Close button

У США відбудеться наступний етап голосування

У США відбудеться наступний етап голосування

У понеділок, 14 грудня, колегія вибірників проголосує за президента і віцепрезидента США за підсумками виборів, що відбулися 3 листопада, повідомляє Страна.ua.

До колегії входять 538 членів. Очікується, що за підсумками голосування перевага на користь Джо Байдена складе 306 голосів проти 232 за чинного президента Дональда Трампа.

Виборці проголосують кожен у своєму штаті, починаючи з 10.00 за північноамериканським східним часом (у Києві буде 17.00).

Як відомо, президентські вибори в США проходять за двоступеневою системою: після всенародного голосування відбувається голосування колегії вибірників від кожного з 50 штатів і округу Колумбія, які віддають свої голоси відповідно до того, як проголосував їх штат. Кількість вибірників від кожного штату дорівнює числу його представників в Конгресі. Для перемоги на виборах одного з кандидатів необхідно набрати мінімум 270 голосів вибірників.

Відповідно до американської конституції, результати голосування колегії вибірників повинні бути затверджені Конгресом. Очікується, що 6 січня 2021 року відбудеться спільне засідання Сенату і Палати представників, на якому проведеться підрахунок голосів вибірників.

На завершальному етапі виборів має відбутися інавгурація президента, який 20 січня складає присягу і вступає на посаду.

Канал ABC зі свого боку зазначає, що процедура голосування колегії традиційно є не більше ніж формальністю, проте в цьому році до неї прикута особлива увага через те, що президент Дональд Трамп відмовляється визнавати поразку і робить заяви про широкомасштабні фальсифікації на виборах.

Особистий юрист американського президента Руді Джуліані раніше заявив, що адвокати Трампа продовжать подавати позови про визнання результатів виборів глави держави недійсними навіть після того, як один з таких позовів відхилив Верховний суд США.

Новини

Популярні теми форуму

analytics