Close button

Підраховані витрати європейців на їжу

Підраховані витрати європейців на їжу

Витрати на придбання продуктів харчування складають одну з основних статей витрат сімей в більшості європейських країн. Про це свідчать результати дослідження експертів, підрахували витрати європейців на їжу на основі офіційних даних про бюджетах домашніх господарств, повідомляє Лента.ру.

Експерти відзначають, що частка витрат істотно різниться в залежності від умов життя в кожній конкретній країні. За даними статистики, в країнах з благополучною економічною ситуацією і високим рівнем доходів населення витрати на продукти харчування не перевищують 15 відсотків від загальних сімейних витрат. Решту грошей жителі цих країн витрачають на подорожі, техніку, освіту, розваги. У менш благополучних країнах витрати сім'ї на їжу можуть досягати половини споживчих витрат.

Перше місце в рейтингу за витратами на їжу зайняв Люксембург, жителі якого витрачають на продукти 8,4 відсотка своїх витрат. Далі розташувалися Нідерланди і Великобританія з 10,6 відсотка витрат. У п'ятірку лідерів також включені Ірландія і Німеччина з 11,5 і 11,7 відсотка відповідно. В цілому, верхню частину списку зайняли економічно розвинені країни Західної Європи.

У нижній частині рейтингу виявилися країни колишнього СРСР і держави Східної Європи. У їх жителів найістотніша частка витрат на продукти харчування. В Україні і в Молдові більше 40 відсотків, а в Казахстані - 49,4 відсотка.

Крім того, експерти підрахували частку витрат європейців на алкоголь і тютюн. Найменшу частку витрат на ці товари мають жителі Люксембурга, Німеччини, Португалії, Кіпру та Іспанії - не більше 1,7 відсотка від усіх витрат. Найбільше на шкідливі звички витрачають жителі Румунії, Болгарії та Сербії.

Також експерти проаналізували витрати європейців на дозвілля і культуру. Тут лідирують Швеція (18,7 відсотка), Великобританія (13,1 відсотка) і Австрія (11,5 відсотка), причому у жителів перших двох країн ця стаття витрат перевищує витрати на їжу. Найнижчу частку в 1,7 відсотка мають жителі Казахстану.

Новини

Популярні теми форуму

analytics