Close button

Скільки буде зберігатися імунітет від коронавируса після вакцинації

Скільки буде зберігатися імунітет від коронавируса після вакцинації

У людей, які зроблять щеплення від коронавируса, імунітет орієнтовно може зберігатися мінімум 6-9 місяців, повідомляє УНИАН.

Про це в інтерв'ю розповів головний державний санітарний лікар країни Віктор Ляшко.

За його словами, після введення препарату клітини імунітету зможуть запам'ятовувати вірус і забезпечувати захист всьому організму.

Ляшко пояснив, що після повного курсу вакцинації організм дає імунну відповідь на збудника, формуючи антитіла. Вони можуть зникати, але в організмі тривалий час буде зберігатися цей імунітет, забезпечувати захист від зараження коронавірусів.

"Я хочу, щоб вона (вакцина від коронавируса, - ред.) Прийшла якомога швидше, але не все залежить від мене ... Зараз говорити про тривалість імунітету рано, але вона буде як мінімум на 6-9 місяців. Але, я думаю, вона буде значно більше тримати. Питання в тому, що наявність антитіл після комплексу щеплень, який проводиться, тому що зараз всі вакцини, які наближаються до реєстрації, вони передбачають дворазове введення. тобто треба зробити одне щеплення, потім через три тижні - другу. Потім формуються антитіла, які показують, що є імунна відповідь. Після цього антитіла зникають, але це не означає, що не буде в організмі імунної відповіді і він досить довго на клітинному рівні пам'ятатиме коронавірус як інфекційний збудник, тому імунітет, впевнений, триматиметься довше, ніж три місяці ", - пояснив Віктор Ляшко.

У той же час, за його словами, Україна в рамках глобального механізму щодо доступу до вакцин від коронавируса COVAX отримає понад 8 мільйонів доз вакцин.

Паралельно МОЗ веде переговори з іншими виробниками про можливість закупівлі вакцини. Однак, як зазначив Віктор Ляшко, про закупівлю російської вакцини не йдеться взагалі.

"Про українську (вакцині від коронавируса. - ред.) Зараз не говоримо. Говоримо про тих, які вже наближаються до реєстрації. Тобто вже пройшли третю клінічну стадію і опублікували результат. І ми повинні говорити, що є механізм COVAX, в рамках якого Україна отримає безкоштовно 8 млн 300 тисяч доз вакцини, там свій портфель вакцин ", - зазначив Ляшко.

Серед компаній, з якими Україна також веде переговори про вакцинах, заступник голови МОЗ назвав AstraZeneca (розробляє вакцину разом з Оксфордським університетом), Novavax (США) та інші виробники.

"І плюс ведуться про закупівлі з усіма виробниками, які сьогодні вже почали процедуру реєстрації вакцини. Або наближаються", - заявив Ляшко.

Вакцина від коронавируса

  • 18 листопада в Міністерстві охорони здоров'я заявили, що близько 4 мільйонів українців отримають безкоштовну щеплення від COVID-19 в першій половині 2021 року. Пізніше у відомстві уточнили, що для повноцінного захисту від коронавируса потрібно буде отримати дві дози вакцини, ціна однієї складе 7 доларів.
  • В. о. генерального директора Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я Ігор Кузин повідомив, що Україна може отримати першу партію вакцини від COVID-19 в середині або наприкінці січня 2021 року.

Новини

Популярні теми форуму

analytics