Close button

Довибори в Раду: Ляшко, Тягнибок і Маруся Звіробій

Довибори в Раду: Ляшко, Тягнибок і Маруся Звіробій

Партія екс-президента Петра Порошенка "Європейська солідарність" ("ЄС") оголосила своїм майбутнім кандидатом на довиборах народного депутата по округу №87 в Івано-Франківській області скандально відому Олену Самбул на прізвисько Маруся Звіробій, повідомляє Страна.ua.

Цей мажоритарний округ - один з трьох звільнених після обрання тамтешніх депутатів мерами. Офіційно виборчий процес ще не почався, але по суті на з'їзді "ЄС" було висунення Звіробій, так що битву за мандати можна вважати відкритою.

Хто ще готується заявитися на округах - читайте в нашому матеріалі.

Звіробій проти Тягнибока, Шевченко або Ляшко

"ЄС" на своєму з'їзді оголосила, що готова висунути Марусю Звіробій по округу №87 з центром в місті Надвірна в Івано-Франківській області. Там відбудуться проміжні вибори на увазі того, що обраний в парламентську кампанію 2019 року народним депутатом Зіновій Андрійович ("Слуга народу") склав повноваження після перемоги на виборах міського голови Надвірної 25 жовтня.

Голосування призначене на 28 березня 2021 року.

Виборчий процес офіційно розпочнеться 27 січня. Тому заяву про Звіробій на форумі "ЄС" формально не було її висуванням, але зрозуміло, що за ним справа не стане.

Її кандидатуру запропонував сам глава партії Порошенко.

"Я прошу підтримати Марусю. Відповідна підтримка є від ветеранських організацій, добровольців, які є в нашій команді, мені приходять зараз численні пропозиції. Маруся публічно доповіла, що вона прийняла рішення офіційно оформити стосунки з партією і приєднається до нашої славної когорти", - заявив на з'їзді Порошенко, якого цитує прес-служба "ЄС".

Сама Звіробій в своєму виступі назвала "великою честю" право висуватися від ЄС, яких вона вважає "політичними киборгами".

"Також для мене велика честь представити себе захисником Надворнянщіни. Родина Степана Бандери - це велика честь, і я це усвідомлюю, але я вважаю, що Степану Андрійовичу не буде за мене соромно ", - запевняла Звіробій.

Вона отримала скандальну популярність після того, як разом з народним депутатом від "ЄС" Софією Федина записали відео, в якому всіляко обзивали президента Володимира Зеленського. Їм не сподобалося, як в той день глава держави розмовляв з добровольцями в Золотому Луганської області. Виразів вони не вибирали: звучала майданна лайка і погрози фізичної розправи.

Пізніше Звіробій в соцмережах загрожувала підвісити сім'ю Зеленського за ноги, "як царську" (натяк на сім'ю Миколи Другого), якщо ті не "у @ т в Ізраїль". Так вона відреагувала на затримання підозрюваних в причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненко, Юлії Кузьменко, Владислава та Інни Грищенко.

Потім були інші образливі висловлювання про Зеленський і його політиці, команді.

Влада на це відреагувала мляво, виробництво з приводу погроз Федини і Звіробій на адресу президента відкрили не відразу і, по суті, зам'яли. Вони відбулися легким переляком (якщо взагалі злякалися) і добре попіарилися на цій історії, як і їх патрон Порошенко.

Тепер на цьому багажі Звіробій спробує пробитися в Раду.

Співрозмовник в оточенні Порошенка стверджує, що до її висунення поставилися в партії неоднозначно. "Маруся - занадто емоційна. Мова швидше скаже, ніж голова подумає. Але це рішення Петра Олексійовича (про підтримку кандидатури Звіробій - прим. Ред.) Якщо її боїться Зеленський, чому б і ні? " - каже джерело.

У той же час він зізнається, що рейтинг Звіробій в окрузі не вимірювали.

"Все одно ми вважаємо її реальним варіантом і кинемо всі ресурси партії, щоб вона наростила електоральні м'язи", - запевняє співрозмовник в штабі "ЄС".

А суперники там очікуються серйозні. Перш за все, за даними з партії "Слуга народу" (СН), свого кандидата готується виставити тепер уже мер Андрійович.

"Він пообіцяв, що виставить і проведе за руку когось, хто з ним пов'язаний і буде зрозумілий місцевим виборцям", - говорить джерело в керівництві фракції СН.

Але це один варіант. Швидше за все, партії, а точніше Офісу президента (ОП) доведеться при виборі враховувати участь Звіробій. "Ми розуміємо, на яких акцентах буде розкручуватися ця кампанія людьми Петра Олексійовича. Ймовірно, доведеться шукати альтернативного людині Андрійович кандидата з медійними всеукраїнського масштабу. Поки ми в процесі ", - говорить співрозмовник в керівництві фракції.

При цьому співрозмовник в ОП називає майбутнім куратором кампанії СН в цьому окрузі члена парламентської фракції Романа Мулик. Це списковик з Івано-Франківська. Правда, раніше його називали в партії куратором Львівської області (куратори - окрема вертикаль в СН). А куратор Івано-Франківської області - теж спісочніца Олена Вінтоняк, яка також очолює обласну партійний осередок.

Яких кандидатів чекати від інших партій?

Голосно говорять про підготовлюваний висунення народного депутата восьмого скликання, а нині депутата Івано-Франківської обласної ради від партії "За майбутнє" (ЗБ) Олександра Шевченка. Він входить в орбіту впливу бізнесмена Ігоря Коломойського і його партнера Ігоря Палиці (лідера партії ЗБ).

Їм потрібно посилити депутатську групу "За майбутнє" для внутріпарламентських торгів. З урахуванням ресурсів групи Коломойського і особистого впливу Шевченко в області (він по суті керує відомим курортом "Буковель", співвласник якого - Коломойський) його можна назвати найбільш реальним претендентом на вакантну депутатський мандат.

У місцевих ЗМІ та соціальних мережах також обговорюється похід на округ лідера партії "Свобода" Олега Тягнибока. Його заступник з питань депутатської діяльності, народний депутат сьомого скликання Андрій Мохник на наше запитання відповів, що "рішення партії на рахунок участі лідера у виборах немає", а "чутки" він коментувати не буде.

"Звертайтеся до тих ЗМІ і коментаторам, що про це пишуть", - сказав "свободівець".

А ще в кулуарах Ради говорять, що плани на округ будує лідер Радикальної партії Олег Ляшко, який недавно програв кампанію в окрузі №208 в Чернігівській області, незважаючи на підтримку групи бізнесмена Ріната Ахметова, в сферу впливу якого він входить.

Покровск: Геллер, Байсаров або "Оппоплатформа"

За підсумками місцевих виборів 25 жовтня посаду мера отримали також депутати Руслан Требушкін (позафракційний), який пройшов у Раду по округу №50 в Донецькій області, і Ігор колихалися (ЗБ), який переміг в окрузі №184 у Херсонській області. Требушкін обраний міським головою Покровська, а колихалися - Херсона.

Рада поки що не зняла з них депутатські повноваження. Втім, за словами джерела в керівництві фракції СН, це буде зроблено на найближчому пленарному тижні.

До округах вже активно придивляються.

Почнемо з №50 з центром в Покровське (колишній Красноармійськ). За словами джерел, близьких до керівництва Оппоблока, а також у фракції СН, там може балотуватися народний депутат кількох скликань Євген Геллер. Він уже вигравав там кампанію в 2014 році, приєднавшись в Раді до депутатської групи "Відродження", яку патронував Коломойський.

Геллер досі зберігає зв'язок з олігархом і в 2019 році йшов в Раду за списками партії "Опозиційний блок" (тоді - спільний проект Ахметова і Коломойського). Але "Оппоблок" не взяв бар'єр у 5%. Так що спроба екс-нардепа знову потрапити в Раду по своєму колишньому округу цілком логічна.

Але нібито до округу не втратила інтерес і Леонід Байсаров, багаторічний керівник місцевого шахтоуправління "Покровське", що перейшло у власність групи Ахметова. Він теж перемагав там в 2012 році, а в наступний раз програв Геллеру.

За словами джерела в ПРО, Байсаров радився з оточенням донецького олігарха про балотування.

"Але йому наша допомога не потрібна: є свої ресурси", - говорить співрозмовник. Можлива участь якогось іншого кандидата від групи Ахметова джерело заперечує.

Відзначимо, на виборах в Покровський міськрада Байсаров йшов першим номером списку партії "Порядок" - одного з політпроектів групи Ахметова, проте, завівши фракцію, сам бути депутатом не захотів.

З інших потенційних кандидатів в цей округ співрозмовники в політкругах називають місцевого бізнесмена і опонента Требушкіна депутата Покровського міськради від Молодіжної партії Сергія Андрійченко, представника "Нашого краю" і народного депутата восьмого скликання Олега Недава, а також колишнього учасника АТО Сергія Кошукова, який балотувався на минулих виборах в парламент у мажоритарному окрузі №50 від "Європейської солідарності" (правда, з її керівництвом в області він побив горщики).

Чи буде хто-небудь від СН, в партії не можуть зараз сказати.

"Там складна історія насправді. Якщо в Івано-Франківській області є серйозні шанси, в Херсонській - досить хороші шанси, то в Донецькій - рейтинг партії маленький. Вибори показали, що там краще пускати самовисуванців ", - говорить високопоставлене джерело в СП.

Варто чекати кандидата і від "Оппоплатформи", у якій в регіоні найвищий рейтинг серед усіх політсил.

Херсонські розклади

У Херсонській області партія президента нібито хоче ставити на "сильних представників місцевого самоврядування".

Співрозмовник в СН очікує сильної конкуренції з боку групи Колихаева, який організував власний політпроект в області "Нам тут жити". Ця партія, наприклад, на виборах до облради стала другою, взявши 13 мандатів, проте підтримала на голови кандидата від СН, хоча у тій - тільки 11 депутатів.

"Не дивлячись на загальне з його партією більшість в облраді, з Колихаевим у нас (" слуг народу "- прим. Ред.) Складні відносини. Він, скажімо так, специфічна людина: бачить всюди тільки свої інтереси. Напевно мер Херсона поведе людини, який асоціюється з ним, і застосує різні методи для його перемоги ", - говорить джерело в керівництві СН. Якщо його кандидат переможе, то, найімовірніше, поповнить ряди групи ЗБ, вважає співрозмовник.

На вибори до обласної ради першою була ОТЗЖ, провівши в збори 15 депутатів. За нашою інформацією, кандидатом на округ партія бачить першого номера в її списку в облради Єгора Устинова.

"Питання про моє висунення вирішить стратегічну раду партії. Дійсно, моя кандидатура попередньо обговорюється. ОТЗЖ на цьому окрузі, якщо брати що входять до нього райони, на виборах до обласної ради посіла друге місце з відривом буквально в сотню голосів від партії "Нам тут жити" Колихаева. Треба розуміти, що він проводив в окрузі роботу протягом більше трьох років, серйозно фінансував його. Тим не менш, ми отримали переконливу перемогу в центрі цього округу - місті Нова Каховка. У тамтешньому міськраді у нас найбільша фракція, секретар зборів - наш представник. Серйозне представництво у нас в районних радах по території округу. У нас непогані позиції, щоб претендувати на перемогу на цьому окрузі ", - повідомив Устинов.

Денис Рафальський, Юлія Корзун

Новини

Популярні теми форуму

analytics