Close button

Випромінювання: які смартфони вважаються небезпечними

Випромінювання: які смартфони вважаються небезпечними

Любіть підлягає базікати по мобільнику? Чи не випускаєте смартфон протягом дня з рук (кишень), а вночі він лежить у вас поруч з подушкою? У нас для вас погані новини: ви піддаєте себе надмірного електромагнітного випромінювання. «Фонить» абсолютно будь-яка техніка, але смартфон, враховуючи часте використання, один з лідерів за рівнем впливу на організм, повідомляє Попмеханика.

Всупереч чуткам електромагнітне випромінювання стільникових телефонів не має нічого спільного з рентгенівським і радіацією як такої. Рентгенівські промені і гамма-промені, які відносяться до небезпечного іонізуючого випромінювання, здатні розривати хімічні зв'язки і провокувати мутації в ДНК.

Випромінювання від мобільника, якщо зовсім грубо, схоже з електромагнітним «фоном» від мікрохвильовки і ніяких мутацій не викликає.

Для визначення рівня ступеня впливу на людський організм є показник SAR (питомий коефіцієнт поглинання електромагнітної енергії). Він визначає енергію електромагнітного поля, яку «вбирають» тканини тіла людини за одну секунду. Власне, ця величина і є головний показник шкідливого впливу на людину.

У Європі допустиме значення SAR не більше 2 Вт / кг для 10 грамів тканин, в Штатах - 1,6 Вт / кг для 1 грама тканин. У Росії все не як у людей: по санітарно-епідеміологічним правилам яку випромінює електроприладами потужність вимірюється в ватах на квадратний сантиметр. Ми ж будемо орієнтуватися на міжнародний стандарт.

Xiaomi Mi A1, Max 3 і Mix 3 5G

Лідери офіційного рейтингу (за даними на третій квартал 2019 роки), зібраного на основі даних Федерального управління з радіаційного захисту Німеччині, - відразу три «китайця». Моделі Xiaomi Mi A1, Max 3 і Mix 3 5G випромінюють 1,75 Вт / кг, 1,58 Вт / кг і 1,56 Вт / кг відповідно. Це не означає, що треба бігти викидати ці смартфони, адже їх рівень впливу на людину знаходиться в дозволених межах.

One Plus 6T

Колись флагман китайської BBK Electronics видання Business Insider назвало найкращим смартфоном у світі. Ні iPhone, ні продукція Samsung, а One Plus 6T. Однак, функціонал функціоналом, але ми зараз не про те. Показник SAR у смартфона від BBK - 1,55 Вт / кг.

HTC U12 Life

Замикає п'ятірку лідерів за рівнем впливу на організм людини смартфон від тайванського виробника. Його SAR дорівнює 1,48 Вт / кг.

Apple iPhone 11 Pro, Samsung Galaxy S8

«Яблуневий» девайс і модель від Samsung ми вирішили згадати окремо, поза рейтингом. Якщо вірити офіційним даним, то рівень SAR у iPhone 11 Pro не перевищує 0,95 Вт / кг. Та й в цілому, в порівнянні з «китайцями», апарати від Apple вельми нешкідливі: у більшості смартфонів каліфорнійської компанії показник SAR не перевищує 1 Вт / кг, хіба що «сімка» відзначилася (1,37 Вт / кг). Samsung Galaxy S8 і того краще: SAR дорівнює 0,31 Вт / кг.

І начебто все чудово, якби не одне «але». Незалежна лабораторія RF Exposure Lab недавно провела власну перевірку iPhone 11 Pro і отримала показник SAR в 3,8 Вт / кг. Це не просто багато, це більш ніж удвічі вище, ніж треба! Влітку минулого року ця ж лабораторія і зовсім шокувала громадськість: на їхню дослідженням справжній рівень SAR у Samsung Galaxy S8 дорівнює 8,22 Вт / кг!

В Apple тоді не стали коментувати результати вимірів, а в Samsung відповіли штампом: «Все смартфони компанії повністю відповідають всім чинним в США вимогам для мобільних телефонів».

Історія так і не отримала розвитку.

Новини

Популярні теми форуму

analytics