладача коефіцієнт повинен бути не менше 0,96 (згідно з ДБН В.2.3-4).
  • Тривалість транспортування асфальтобетонної суміші повинна бути такою, щоб суміш не встигала охолонути нижче мінімально допустимої температури на початку ущільнення.
  • Для зменшення втрат тепла асфальтобетонної сумішшю під час транспортування слід застосовувати великовантажні автомобілі вантажопідйомністю 25-40 тонн з кузовами, що підігріваються.
  • Транспортування асфальтобетонної суміші необхідно організувати так, щоб забезпечити безперервну роботу. Ущільнення організовується так, щоб протягом зміни катки не мали перерви в роботі. Крім цього, доцільно розглядати можливість застосування перевантажувачів асфальтобетонної суміші, які дозволяють уникати температурної сегрегації.

26150__672f2b0c-4054-46f4-af2a-3f7c1fd7c

Як видно, вимоги суворі, а необхідної техніки (вантажівки з підігрівом, інфрачервоні нагрівачі) у Будівельної організацій практично немає. Тому якщо побачите взимку укладання асфальту без цих коштів, знайте - покриття довго не протримається, а гроші "закопані в асфальт" марно.

Новини

Популярні теми форуму

analytics