Close button

Новий рік в ДНР: як будуть зустрічати 2021-й

Новий рік в ДНР: як будуть зустрічати 2021-й

Як введені заборони вплинули на святкування Нового року в Донецьку, повідомляє Вести.

Ось уже сьомий рік жителі частини Донецької області зустрічатимуть Новий рік окремо від решти України: за московським часом, тобто на годину раніше, і фактично в складі невизнаної держави.

2020 рік став особливим через епідемію коронавируса і карантинних обмежень, які не обійшли стороною і самопроголошені республіки.

Як введені заборони вплинули на святкування нового, 2021 року, Донецьку, в яку суму може обійтися свято кожної сім'ї і які бажання жителі непідконтрольних територій будуть згадувати в новорічну ніч.

З ялинкою та без салюту. COVID-19 змінює новорічні традиції

Згідно з офіційною статистикою, в самопроголошеній ДНР COVID-19 заразилися понад 11,5 тисяч осіб, з яких більше тисячі померли. Ще 14 березня глава "ДНР" Денис Пушилін Денис Володимирович видав "указ" про введення режиму підвищеної готовності, з тих пір документ доповнювався і змінювався ні багато ні мало 14 разів.

Одним з пунктів "указу" стала заборона - до особливого розпорядження - будь-яких масових заходів, що мають на увазі скупчення людей.

Проте 1 грудня на площі імені Леніна в Донецьку почали монтаж головної новорічної ялинки, а 5 грудня відзвітували про встановлення на ній традиційної новорічної зірки. Саме урочисте відкриття ялинки влада Донецька намітили на 25 грудня.

Втім, відкриття буде відрізнятися від попередніх, так само як і святкування. Так, на сайті "адміністрації" Донецька вже попередили донеччан, що ні традиційного новорічного феєрверку, ні урочистих заходів в новорічну ніч не буде. У заяві говориться, що санітарно-епідеміологічна ситуація "не дозволяє планувати масові заходи, тому акцент буде зроблений на святковому оформленні".

Проте жителям міста обіцяють святкові заходи. Правда, багато хто з них будуть проводитися в онлайн-форматі і будуть включати в себе святковий відео-концерт, конкурси та поздоровлення.

Чи збережеться обов'язкова святкова програма для самих маленьких - її організовують в дошкільних установах і закладах культури "ДНР". Солодкі новорічні подарунки отримають 90 тисяч хлопчиків і дівчаток. На жаль, через карантинних обмежень батьки дітей відвідати ранки не зможуть.

Крім ранків, організованих бюджетними установами, тато і мама можуть порадувати дитини новорічним святом в одному з торгово-розважальних центрів Донецька, за що доведеться заплатити від 600 російських рублів (230 гривень за курсом НБУ).

Втім, розкид цін новорічні свята - досить широкий. Скажімо, в Донецькій державній академічної філармонії за участь дитини в новорічній дискотеці візьмуть всього 150 рублів (58 гривень), а ранок класу "люкс" може обійтися батькам і в понад 1000 рублів (380 гривень).

Для порівняння, київським батькам зробити дитину щасливою обійдеться мінімум в 100 гривень. В середньому участь у новорічному заході буде коштувати 300-500 гривень, але можна витратити і 600-1000 гривень на інтерактивному 4D-шоу.

Разом з тим поки немає ясності щодо комендантської години, чинного на території "народної республіки" з 23:00 до 05:00. Але в цілому скасування комендантської години в ніч з 31 грудня на 1 січня стала для республіки вже традиційною.

Ресторани від 2500 рублів і Новий рік без лазні

Цікаво, що "указ глави ДНР" від 14 березня 2020 роки не поширюється на ресторани і кафе. Так що бажаючі зустріти Новий рік з друзями в розважальному закладі зможуть це зробити без особливих проблем.

Для підприємств, які побажають організувати новорічний корпоратив, доведеться розщедритися на суму від 1000 рублів (380 гривень) на людину. Правда, це стосується корпоративів, запланованих до 31 грудня.

У новорічну ніч в розважальних закладах Донецька доведеться викласти від 2500-3000 російських рублів (950-1150 гривень) з людини, половина суми піде на святкове меню, інше - на культурну програму. Причому починати замовляти місця треба було на початку грудня - в найпопулярніших закладах вільних місць вже немає.

Для порівняння, в Києві розважальні заклади пропонують організувати новорічний корпоратив за ціною від 500-800 гривень з людини, новорічна ніч з людини обійдеться мінімум в 800-1000 гривень. Але це, звісно ж, не в самих фешенебельних ресторанах.

Хто може постраждати від введення карантину, так це любителі відзначити 31 грудня в лазні чи сауні. Втім, якщо парні знаходяться в приміщенні спортивних клубів, фітнес-центрів і басейнів, їх робота обмежується лише дотриманням Санітарно-протиепідемічних норм і правил щодо профілактики поширення коронавируса.

Без ялинки і Діда Мороза нікуди, а стіл залежить від гаманця

До речі, ніщо не заважає зустріти Новий рік вдома в колі сім'ї, що також потребуватиме деяких витрат. Перше, на що доведеться витратитися, це символ свята - ялинка. У Донецьку вже працюють ялинкові базари, до середини грудня їх відкриють близько сотні.

У купівлі ялинки потрібно орієнтуватися на власні побажання і фінансові можливості. Так, штучну ялинку можна знайти за 600 російських рублів (230 гривень), а можна і за 15-20 тисяч рублів (5730-7640 гривень). Жива ялинка, в залежності від зростання і ступеня пухнастість, може коштувати 1000-1500 рублів (380-570 гривень).

На підконтрольній території України вартість натуральної зеленої красуні складе близько 100 гривень, якщо вдасться купити деревце за ціною лісгоспів, і трохи дорожче у посередників. Головна прикраса свята зі штучними голками обійдеться мінімум в 300 гривень.

Можна замовити на будинок і шоу-програму для дитини з традиційними Дідом Морозом і Снігуронькою, які в "ДНР" обійдуться дорожче з наближенням заповітної дати. До 31 грудня гості з Лапландії попросять за свої послуги близько 1000 рублів (380 гривень), а в святковий день, в залежності від часу на годиннику, ціни можуть доходити до 3000 рублів (1145 гривень) після 21:00.

У Києві візит Діда Мороза і Снігуроньки на будинок обійдеться від 1200 гривень, з наближенням Нового року ціна за традицією буде рости: якщо візит вранці 31 грудня обійдеться приблизно в 2000 гривень, то ввечері ціна виросте в півтора рази.

Нарешті, святковий стіл, про який у кожного - своє уявлення, також може коштувати по-різному. Алкоголь і делікатеси зроблять застілля набагато дорожче.

"У нас святковий стіл на мене, дружину і трирічну дитину зазвичай коштує близько 1500 рублів, це ж, перш за все, сімейне свято", - поділився донеччанин Дмитро.

Інший житель Донецька Сергій розповів, що тільки на шампанське і банку червоної ікри для святкового столу витратив майже 600 російських рублів (230 гривень).

В Україні варто бути готовим до того, що новорічний стіл також обійдеться в півтори тисячі, але тільки гривень.

Втім, у деяких новорічні плани поки зовсім невизначені. "В кінці листопада майже вся сім'я підхопила коронавірус: чоловік лежить в лікарні, я з дітьми вдома на самолікуванні і самоізоляції. Поки виздоровеем і відновимося, думаю, до Нового року будемо готуватися приблизно за тиждень до свята, а зараз не до того", - каже донеччанка Оксана.

Донеччани чекають світу, але в прогнозах - загострення

Новий рік - це не тільки свято, а й надії на майбутнє. За словами наших співрозмовників по іншу сторону лінії розмежування, сьомий рік поспіль під бій годинника вони загадують одне бажання - щоб настали мир і визначеність.

"Дійсно, здається, що всі звикли і змирилися, але немає. Ми як і раніше хочемо, щоб Україна або відпустила наш край у вільне плавання, або приєднала з якимось юридичним статусом", - пояснює Євген.

Втім, раді донеччани і затишку на фронті. "Хоча б стріляти припинили так сильно, як раніше. Нехай би залишилося на сьогоднішньому рівні - ми були б раді", - зізнається ще один співрозмовник Дмитро.

"Чекаємо, як діти, всього лише хорошого від Нового року - світу, відкриття блокпостів, закінчення всього цього. Але щороку розчаровуємося, так що вже боюся чогось бажати", - говорить інша наша співрозмовниця Ольга.

Чи не порадував прогнозом на майбутнє глава правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики" Енріке Менендес. У коментарі Vesti.ua він сказав, що наступний рік може принести Донбасу вельми неприємний сюрприз.

"Кожній людині властиво бажати мирного неба над головою, особливо тому, у кого воно сьогодні таким не є. І з точки зору пересічного жителя прифронтової зони, і виконання Мінська, і збереження нинішньої ситуації, при якій на передовій відбуваються максимум рідкісні перестрілки з використанням стрілецької зброї, забезпечують йому непогану безпеку, але, на жаль, є негативні "сигнали" на майбутній рік, ігнорувати які не можна ", - попереджає Менендес.

За словами експерта, в Мінському переговорному процесі явно назріла криза, який може вилитися в нове загострення.

"Останнім часом ситуація навколо Тристоронньої контактної групи загострюється, зримим сигналом чого є питання обміну полоненими і відкриття КПВВ. Зазвичай за такими гуманітарних питань сторони домовлялися до кінця року, в цей же раз - тиша. Може щось ще зміниться, але маркер тривожний . Більш того, після скандалів з кадровим складом, виглядає все так, як ніби одна зі сторін ось-ось вийде з переговорного процесу ", - говорить Менендес.

Глава правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики" впевнений, що якщо це станеться, то сторони можуть вважати себе вільними від виконання зобов'язань, і тоді загострення на Донбасі неминуче.

"Хотілося б, звичайно, виглядати оптимістом, але на жаль. Такий розвиток ситуації бачиться мені дуже ймовірним ", - говорить Менендес.

Новини

Популярні теми форуму

analytics