Close button

Як ліс-кругляк став черговим приводом для "зради"

Як ліс-кругляк став черговим приводом для "зради"

Вітаємо з новою "зрадою": Євросоюз заявив про перемогу в арбітражі з Україною щодо лісу-кругляка. Тепер українська сторона повинна скасувати прийнятий у 2015 році заборону на експорт необробленої деревини, повідомляє Depo.ua.

Коротко нагадаємо, про що йде мова. 9 квітня 2015 року Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до Закону України" Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів "про тимчасову заборону експорту лісоматеріалів в необробленому вигляді".

Цьому передувала масова інформаційна кампанія, учасники якої звинувачували тодішню владу в тому, що вона занадто дешево торгує українським лісом нібито в обмін на політичну підтримку з боку Євросоюзу. За основу зазначений закон прийняли 5 лютого, хоча внесений в парламент він був 10 грудня, 2014. Тобто від реєстрації до прийняття документа пройшло чотири місяці жвавих дискусій на різних медіамайданчики. Цікавий нюанс: жоден з авторів цього закону (першим вказано Дмитра Добродомова, проте найбільшу іміджеву вигоду тоді отримали "радикали" на чолі з Олегом Ляшком) в нинішню Верховну Раду не потрапив.

Проте закон 233 голосами прийняли. Найбільше "за" дали "Самопоміч", "радикали" і "Батьківщина". Проголосований документ багато хто називав популістським, оскільки він, поставивши перепону перед продажем державою лісу-кругляка за кордон, не поставив іншу перешкоду - перед контрабандною торгівлею лісом. До цієї теми повернулися в грудня 2016, коли авторським колективом на чолі з Олегом Ляшком був внесений законопроєкт про кримінальну відповідальність за контрабанду лісу. Документ прийняли 3 липня 2018 роки ("за" - 234 депутати), президент Петро Порошенко повернув його нардепам зі своїми пропозиціями, і 6 вересня 2018 закон все-таки прийняли. На цей раз голосів було трохи більше - 246.

Але поки в Україні боролися з лісовими контрабандистами, європейці неодноразово пропонували зняти мораторій. Але як тільки підіймалося це питання, відразу на адресу влади летіли звинувачення в перебуванні під "зовнішнім управлінням". У січні минулого року ЄС запросив консультації з українською владою з цього питання, вони відбулися в лютому, але проблема не вирішилася. Тоді європейці звернулися до арбітражу, який повинен був вирішити двосторонню суперечку в рамках торгової угоди про асоціацію.

І ось 11 грудня арбітраж оголосив своє рішення: загальна заборона України на експорт, введений у 2015 році на всю необроблену деревину, порушує Угоду про асоціацію між ЄС і Україною. Тепер в ЄС очікують, що наша країна якомога швидше скоригує введений мораторій. Який у нас обіцяли скасувати ще з 2016 року, оскільки він заважав отриманню чергового траншу МВФ. Однак дійшло до арбітражу.

Чи могло його рішення бути іншим? Зауважимо: про розгляд цього питання в арбітражі українська влада добре знала. У листопаді віцепрем'єр з євроінтеграції Ольга Стефанишина говорила наступне: "Ми з нетерпінням очікуємо фінального рішення по арбітражу по лісу-кругляку. І, чекаючи, яким може бути це рішення, вже зараз працюємо на випередження, розробляємо системні рішення". За її словами, арбітраж може мати позитивне значення для України, остільки показав важливість реформування системи лісового господарства. "У нас традиційно робилися концепції реформ, розроблялися схеми, однак на все це просто не було фінансування. Арбітраж робить проведення таких реформ незворотним", - значила представник уряду.

Зі сказаного нею можна зробити висновок, що у високих кабінетах добре розуміють: позиція України в питанні заборони експорту лісу-кругляка була програшною, адже подібні заборони не передбачені Угодою про асоціацію. Також там розуміють, що єврочиновники неодноразово пов'язували питання надання Україні фінансової допомоги саме з переглядом мораторію на експорт лісу. Тепер в руках європейців вердикт арбітражу, який ми або виконуємо, показуючи себе законослухняними партнерами, або не виконує. Пані Стефанишина говорила про напрацювання системних рішень. Схоже, саме час показати ці рішення громадськості. І провести їх у вигляді законів через парламент.

Нескладно передбачити подальший розвиток подій. Для перегляду умов мораторію на вивезення лісу потрібні голоси у Верховній Раді. А їх навряд чи вдасться зібрати, враховуючи розбалансованість монобільшості й очікувану потужну інформаційну кампанію проти "шантажу Європи". У зв'язку з рішенням арбітражу по лісі складається дуже вигідна ситуація як для проросійських сил, так і для проповідників дефолту - прихильників відмови України від кредитів МВФ. Вустами різних спікерів вони почнуть розповідати, що Євросоюз вважає нас сировинним придатком, що влада повинна дати відсіч, а якщо не дасть, значить, Україною керують з Брюсселя і Вашингтона. Що від скасування заборони експорту деревини постраждає вітчизняний товаровиробник.

Одним словом, нагадувати президенту і його виборцям, що кіношний Голобородько, на відміну від реального Зеленського, послав МВФ і Захід з їхніми забаганками. Тобто нас чекає черговий сезон серіалу про "зовнішнє управління" зі спецефектами - від ток-шоу до масових протестів.

Юрій Васильченко

Новини

Популярні теми форуму

analytics