Close button

Вчені знайшли спосіб відстежити COVID-19 за 4 години

Вчені знайшли спосіб відстежити COVID-19 за 4 години

Австралійські вчені заявили про розробку методу швидкого секвенування генома. Він нібито здатний до чотирьох годин скоротити час, необхідний для відстеження джерела випадків коронавируса, повідомляє Обозреватель.

Відзначається, що це допоможе швидко стримати будь-які майбутні спалахи інфекції. Дослідження провели фахівці Інституту медичних досліджень Гарвана у співпраці з Університетом Нового Південного Уельсу, передає Reuters.

За словами експертів, геномне тестування допомагає відстежити причину випадків COVID-19, джерело зараження яких залишається невідомим. До сих пір на отримання результатів часто йшло більше доби.

Секвенування (загальна назва методів, що дозволяють встановити послідовність нуклеотидів в молекулі ДНК) генома може допомогти вченим відстежувати невеликі зміни вірусу в національному або міжнародному масштабі, щоб зрозуміти, як він поширюється. А також дати уявлення про те, як пов'язані між собою різні випадки.

"Коли виявляється новий "загадковий" випадок коронавируса, кожна хвилина на рахунку", - підкреслила в звіті про дослідження вчений Іра Девесон.

Геном COVID-19 становить близько 30 000 букв, хоча це і не багато в порівнянні з 3 мільярдами букв, складовими ДНК або дезоксирибонуклеїнової кислоти генома людини.

При цьому коронавірус може змінювати генетичну сигнатуру господарів, відтворюючи себе всередині них.

"Виявивши цю генетичну варіацію, ми можемо встановити, як пов'язані різні випадки коронавируса", - пояснила вчений Ровена Булл.

Примітно, що Австралія в значній мірі уникнула великої кількості випадків захворювання і смертей від COVID-19 в порівнянні з іншими розвиненими країнами. Там почали обережно послаблювати обмеження після того, як за останні кілька днів не було зареєстровано жодного місцевого випадка інфікування.

Марина Лисничук

Новини

Популярні теми форуму

analytics