Close button

Білорусь звинуватила ЄС у спонсоруванні "закордонних вояжів" опозиції

Білорусь звинуватила ЄС у спонсоруванні "закордонних вояжів" опозиції

Європейські партнери Білорусі перенацілює проектні кошти на фінансування опозиційних офіційному Мінську сил, заявив глава білоруського МЗС Володимир Макей журналістам в четвер, повідомляє Интерфакс.

За словами міністра, його здивували наміри європейських партнерів припинити ряд проєктів в рамках транскордонного співробітництва з Білоруссю.

"Коли нам говорили, що ці проєкти розраховані на розвиток громадянського суспільства в Білорусі, ми підтримували такі починання. Але зараз бачимо, що ті кошти, які витрачалися на реалізацію проєктів - зараз ці проєкти, як нам було сказано, припиняються, перенацілюються на вояжі опонентів чинної влади, які зараз курсують по закордонах. Заради бога, нехай це буде на совісті тих, хто ініціює такі речі", - сказав Макей, якого цитує держагентство БелТА.

Він повідомив, що на зустрічі з послами держав Європейського союзу 9 грудня білоруська сторона запропонувала "припинити звинувачення на адресу один одного, а зосередитися на пошуку тих сфер і областей, в яких можлива співпраця".

Як повідомлялося, глави дипломатичних місій ЄС і держав-членів ЄС, представлених в Мінську, а також Великобританії, Швейцарії й США зустрілися напередодні з Макеєм.

"Глави місій закликали владу країни утримуватися від дій, що перешкоджають дипломатичній спільноті в Білорусі у виконанні своїх стандартних дипломатичних обов'язків в атмосфері, вільній від втручання і залякування", - заявили в представництві Європейського союзу в Білорусі минулої середи.

Там також висловили сподівання, що "білоруська сторона погодиться на повернення до Білорусі послів Литви й Польщі і їх штату дипломатичних співробітників до кінця року".

Дипломати довідалися про плани білоруської влади стосовно "виконання вимог Конституції країни й міжнародних зобов'язань, що стосуються фундаментальних прав і свобод, а також верховенства права".

На їхню думку, це виразилося б у "припинення затримань, насильства і нелюдського поводження з мирними протестувальниками", "звільнення всіх політичних в'язнів і несправедливо затриманих", "судове переслідування тих, хто санкціонував і здійснював акти насильства і нелюдського поводження", "проведення вільних і справедливих виборів під незалежним спостереженням".

Дипломати також поінформували міністра про можливі сценарії, за якими могли б розвиватися відповідні двосторонні відносини, "якби влада Білорусі зробили відчутні і значні кроки по відновленню верховенства права".

У Білорусі вже чотири місяці тривають масові акції протесту проти підсумків виборів президента, які пройшли 9 серпня. Переможцем оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який займає цей пост з 1994 року. Опозиція і країни Заходу не визнала оголошених владою результатів виборів, вважає їх сфальсифікованими. Протестуючі вимагають відставки Лукашенка, звільнення політв'язнів і проведення нових виборів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics