Close button

За відмову йти у відпустку можуть притягти до відповідальності

За відмову йти у відпустку можуть притягти до відповідальності

Якщо працівник відмовляється від використання щорічної відпустки, роботодавець має право в межах, установлених графіком відпусток, без заяви працівника видати наказ про надання йому відпустки, повідомляє Finance.ua.

Про це розповіла головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Євгена Краєвська.

Як зазначається, працівники зобов'язані виконувати розпорядження роботодавця. За їх невиконання працівник може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності.

Однак, за бажанням працівника частина щорічної відпустки можуть замінити грошовою компенсацією, однак тривалість фактично використаної працівником частини щорічної відпустки не може бути менше 24 календарних днів.

"Наприклад, якщо працівник не хоче йти в щорічну відпустку тривалістю 30 календарних днів, йому один раз протягом двох років поспіль можна виплатити грошову компенсацію за невикористану частину щорічної відпустки терміном 6 календарних днів. У таких випадках керівник зобов'язаний видати наказ про надання відпустки зазначеним категоріям працівників відповідно до термінів, попередньо узгодженими при складанні графіка відпусток ", - пояснює Краєвська.

Законодавством також не передбачено терміну давності, після якого працівник втрачає право на щорічні відпустки, воно не містить заборони працівникові використовувати щорічні відпустки, які йому не були своєчасно надані роботодавцем за попередні роки.

У разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні щорічних відпусток.

Новини

Популярні теми форуму

analytics