Close button

11 років реставрації. У Києві відкрили Андріївську церкву

11 років реставрації. У Києві відкрили Андріївську церкву

Сьогодні, 12 грудня, в Києві офіційно відкрили Андріївську церкву, яку реставрували 11 років. Про це повідомляє прес-служба Офісу президента, повідомляє Лига.net.

Як зазначається, для відвідувачів пам'ятник архітектури стане доступний з вівторка, 15 грудня.

Щонеділі та на свята тут будуть проходити богослужіння, а в інші дні церква буде працювати як музей.

Відкриття церкви привітав президент Володимир Зеленський.

Гендиректор Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська подякувала всім, хто допомагав реалізувати масштабний проект.

Повідомляється, що за час реставрації майстри відновили оригінальний колір стін, зміцнили схил, фундаменти церкви і стилобат.

Також проведено реконструкцію іконостасу авторства архітектора Бартоломео Растреллі, якому повернуто автентичне розміщення ікон.

Підкреслюється, що в будівлі встановлено сучасне освітлення. Для людей з вадами зору та дитячих екскурсій майстри відлили з гіпсу окремі елементи обробки храму, щоб до них можна було доторкнутися і відчути їх форму.

Андріївська церква, розташована на Андріївському узвозі в Києві, споруджена архітектором Іваном Мічуріним за проектом Бартоломео Растреллі в стилі бароко. Проект Растреллі був розрахований для плоскої поверхні, Мічурін успішно адаптував його для крутого схилу.

Андріївська церква - пам'ятник архітектури і монументального живопису XVIII ст. світового значення, входить до складу Національного заповідника "Софія Київська".

Церква внесена до попереднього списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Україна буде подавати номінаційне досьє для включення Андріївської церкви в основний перелік.

Новини

Популярні теми форуму

analytics