Close button

Локдаун і бізнес: план виживання

Локдаун і бізнес: план виживання

У січні наступного року українському бізнесу доведеться пережити черговий локдаун. Його дати вже затверджені і його не минути, повідомляє UBR.

Разом з цим, вважають експерти, пережити його підприємцям буде простіше, так як більшість компаній підготувалися до роботи по віддаленому графіку. На комп'ютери співробітників встановлені необхідні програми, налагоджені графіки виконання різних робіт без тривалих переговорів і зустрічей.

План виживання на час локдауна

Насправді, все розуміли, що локдауна не уникнути і в цей раз вже заздалегідь вжили заходів. Багато проектів, які знаходяться не на червоній лінії, збираються працювати за закритими дверима.

Багато додали "КВЕДи" і поповнили полиці вином і додатковими продуктами, щоб позиціонувати себе як магазин. Напевно, не залишилося жодного закладу без сайту або сервісу для онлайн-замовлення, а також без організованої служби доставки або підписаної угоди з агрегаторами.

"Все вже придумали напівфабрикати, блюда з рецептами, які гість може доготувати будинку, ввели піцу і комплексні обіди за суперціною. Таргетологі - нарозхват, а тема реклами в Інстаграм, напевно, сама запитувана. Всі судорожно готуються", - розповідає нам консультант і бренд -амбассадор компанії по автоматизації закладів Poster Вікторія Рейнікова.

У карантину є і інша сторона. З ринку пішли слабкі гравці: недопрацьовані нудні концепти і непрофесіонали. З'явилося вільне місце для нових проектів. Незважаючи на невизначеність, нові підприємці з палаючими очима створюють нові проекти і робочі місця.

"На ринку загостриться ротація. Люди з HoReCa будуть активніше переходити в інші більш стабільні сфери. Загалом, настрій повинен бути таким: максимально адаптуватися і управляти змінами, ніхто не обіцяє, що 2021 буде легше", - підкреслила Вікторія Рейнікова.

Банкрутство бізнесу - ризик для всієї банківської системи

Ті компанії, хто може працювати без фізичної присутності в офісах і на виробництві, відчувають себе найбільш комфортно. Ті ж представники бізнес-структур, хто має регулярний контакт з клієнтами - постраждають і змушені перебувати без фінансових надходжень.

"Сфера послуг, звичайно ж, вийде з найбільшими втратами", - зауважив у розмові аналітик "Центру біржових технологій" Максим Орищак.

При цьому, масових звільнень в країні більше не буде, вважає експерт, так як зараз уряд підготувався до підтримки бізнесу. Уже відомо, що коли в Україні введуть жорсткий карантин, то будуть діяти такі програми підтримки:

  • одноразова матеріальна допомога юрособам для збереження робочих місць;
  • одноразова компенсація витрат юросіб, понесених на оплату ЄСВ;
  • введення податкових канікул на 200 000 «ФОПів" першої групи, які звільняють їх від нарахування та сплати єдиного податку та єдиного внеску з грудня 2020 по травень 2021 роки;
  • списання податкового боргу в разі, якщо сукупний розмір боргу по всіх податках і зборах не перевищує 3060 грн і він не погашений за станом на 1 листопада 2020 року;
  • списання пені і штрафних санкцій за податковими боргами;
  • збільшення в три рази (з 1020 грн до 3060 грн) порогу податкового боргу, за яким податкова не здійснює заходи стягнення.

Таким чином уряд створює умови для відновлення економіки в найближчому майбутньому.

"Якщо зараз продовжиться хвиля масових банкрутств, то в першу чергу це загроза для банківського сектора країни. Так що зацікавленість уряду в компенсації, пільги і відстрочки платежів по податках дуже висока", - говорить Максим Орищак.

Без реструктуризації боргів буде тяжко

Малий бізнес буде закриватися, якщо у власників недовгий термін роботи і немає фінансової подушки безпеки. А також якщо є велике боргове навантаження і повна відсутність фінансових надходжень.

Однак хочеться вірити, що банки будуть підходити до кожної окремої ситуації з розумінням і реструктуризацією боргів, так як їм теж потрібна активність і хоч якась перспектива повернення коштів в майбутньому.

"Тому 2021 рік може бути не настільки сумним, якщо після локдауна не буде продовження впливу коронавируса на весь світ", - додав Максим Орищак.

Кому пощастить найменше

Оскільки новий локдаун не передбачає закриття громадського транспорту, то це означає, що на відміну від попереднього карантинного посилення зможуть продовжити роботу всі підприємства за винятком тих, діяльність яких безпосередньо забороняється умовами локдауна.

В цілому, новий локдаун матиме найбільший негативний ефект для бізнесів, які вже і так найбільше постраждали від карантинних обмежень.

"Це стосується торгівлі непродовольчими товарами, ресторанного бізнесу, індустрії розваг, спортивних закладів. Існує велика ймовірність, що новий локдаун доб'є ті підприємства із зазначених секторів, які залишилися на плаву після попереднього локдауна, але виробничі і фінансові показники яких постраждали настільки, що новий двотижневий простий для них виявиться смертельним ", - зауважила в розмові аналітик інвесткомпанії Concorde Capital Євгенія Ахтирко.

Позитивним моментом майбутнього локдауна є те, що його терміни і умови відомі заздалегідь. Це може допомогти установам скорегувати роботу в найближчі тижні і оцінити втрати, пов'язані з посиленням карантинних правил, каже аналітик.

До половини ресторанів можуть закритися

У свою чергу, представники бізнесу знаходять і позитив в новому локдауні, а точніше - в його термінах. Наприклад, ресторатори відзначають, що дуже добре, що час для нього вибрали в січні.

Цей місяць сам по по собі поганий для сфери громадського харчування, так що втрати будуть невеликі. Зазвичай виручка січня складає в кращому разі 50% від грудневої, а то і набагато менше.

"Більш-менш активність у відвідуванні зазвичай буває після 20-х чисел січня. Тому сам по собі січневий локдаун не приведе до закриття назовсім. Більш того, він може бути навіть корисний - це буде привід домовлятися про оренду (зниженні плати, скасування плати) і економії на зарплаті персоналу, яка не зможе компенсувати малу відвідуваність ", - підмітила нам директор компанії" Ресторанний консалтинг "Ольга Насонова.

У той же час, якщо грудень для ресторану був поганий - тоді в січні це вже буде приводом для його закриття.

Найголовніше для бізнесу - дожити до березня-квітня без повторних локдаунов. Якщо все ж карантинна історія продовжиться, то може закритися ще 10-20% закладів, прогнозує експерт.

"Уже протягом цього року 20-25% закрилося. До квітня ще може бути близько 20%. Тобто за весь період карантину, при найгіршому сценарії, закриється 50%, а при оптимістичному - 30-35%", - резюмувала Ольга Насонова .

Новини

Популярні теми форуму

analytics