Close button

За рік коронавірус мутував в 7 різних штамів

За рік коронавірус мутував в 7 різних штамів

За рік коронавірус COVID-19 мутував в сім основних штамів у міру пристосування до людського організму. Про це йдеться в матеріалі Reuters, повідомляє Зеркало недели.

Зокрема, у статті зазначається, що розуміння цих змін має вирішальне значення для розробки стратегій боротьби з коронавірусів.

Reuters проаналізував понад 185 тисяч зразків геному від Глобальної ініціативи зі спільного використання всіх даних про грип (GISAID). Мета дослідження - показати, як з плином часу змінилися основні штами.

У дослідженні говориться, що початковий штам, виявлений в китайському місті Ухань в грудні 2019 року - це штам L. Потім на початку 2020 року вірус мутував в штам S. За ним послідували штами V і G. Штам G ще більше мутував в штами GR, GH і GV. Кілька інших рідкісних мутацій згрупували разом як штам O.

У той же час, під час масових локдаунів і закриття кордонів навесні почало з'являтися менше нових штамів. У країнах, де були присутні більше стійкі штами типу G, вони стали домінувати.

В Азії початковий штам L зберігався довше, адже кілька країн (зокрема, Китай) швидко закрили кордони і обмежили пересування. Північна Америка і Європа не так сильно обмежували пересування на початковому етапі, що дозволило штаму G поширюватися і мутувати швидшими темпами.

На даний момент у всьому світі домінують штами, а одна його специфічна мутація, D614G, стала найбільш поширеним варіантом. Сама остання його мутація - це штам GV.

Вчені розділилися в думках про наслідки деяких мутацій. Деякі з них повідомляють, що варіант D614G зробив вірус швидше передається, однак інші дослідження спростували це.

У будь-якому випадку, констатують автори дослідження, поки не з'явилися штами, які були б стійкі до вакцин. Однак експерти, які роками спостерігали, як грип і ВІЛ мутують в стійкі до вакцин штами, попереджають, що передбачити, що станеться з коронавірусів в майбутньому, неможливо. Тому найкращий спосіб запобігти змінам, які зроблять вірус несприйнятливим до вакцини - це обмежити його поширення та зменшити можливості для мутацій

Новини

Популярні теми форуму

analytics