Close button

GPS-навігатор 2020: які бувають і як вибрати

GPS-навігатор 2020: які бувають і як вибрати

Здавалося б, з масовим поширенням смартфонів популярність GPS-навігаторів як окремих гаджетів повинна прагнути до нуля. Але ж ні, і на те є вагомі причини. Які ж бувають автомобільні навігатори в 2020 році і як вибрати собі відповідний гаджет, повідомляє Авто24.

Для тих, хто користувався GPS-навігатором в "досмартфоновую" епоху скажімо, що принципово нічого не змінилося. Однак, "залізо" сучасних приладів стало більш швидким, а їх картками можна довіряти в більшому ступені. Більшість моделей цих апаратів мають великий екран діагоналлю 5 дюймів і більше, плюс майже у всіх - тонкий корпус.

26106__e4b97b72-4813-4b25-b094-8ce8ac70e

Незважаючи на суперпопулярність смартфонів з масою додатків, навігатори як окремий прилад все одно мають свої переваги

Не менш важлива для водія карта, встановлена в навігатор. Для України існує картографія декількох виробників, відмінності в основному - в графіку інтерфейсу, але гірші продукти часом мають дрібні помилки - скажімо, в нумерації будинків.

Майте на увазі, що лідери ринку сьогодні пропонують безкоштовне довічне оновлення карт. Звичайно, перед тим, як вибрати навігатор, треба бути обізнаним з картою, яка в нього встановлена, і уточнити, який інший її можна замінити.

Сучасні GPS-навігатори мають широкий набір додаткових функцій, серед них не всі корисні саме водієві. Ми б порадили звернути увагу на такі:

  • Підказка смуги руху. Це опція, важлива для тих, хто часто відвідує незнайомі великі міста. На екран завчасно перед поворотом видається фрагмент вулиці з підказкою: яку смугу треба зайняти для повороту, а також з намальованою схемою зміни смуги і власне повороту. Наявність цієї функції залежить від карти;

26106__6da9fec4-65bd-4749-8d78-d86b7980b

Підказка смуги руху - дуже корисна функція, яку пропонують сучасні GPS-навігатори

  • Прокладка маршруту з урахуванням пробок з прийомом інформації про трафік. Дуже корисна для жителів великих міст, але не кожен навігатор "з пробками" буде відображати їх в Україні;
  • Індикатор обмеження швидкості - свого роду заміна функції обмеження швидкості в багато укомплектованих сучасних автомобілях. Коли машина розганяється до певного ліміту ( "зашитого" в карту або позначеного водієм), навігатор подає звуковий сигнал;
  • Вбудований відеореєстратор. Таке поєднання в одному корпусі - на любителя, але вибір є.

26106__a7ae4cbc-1934-4e18-82ac-61412d8dc

Поєднаний з навігатором відеореєстратор буде корисний тільки тому, хто ніколи не знімає GPS з торпедо або лобового скла

  • Дані про місця на парковках. Кілька екзотична опція, про працездатність якої на ваших маршрутах можна дізнатися на спеціальному сайті.
  • BabyCam - відображення на екрані навігатора відбувається на задньому сидінні. Або ще десь - там, куди ви поставите камеру, з якої може подружитися ваш навігатор. Дуже зручно, коли камера зв'язується з навігатором не по кабелю, а по Bluetooth.

mvketefrd__big.jpg

GPS-навігатори дорогих моделей можуть відображати на екрані картинку з камери, яка підключається по Bluetooth

Зауважте

Про переваги і недоліки навігатора перед смартфоном як окремого приладу можна написати окрему статтю, а сьогодні ми звернемо увагу на, напевно, найпомітніше відмінність - спосіб отримання даних про трафік на дорозі для прокладки маршруту в обхід пробок.

  • Для відображення пробок прилад може отримувати інформацію або від власного GSM-модуля, або через Wi-Fi або Bluetooth від телефону власника. Продумайте, який варіант для вас зручніше, адже в першому вас чекає щомісячна абонплата за окрему SIM-карту навігатора.
  • Деякі GPS-навігатори отримують дані по трафіку навколо машини по радіоканалу TMC (Traffic Message Channel) в FM-діапазоні, але в Україні цей сервіс не розвинений.

Рекомендація

Оскільки ви не хочете пов'язувати свою навігацію з телефоном (смартфоном), швидше за все ви будете залишати окремий GPS-прилад в машині, коли будете залишати салон. Тому при виборі навігатора майте на увазі: він повинен бути або малопомітним - кольору в тон торпедо, з невеликим кронштейном, або легко зніматися з кріплення - щоб його можна було одним рухом прибрати з видного місця на нижню полицю. Нехай Вам навіть не дуже шкода самого приладу, але ж прагне дістатися до нього зловмисник зашкодить автомобіль - скло, замки дверей. А це вже буде прайс іншого порядку.

Новини

Популярні теми форуму

analytics