Close button

Справа ЮКОСа: знову почнуться арешти майна

Справа ЮКОСа: знову почнуться арешти майна

Сприятливе для ЮКОСа рішення Верховного суду Нідерландів означає, що за кордоном знову почнуться арешти російського майна. Про це йдеться в матеріалі оглядача відділу міжнародної економіки Володимира Кравченка, повідомляє ZN.ua.

"Оскільки Росія вже багато років відмовляється добровільно виплачувати компенсації по арбітражним рішенням, на практиці примусове їх виконання вкрай проблематичне через малу кількість за кордоном державного майна РФ, незахищеного імунітетом. Москва давно вжила всіх заходів, щоб її майно за кордоном було добре захищене", - прокоментував ситуацію радник юридичної фірми "Астерс "Дмитро Шемелін.

І хоча були випадки успішного стягнення компенсації, але це були винятки з правил, оскільки вони стосувалися порівняно невеликих сум (близько декількох мільйонів).

До того ж Кремль, передбачаючи негативні для себе рішення арбітражів, постарався створити правові підстави для невиконання РФ вердиктів міжнародних судів.

Для Кремля в зоні ризику знаходяться російські компанії, які повністю (наприклад, ВЕБ РФ, РЖД) або частково ("Роснефть", "Газпром" і ін.) належать російській державі. Як звертає увагу Дмитро Шемелін, "поки в більшості країн це майно не можна стягувати в якості боргів держави, оскільки працює концепція роздільної власності компанії та акціонера. Однак цей захист згодом може розхитатися".

Колишні акціонери ЮКОС зможуть і далі полювати за активами Росії по всьому світу, домагаючись від Москви виплати 50 млрд дол., Які їм присудив Міжнародний арбітраж в Гаазі. Таке рішення прийняв Верховний суд Нідерландів ще до завершення розгляду касаційної скарги, поданої росіянами.

Новини

Популярні теми форуму

analytics