Close button

Чехія підтримала Польщу й Угорщину в суперечці з ЄС

Чехія підтримала Польщу й Угорщину в суперечці з ЄС

Президент Чехії Мілош Земан підтримав позицію Польщі та Угорщини в суперечці з Єврокомісією щодо прив'язки верховенства права до бюджету ЄС, повідомляє Укринформ.

Про це Земан заявив під час спільної пресконференції в середу в Празі з президентом Польщі Анджеєм Дудою.

"Ми сьогодні повинні бути об'єднані в підтримці Польщі та Угорщини в їх суперечці з Єврокомісією", - заявив Земан, підкреслюючи, що йому близькі цінності Вишеградської групи.

Він додав, що Польща та Угорщина знаходяться на "етапі побудови єдності", а тому потребують європейських засобів.

За словами Земана, Єврокомісія грає тільки чиновницьку й адміністративну роль і не є "європейським урядом".

Своєю чергою, Дуда наголосив, що у нього з президентом Земаном загальна позиція. Вона полягає в тому, що європейські документи нижчого рівня не можуть змінювати основні положення Договору про ЄС.

Президент РП наголосив, що вступаючи в ЄС у 2004 році, Польща і Чехія розраховували: Євросоюз залишиться співтовариством "вільних народів і рівних країн".

"Договори - це найважливіше, вони мають найвищий пріоритет, всі документи нижчого рангу в рамках ЄС як спільноти повинні бути в рамках договорів", - підкреслив Дуда.

За інформацією РАP, країни ЄС в середу ввечері отримали компромісну пропозицію по бюджету Євросоюзу. Воно передбачає, що порушення принципів верховенства права не може автоматично означати припинення виплат з бюджету ЄС. Пропозиція буде обговорюватися під час засідання лідерів Товариства в четвер.

Як повідомлялося, Польща і Угорщина не погоджуються на прив'язку бюджету ЄС на 2021-2027 роки та фонду відновлення до питань верховенства права та погрожують накласти вето. Черговий раунд переговорів на рівні лідерів країн ЄС повинен відбутися 10-11 грудня. Протягом двох тижнів прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан два рази побував у Варшаві, польський прем'єр Матеуш Моравецкій за цей час також відвідав Будапешт.

Новини

Популярні теми форуму

analytics