Close button

Хмара сонячної плазми дістався до Землі

Хмара сонячної плазми дістався до Землі

Хмара плазми, яке Сонце викинуло 7 грудня дісталося до Землі. Зіткнення нашої планети з щільними масами сонячного газу відбулося близько 3 години ранку за київським часом, повідомляє Лабораторія рентгенівської астрономії Сонця, ФІАН, повідомляє ZN.ua.

Апарати, які працюють на орбіті планети і першими прийняли на себе вплив Сонця, зареєстрували швидкість хмари, яка становила близько 600 кілометрів на секунду. Площа протонів становить 10 на кубічний сантиметр.

«Характеристики викинутих з Сонця мас, виміряні біля Землі, суттєво відрізняються від вихідних, з якими ця речовина залишає Сонце. Зокрема, щільності газу в кілька мільйонів разів нижче, ніж сонячні. Це пов'язано з тим, що газова хмара по шляху від Сонця розширюється і знижує свою щільність. З одного боку це зменшує силу впливу на планети. З іншого, призводить до того, що хмари досягають гігантських розмірів, часом десятки мільйонів кілометрів. В результаті планети, що опинилися на їхньому шляху, не просто відчувають удар, а огортаються сонячними масами на десятки годин, а часом і на кілька діб. Саме це зараз відбувається з Землею », - йдеться в повідомленні.

Вчені відзначають, що навантаження на космічні апарати зараз є підвищеною, але помірною, це пов'язано з тим, що спалах на Сонці був не надто сильною. Але сонячний цикл тільки почався, тому в майбутньому наша планета буде переживати і набагато сильніші удари. Вони очікуються в 2023-25 роках.

Раніше вчений з Університету Меріленд Скотт Макінтош заявив про те, що новий цикл сонячної активності може бути одним з найсильніших в історії спостережень. Раніше ж дослідники вважали, що він не буде відрізнятися від попереднього.

Новини

Популярні теми форуму

analytics