Close button

Порятунок європейської економіки відлякала бажаючих заробити

Порятунок європейської економіки відлякала бажаючих заробити

Дії Європейського центробанку (ЄЦБ) з порятунку економіки єврозони розполохали бажаючих заробити на боргових інструментах континенту: як приватних, так і інституціональних інвесторів, вкладаються в державні облігації різних країн, пише Bloomberg, повідомляє Лента.ру.

До кінця наступного року частка володіння ЄЦБ держоблігаціями Німеччини, які виступають бенчмарком (орієнтиром) для боргових паперів Європи, досягне 43 відсотків - 30 відсотків в кінці 2019 го. Частка володіння італійською держборгом складе 40 відсотків (проти 25 відсотків у грудні минулого року).

Це означає, що для інших інвесторів залишається менше можливостей вкладати в найнадійніші інструменти на європейському ринку. Деякі з них вже готуються перемикатися на інші види активів. Серед них інвестиційний підрозділ однієї з найбільших в світі страхових компаній, французької AXA Group.

Ситуація стала наслідком політики ЄЦБ з підтримки постраждалої від кризи європейської економіки. В рамках програми кількісного пом'якшення регулятор скуповує у банків державні і корпоративні облігації, надаючи банківського сектору додаткову ліквідність і знижуючи рівень ставок на ринку. 10 грудня було оголошено про розширення і продовження програми. До березня 2022 року ЄЦБ скупить паперу на 1,85 трильйона євро.

Ситуацію, що склалася вже називають японіфікаціей європейської економіки. В Японії переважна частина державних паперів належить одному власникові - місцевим ЦБ, що укупі з низькими ставками робить ринок непривабливим для зовнішніх інвесторів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics