Close button

Рекордсмен, яких світ не бачив: Ан-225 "Мрія"

Рекордсмен, яких світ не бачив: Ан-225 "Мрія"

Ан-225 «Мрія» створювалася і готувалася для довгої і складної роботи, але за прямим призначенням літак так жодного разу не використали, повідомляє Попмеханика.

Коли мова заходить про радянській космічній програмі «Енергія-Буран», Ан-225 «Мрія» завжди залишається за кадром. Але ж цей літак повинен був стати одним з головних її учасників.

Саме він мав стати основним «спецтранспортом», що приносять на Байконур багаторазові космічні човники «Буран» і частини ракетного комплексу «Енергія» .До 1984 році стало ясно, що до багатьох проблем, з якими зіткнулася «Енергія-Буран», додалася ще одна - логістична. Човники «Буран» виготовлялися в Москві, а комплекс «Енергія» - в Самарі, тоді мав назву Куйбишев.

Все це дуже громіздке господарство треба було якимось чином доставити на Байконур, причому бажано в готовому вигляді, так як на Байконурі збирати унікальний космічний комплекс просто було ніде. Перевезення залізницею виключалася через «негабаритності» фрагментів комплексу.

Залишався один шлях - перевозити «Буран» і фрагменти «Енергії» літаком. Це рішення було підглянуто у американців, які пристосували для аналогічних цілей лайнер Boeing-747, «на спині» якого транспортувався багаторазовий човник Space Shuttle.

Ан-225 «Мрія»

В СРСР схожого на Boeing-747 літака не був, зате розроблявся важкий транспортник Ан-124 «Руслан», а в потайничках був старий, але цілком дієздатний бомбардувальник ОКБ Мясищева 3М. Перший через неготовність залучатися для виконання «спецзавдання» не міг, а ось мясіщевская ветерану довелося виступити в новій для себе ролі - транспортного літака.

Демілітаризовану бомбардувальнику посилили шасі, подовжили фюзеляж і переробили хвостове оперення, попутно помінявши ім'я з 3М на ВМ-Т «Атлант». Після цього він зміг перевозити «на плечах» як «Буран», так і фрагменти «Енергії». Правда, орбітальний корабель-ракетоплан перевозився в некомплектному вигляді, а ракетний комплекс доводилося дозбирувати на Байконурі.

ВМ-Т впорався з покладеним на нього завданням і за 150 рейсів перевіз всі необхідні вантажі, але його використання було заходом тимчасовим. У майбутньому планувалося перевозити космічні апарати в повністю готовому вигляді. Для цих цілей був потрібний більший літак з більшою вантажопідйомністю.

У 1985 АНТК ім. Антонова взяло за основу такого літака Ан-124 «Руслан». Новий повітряний важкоатлет отримав доопрацьоване шасі і крило, точки кріплення на фюзеляжі, двухкилевое заднє оперення і додаткову пару двигунів. Було вирішено відмовитися від заднього вантажного люка. Літак отримав ім'я Ан-225 «Мрія» (Мрія) і був повністю готовий восени 1988 року.

21 грудня 1988 року Ан-225 здійснив свій перший політ, в березні 1989 року закінчився випробувальний цикл і він був за крок від початку експлуатації, як раптом з'ясувалося, що «Енергія-Буран» відчуває, м'яко кажучи, деякі складності.

Тоді ще ніхто не наважувався вимовити остаточне і безповоротне слово «кінець», але багато хто розумів, що в сформованих економічних умовах продовження дорогої програми навряд чи можливо. Країна невблаганно котилася в економічну прірву, і їй було вже не до космічних човників.

Ан-225 «Мрія»

Однак в червні 1989 року Ан-225 і «Буран» вирушили на авіакосмічний салон в Ле-Бурже і провели там ефект бомби, що розірвалася. Ні до, ні після в Ле-Бурже не демонструвати нічого величнішого і монументального.

Два унікальних літальних апарати демонстрували економічну міць Радянського Союзу і високий рівень його науки, але ... це були прощальні гастролі найяскравіших представників як радянського авіапрому, так і космонавтики. Мине трохи більше двох років, і СРСР перестане існувати, Ан-225 і «Буран» виявляться нікому не потрібними, до того ж «Мрія» стане власністю новоствореної держави України.

Характеристики та досягнення Ан-225 до сих пір вражають.

Повна маса літака може досягати 640 тонн, причому 300 тонн припадає на одне тільки паливо. У відсіку довжиною 43, шириною 6,4 і висотою 4,4 метра може розміщуватися вантаж масою до 250 тонн. В одному з польотів «Мрія» навіть перевершила цей показник на 3,8 тонни. Довжина літака становила 84 м, розмах крила - 88,4 м, висота - 18,2 м. «На спину» повітряному вантажівці можна «покласти» до 200 тонн «поклажі». Літак оснащується шістьма двигунами Д-18Т з тягою 23,4 тонни на злітній режимі кожен.

Уже в випробувальних польотах Ан-225 почав встановлювати світові рекорди і на сьогоднішній день в його активі їх більше двохсот. В одному тільки польоті 22 березня 1989 року зі вантажем масою 156 тонн літак відразу ж побив 110 світових рекордів. Незважаючи на такі видатні характеристики, 1995 рік єдина виготовлена «Мрія» зустріла частково розукомплектованої і знаходиться чи не на межі списання.

Нові українські власники літака не знали, що з ним робити. А ще ж був другий недобудований планер, який так у вигляді «напівфабрикату» дожив до наших днів. У 2000 році перший екземпляр Ан-225 вирішили модернізувати і вивести на ринок вузькоспеціалізованих вантажних перевезень. Грубо кажучи, «Мрія» бралася перевозити такі вантажі, які не вміщалися більше ні в один інший літак.

Ан-225 «Мрія»

У 2001 році Ан-225 отримав всі необхідні сертифікати і з тих пір возить різного роду «негабариту» по всьому світу, залишаючись у власності компанії Antonov Airlines. Не можна сказати, що компанія завалена пропозиціями, але проблем з відсутністю замовлень немає, і «Мрія» робить за рік кілька рейсів, кожен з яких по-своєму унікальний. Втім, літак спочатку був на це розрахований.

Два роки тому ледь не вирішилася доля недобудованого примірника Ан-225, інтерес до якого проявили всюдисущі китайці. Фірма Aerospace Industry Corporation of China вирішила не тільки дособрать літак за свій рахунок, а й викупити його.

ЗМІ стверджували, що бізнесмени з Піднебесної хотіли придбати навіть документацію і налагодити дрібносерійний випуск «Мрії» у себе на батьківщині. Однак весь галас в результаті закінчилася нічим. Зараз можна практично зі стовідсотковою впевненістю стверджувати, що «Мрія» так і залишиться літаком, випущеним в єдиному екземплярі. Якщо, звичайно, не станеться чогось екстраординарного, що вплине на добудову другого примірника.

На жаль, але Ан-225 так і не став «спецтранспортом» програми «Енергія-Буран». Але говорити про те, що кошти на його розробку і споруду були викинуті на вітер, не варто. У непростому пострадянському світі літак зміг закріпитися в ніші вузькоспеціалізованих вантажоперевезень, значить, створювався не дарма. Чого не скажеш про ракетний комплекс «Енергія» і космічний човник «Буран», яким пощастило набагато менше.

Новини

Популярні теми форуму

analytics