Close button

Як ВР буде продовжувати спеціальний статус Донбасу

Як ВР буде продовжувати спеціальний статус Донбасу

Законопроєкт про продовження на рік дії спецзакону про Донбас, згідно з попереднім порядком денним роботи Верховної Ради, потрапляє в сесійну залу у вівторок, 15 грудня. У той же день планують голосувати за проєкт державного бюджету на 2021 рік у другому читанні, проєкт про повернення повноважень Національному агентству з питань запобігання корупції й ще багато чого, повідомляє Страна.ua.

Чому ж для Офісу президента важливо, щоб депутати визначилися зі спецзакони саме у вівторок.

Закон розбрату

Ми писали, що в парламент внесли законопроєкт №4467 "Про внесення змін до статті 1 закону України" Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей "(ОРДЛО).

Його співавторами стали 53 члени пропрезидентської фракції "Слуги народу" (СН) на чолі з її лідером Давидом Арахамія і його першим замом, головою партії СН Олександром Корнієнком.

Як вже зрозуміло з назви, проєкт має на увазі зміна тільки однієї статті закону про спецстатус Донбасу. Дія цього акту пропонується продовжити до 31 грудня 2021 року включно. Відповідно до нинішньої редакції, закон, що надає особливий статус ОРДЛО з власної "народною міліцією", судами й прокуратурою, діє до кінця цього року.

При тому що фактично він не працює через те, що в самому законі прописано умова - він набирає чинності тільки після проведення місцевих виборів на непідконтрольних територіях (чого зараз немає навіть у проєкті).

Минулого року команда Володимира Зеленського, тільки що прийшла до влади, почала дискусію про прийняття якогось нового закону на тему ОРДЛО замість документа про спецстатус, прийнятого 16 вересня 2014 року. Президент тоді заявляв, що новий текст буде містити положення так званої формули Штайнмаєра.

Згідно з ідеєю на той момент міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, закон про особливий статус Донбасу почне діяти на постійній основі тільки після того, як на непідконтрольній Києву території відбудуться позачергові місцеві вибори, визнані демократичними й відповідають Конституції України.

Однак ОП звернув розмови про новий проєкт після "Штайнмаєр-Майдану" - протестів націоналістів, чималу роль в яких зіграв експрезидент Петро Порошенко. Ті порахували згоду на використання формули "капітуляцією України".

Зрештою Рада просто продовжила дію старого закону про спецстатус на рік. За це проголосували СН, "Оппоплатформа", "Євросолідарність", депутатські групи "За майбутнє" і "Довіра", ряд позафракційних депутатів.

Розкритикували голосування "Батьківщина" і "Голос".

Бюджет підстрахує

Судячи з розмов з депутатами, приблизно такий розклад очікується і в цей раз. Більш того, співрозмовники у фракції СН прогнозують, що пропрезидентська політсила, яка становить монобільшість в Раді, сама збере необхідні голоси.

"Виходячи з кількості депутатів нашої фракції, які підписали відповідний законопроєкт, не думаю, що в цьому плані (голосуванні - Ред.) Будуть якісь несподіванки. Ми приймемо закон і за основу і в цілому", - спрогнозувала заступник голови фракції СН Євгенія Кравчук виданню.

Своєю чергою співавтор законопроєкту про продовження народний депутат від СН Святослав Юраш очікує, що документ отримає підтримку й інших фракцій, навіть критично налаштованих до президента Зеленському.

"Нагадаю, ідея продовження належить експрезиденту Петру Порошенку, який і вніс спеціальний законопроєкт у 2017 році. Я був би здивований, якби його фракція зайняла критичну позицію стосовно того, що вони самі створили й торік разом з нами, до речі, підтримали", - прокоментував нам Юраш.

Член фракції "Євросолідарності" (ЄС) Олексій Гончаренко припустив, що ЄС все-таки проголосує. "Але ми ще будемо обговорювати це питання на фракційному засіданні", - зазначив він.

Приблизно так відповідали співрозмовники в Депгрупа "За майбутнє" і "довіру".

Точно дасть голоси за законопроєкт ОПЗЖ, яка виступає за будь-які кроки, що сприяють мирному врегулюванню конфлікту на Донбасі.

Джерело у фракції "Голоси" стверджує, що їх позиція в плані закону про спецстатус залишилася незмінною.

"Це ритуальне голосування, яке ніяк не змінює ситуацію на Донбасі. Зеленський обіцяв за рік щось зробити й - нуль. Втім, заважати голосуванню, влаштовуючи Ватерлоо, ми не будемо", - говорить співрозмовник, допускаючи, що фракція, як і минулого року, проголосує "проти".

Фракція "Батьківщина" в минулий раз утрималася і не підтримає продовження знову.

"Будь-яке голосування в контексті надання спецстатусу окремому регіону для нашої партії є неприйнятним. Ми вважаємо, що закони України, прийняті Радою, повинні діяти однаково для всієї території країни. Виділяючи один регіон, ми закладаємо підґрунтя для федералізації, адже інші регіони можуть сказати, що вони теж хочуть якісь свої особливі закони, якийсь статус. А завдання центральної влади - об'єднувати Україну, в тому числі за допомогою однакового для всіх законодавств", - прокоментував народний депутат від" Батьківщини" Іван Крулько.

Дві нечисленні фракції погоди, звичайно, не зроблять. Голосів повинно вистачити.

Проте команда президента перестрахувалась, запланувавши розгляд на вівторок, коли буде і друге читання проєкту держбюджету (і збереться повний сесійний зал). Інше пояснення дати: вівторок буде тільки першим днем пленарного тижня - останній в цьому році, і, якщо хтось із противників законопроєкту захоче заблокувати його підписання, внісши проєкт про скасування голосування, буде час, щоб провалити його в сесійній залі.

"Інакше довелося б заради цього збирати позачергове засідання, а це складно, адже депутати роз'їдуться по країні й до заморських округів, - говорить джерело в керівництві однієї з фракцій.

Втім, незважаючи на те що продовження реально не працює закону виглядає як проста формальність, значення цього кроку дуже велике.

Якщо закон не продовжать і його дія припиниться, це буде означати по суті вихід України з Мінських угод. Фактично, цей закон - єдине, що юридично підтверджує готовність Києва йому слідувати. Чи не буде закону - Мінські угоди можна буде вважати остаточно похованими.

А саме до їх виконання прив'язує Європа долю санкцій проти Росії. І якщо Україна фактично вийде з угод і виконувати буде вже нічого, то це дасть сильні аргументи прихильникам припинення антиросійських санкцій. І може запустити процес їх скасування.

Денис Рафальський, Юлія Корзун

Новини

Популярні теми форуму

analytics