Close button

Путін не проти створити російський ЄСПЛ

Путін не проти створити російський ЄСПЛ

Президент Росії Володимир Путін підтримав ініціативу створення національного аналога ЄСПЛ. Мова про це зайшла на традиційній зустрічі голови держави з Радою з прав людини. «Ідея сама по собі правильна», - відповів Путін, додавши, що цю пропозицію «треба пропрацювати», оскільки вона потребуватиме фінансових витрат і змін до законодавства, повідомляє Euronews.

Хто буде вартувати сторожів?

Ідею створення російського суду з прав людини згадав глава фонду протидії оргзлочинності та корупції «Антимафія» Євген Мисловскій. Він говорив про «падіння рейтингу кримінального правосуддя», наводив у приклад випадки зловживань і порушень з боку співробітників слідчого комітету і прокуратури:

«У суспільстві склалося стійке переконання, що існуючі в кримінально-процесуальному провадженні системи не здатні забезпечити належний контроль за правосуддям».

Міркуючи про можливі рішення цієї проблеми, Мисловскій сказав про аналог ЄСПЛ, - на що і звернув увагу Путін.

Ще один суд

Член Московської Гельсінкської групи, адвокат Карина Москаленко, яка вела безліч резонансних справ росіян в ЄСПЛ, вважає цю ідею «абсолютно нездорової». Вона не розуміє, навіщо треба збільшувати кількість судів в Росії, і сумнівається, що це здатне оздоровити судову систему країни. Продублювати Європейський суд з прав людини на національному рівні неможливо, - впевнена Москаленко:

«Немає аналога Європейського суду з прав людини, жоден суд в нашому підмісячному світі не може зрівнятися з ним по досвіду, прецедентам, напрацюванням, яким вже кілька десятків років ... Росія і російські громадяни вже пару десятків років розглядають свої справи в Європейському суді і стандарти, які встановлені Європейською конвенцією, поки вважаються неперевершеними.

Ми на що намагаємося натякнути - що Росія хоче вийти зі складу Ради Європи? Навіщо ми тоді всі свої борги заплатили, навіщо ми щороку звітуємо про виконання рішень ЄСПЛ, - он їх скільки вже виконано, скільки виплачено компенсацій, скільки виправлено рішень і вироків».

Карина Москаленко сподівається, що ідея російського аналога ЄСПЛ буде відкинута при докладному вивченні. Якщо ж вона буде реалізована, то при розгляді справ в Страсбурзі цю судову структуру, за словами адвоката, не братимуть до уваги.

Аналог ЄСПЛ в СНД

Москаленко нагадала про плани створити своєрідний аналог Європейського суду з прав людини в СНД. «Якщо держави, які ще залишаються в СНД, захочуть привести до спільного знаменника свої стандарти захисту прав людини, - це було б розумно», - міркує член Московської Гельсінської групи. Але тут же вона звертає увагу на проблему співіснування подібного суду з ЄСПЛ: «Йому треба було б на території СНД або повторювати стандарти ЄСПЛ, або протистояти їм, але це зовсім нікуди не годиться».

У 1993 р країни Співдружності затвердили положення про комісію з прав людини, куди громадяни держав могли б звертатися зі скаргами. У 2011 віце-спікер Ради Федерації Олександр Торшин зазначив, що цей орган так і не був створений. Він запропонував тоді сформувати не просто комісію, а суд з прав людини. На думку сенатора, громадяни країн СНД повинні мати можливість вибирати, куди звертатися - в цю інстанцію або в ЄСПЛ.

Реформа, а не новий суд

Москаленко звертає увагу і на труднощі з включенням нового суду в існуючу судову систему Росії. За її словами, неясно, яке місце в ієрархії міг би зайняти аналог ЄСПЛ:

«У нас є Конституційний суд, у нас є Верховний суд, у нас є апеляційні та касаційні суди. Вони всі покликані були оздоровити ситуацію в суддівському співтоваристві і в правосудді Росії.

На жаль, на мій погляд, судова реформа захлинулася. Вона зовсім не доведена до кінця і ті принципи, які спочатку судової реформи ставилися, і ті критерії до сих пір не досягнуто. Нам є що робити і в Конституційному суді, і в апеляційних, і в касаційних судах. Тому мені дуже дивно бачити таку пропозицію...

Мабуть хотілося запропонувати що-небудь в пику Ремаркові. Але Ремарк - письменник, а хто пише в пику йому ... Хто створює аналоги ЄСПЛ в просторі, де є і так досить судів і досить рівно вибудована (аби вона тільки працювала) судова система, - це незрозуміло. Це зовсім від лукавого. Я не беруся навіть підбирати епітети, гідні цієї пропозиції. Я сподіваюся, що ця ініціатива загине, не народившись».

Треба перевірити і подумати

На засіданні Ради з прав людини було порушено цілий комплекс питань, пов'язаних з судовою системою і законодавством. Так Путін допустив можливість доопрацювання закону про «іноземних агентів», підкресливши, що його положення не повинні обмежувати діяльність людей: «Немає бажання хапати і не пущати, але є бажання захистити себе від втручання».

У відповідь на пропозицію оголосити широку амністію за прикладом царської Росії президент заявив про важливість «цього інструменту гуманізації», але закликав до обережності: «Відомо, що царська Росія закінчилася, коли на вулицях опинилася величезна кількість людей, випущених тимчасовим урядом з-за ґрат» .

Говорили і про деякі резонансні справи. Коментуючи звинувачення в державній зраді на адресу журналіста Івана Сафронова, голова держави заявив, що його «засудили» (наслідок ще не закінчено - EN) не за професійну діяльність, а за дії при роботі радником голови «Роскосмосу». У держкорпорації відзначили після цього, що Сафронов не мав доступу до державної таємниці.

Відповідаючи правозахисникам, Володимир Путін запропонував перевірити інформацію про катування та застосування насильства до фігурантів справи «Нової величі». При цьому він фактично відмовився від коментаря з відсутності кримінальної справи про отруєння Навального, сказавши, що з цим повинні розбиратися компетентні органи, - передає «Інтерфакс» з посиланням на члена РПЛ Миколи Сванідзе.

Нарешті, Путін закликав обережніше ухвалювати обмежувальні заходи проти великих іноземних інтернет-ресурсів, з огляду на можливі наслідки для Росії. «Будь-які наші дії у відповідь не повинні йти нам самим на шкоду», - заявив президент.

Андрій Позняков

Новини

Популярні теми форуму

analytics