Close button

ЄС зняв бюджетну блокаду Польщі та Угорщини

ЄС зняв бюджетну блокаду Польщі та Угорщини

Лідери Європейського Союзу на саміті в четвер домовилися з Польщею й Угорщиною про припинення їх блокади бюджету блоку і пакета відновлення економіки обсягом 1,8 млрд євро, повідомляє Европейская правда.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Польща й Угорщина заблокували фінансовий пакет, оскільки доступ до грошей вперше пов'язали з дотриманням верховенства права.

Оскільки Варшава і Будапешт знаходяться під процедурами ЄС по підриву незалежності судів і засобів масової інформації, вони ризикували втратити мільярди виплат від ЄС.

Німеччина, яка до кінця року головує в Раді Євросоюзу, зуміла укласти угоду з двома країнами, що дозволило зняти їх вето.

Сторони погодилися на компроміс, згідно з яким текст нових заходів залишається незмінним, але не буде використаний, поки Угорщина і Польща не зможуть оскаржити його законність у вищому суді ЄС і отримати вирок.

Угода також передбачає, що механізм застосовується тільки до бюджету ЄС на 2021-2027 роки та фонду відновлення економіки.

В окремій декларації буде зазначено, що прив'язка верховенства права в фонди застосовуватися об'єктивно і тільки для забезпечення належного використання грошей ЄС, а не для покарання країн, повідомляє Reuters.

Компроміс дозволив всім сторонам заявити про перемогу. "Здоровий глузд взяв гору", - заявив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у своєму відео в Facebook.

Президент Франції Еммануель Макрон написав у Твіттері, що "ми щойно прийняли надійну угоду про механізм, який буде введений в дію, щоб поважати верховенство права. Європа йде вперед, об'єднана і несе свої цінності".

На практиці ця поступка Будапешта і Варшави означає, що впровадження механізму буде відкладено - принаймні на місяці, хоча можливо і довше.

Новини

Популярні теми форуму

analytics