Close button

Справа Микитася: як Зеленський друзів "відмазував"

Справа Микитася: як Зеленський друзів "відмазував"

Загострення пристрастей навколо справи Микитася на поточному тижні змалювало нову політико-правоохоронну "картину", повідомляє ZN.ua.

З конституційної кризи вітчизняний політикум швидко переорієнтувався на новий скандал. Тому спробуємо освіжити в пам'яті події, про які ви вже знаєте, додавши деталі, поки мало відомі широкому загалу.

Адже в черговий раз члени Зе!команди публічно потрапили у вкрай незручну ситуацію. Заступник голови офісу президента України (ОПУ) Олег Татаров в інтерв'ю одному з видань, беручи до уваги деякі обставини розслідування щодо нього, прямолінійно розкритикував діяльність Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і сказав, що Артем Ситник не може обіймати посаду його директора. Причому зробив це превентивно, щоб потім фарбувати будь-які процесуальні дії або офіційні заяви НАБУ щодо себе в темні політико-правові тони. Однак слід зауважити, що Зеленський попередньо давав послам західних країн слово про неможливість звільнити директора НАБУ.

При цьому на Банковій все ж відхрестилися від заяви Татарова, підкресливши, що це його особиста думка і вона не збігається з позицією ОПУ. Але це виглядало так, ніби шестикласник, щоб не отримати двійку в щоденник, каже, що "забув його вдома". Хочеться лише перепитати: а голову на Банковій ніде не втратили?

Тепер спробуємо пояснити ситуацію, що ж саме підштовхнуло члена Зе! Команди на такі прямолінійні звинувачення на адресу директора НАБУ. Загострення пристрастей протягом тижня змалював таку політико-правоохоронну "картину". Детективи НАБУ не перший рік розслідують зловживання під час різних будівництв. Одним з них був кейс компанії "Укрбуд", яку очолював колишній нардеп Максим Микитась. Йому і ще семи особам НАБУ інкримінувало участь в корупційній схемі при будівництві для Нацгвардії. Сума збитків - понад 80 млн грн. Але у цій історії кілька вимірів, одне з яких і стосується Татарова.

1 грудня 2020 року детективи вручили Мікітасов повідомлення про підозру в дачі хабара у вигляді паркомісця вартістю 250 тис. Грн за фальсифікацію експертизи розміру збитків, завданих державі. Цю неправомірну вигоду надали заступнику директора Державного експертного центру МВС Костянтину дубоніс, який в свою чергу отримав повідомлення про підозру 30 листопада. Уже 2 грудня Вищий антикорупційний суд (ВАСУ) виніс рішення про запобіжний захід дубоніс у вигляді утримання під вартою (СІЗО) з альтернативою внесення застави в 1 млн грн.

Важливим є те, що в судовому засіданні прокурор представив докази у вигляді переписки керівництва "Укрбуду". Саме його пізніше опублікували в НАБУ, і саме в цьому листуванні фігурував екс-глава правового підрозділу цієї компанії Олег Татаров. Це саме та людина, яка зараз займає посаду заступника голови офісу президента. Згідно з представленими прокурором свідченнями, Татарів надсилав співробітнику "Укрбуду" фото паспорта дубоніс і давав пряму вказівку зареєструвати право власності на паркомісце зі знижкою 100%.

Уже 2 грудня Максим Микитась в своєму Facebook пояснив роль Олега Татарова.

Але повернемося безпосередньо до Татарову. Йому повинні були оголосити підозру 1 грудня. Однак цього не сталося через миттєвої заміни групи прокурорів з Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). Чому так? Тому що "керівництво" справою прийняла на себе член команди Зеленського і одночасно генпрокурор Ірина Венедиктова. Фактично вона врятувала заступника глави ОПУ від вручення підозри.

У свою чергу журналіст Юрій Бутусов стверджує, що команда президента вирішила "захищати" Олега Татарова усіма способами. Більш того, на Банковій вважають, що звинувачення НАБУ - порожні і неаргументовані. Зрештою, це не перший випадок, коли генпрокурор захищає представників Зе! Команди. Тут слід зауважити, що взаємовідносини між Венедиктової і Зеленським значно погіршилися. Володимир Олександрович звертає увагу на те, що Ірина Валентинівна заграє з Вадимом Рабиновичем і фракцією "Опозіційна платформа - За життя". За нашою інформацією, Рабинович частий гість на п'ятому поверсі будівлі на Різницькій (адреса Офісу генпрокурора - прим. Ред.). Більш того, він публічно захищав генпрокурора в соцмережах.

photo_2020-12-05_12-41-263.jpg

Тому цілком можливо, що Венедиктова усуненням прокурорів САП від розслідування щодо Татарова вирішила вислужитися перед Банковою і таким способом повернути собі прихильність президента. Це виглядає так: "Справді, посадок немає, але твоїх я викопую, коли треба".

Але взагалі важливо поглянути на ситуацію не через призму одного з випадків, коли офіс президента "відмазує" своїх представників. У проблеми більш широкий ракурс. Кейси нардепів Юрченко та близького по гумористичному минулого одного президента Юзика (Юрія Корявченкова), відеоматеріали щодо брата глави офісу президента Андрія Єрмака і т. П. Це неповний перелік публічних скандалів, де члени Зе! Команди ВІДМАЗУВАЛИ своїх партнерів. В цьому плані Зеленський нічим не краще Порошенко, Януковича та інших.

Зеленський не тільки не розуміє наслідків такого свого поведінки, а й фактично "скаче по граблях", які йому технічно розкладають окремі політичні мастодонти. Слухати своє найближче оточення, яке мало орієнтується на майбутнє президента, а просто підгодовується з корупційних джерел, - це шлях в нікуди.

Зрештою, Зе! виявився нездатним:

  • ні зрозуміти, що публічне опонування позиції президента співробітниками його офісу - це демонстрація його слабкості, інакше ще після свого інтерв'ю Татарів повинен був позбутися посади, щоб на волі самовиражатися щодо Ситника і на будь-яку іншу тему, яка суперечить позиції президента;
  • ні повести себе гідно у випадку з обвинуваченнями Татарова з боку НАБУ. Відсторонив на час слідства від роботи хоча б.

І наостанок, вишенькою на торті виглядає інформація про те, що в 2019 році, відразу після призначення на посаду в офіс президента, тесть Олега Татарова Олександр Павлушина отримав від Київради земельну ділянку розміром майже півтора гектара в Святошинському районі, по вулиці Краснова, 33. Спочатку цю інформацію опублікував один з Facebook-користувачів Володимир Бондаренко (насправді ніхто не знає, хто саме ховається за цим таким "обізнаним" аккаунтом. - прим. ред.).

Пізніше цю ж інформацію, але вже з випискою, репостнулі журналісти Бігус.Інфо. Вони навіть рішення Київради опублікували з подробицями передачі земельної ділянки в руки родича заступника голови офісу президента Олега Татарова.

%D0%A111.JPG

%D0%A121.JPG

%D0%A131.JPG

%D0%A141.JPG

%D0%A151.JPG

%D0%A161.JPG

%D0%A171.JPG

Зрештою, це не дивно, адже саме Татарів, за словами згаданого вище Максима Микита, вирішив "всунути руки по лікоть" в будівельний бізнес. Політичний вплив постійно перетворюється в бізнес-можливості. І все б нічого, якби за такими трансформаціями не стояв спочатку зловживання владою та хабарництво, а після - захист всієї Зе! Командою одного з топ-чиновників офісу президента.

Олександр Лемен

Новини

Популярні теми форуму

analytics