Close button

В Ізраїлі розкопали найдавнішу підробку

В Ізраїлі розкопали найдавнішу підробку

Вчені з Хайфського університету виявили давньоєгипетський скарб з підробленими срібними грошима. Його датували 12-м століттям до нашої ери, повідомляє Live Science, повідомляє Мир24.

Всього під час розкопок навколо Ізраїлю було знайдено 35 скарбів з сріблом. У восьми з них, як показав аналіз, перебували злитки з міді, лише зверху покриті дорогоцінним металом. Зовні ці вироби не відрізнялись від срібних, але коштували набагато дешевше.

Скарби розкопали на території Ханаана, яка в той час перебувала під владою Єгипту. Вчені припустили, що виготовлення фальшивок здійснювалося з відома єгипетських правителів, які прагнули приховати, що їх запаси дорогоцінних металів вичерпуються.

У Ханаан не було власних срібних родовищ, і дорогоцінний метал доводилося ввозити. Але торгівля сріблом, мабуть, підійшла до кінця між 1200 і 1150 роками до нашої ери. В цей час наймогутніші цивілізації бронзового століття почали занепадати і гинути.

«Фальшивомонетничество тривало і після того, як єгиптяни покинули Ханаан, але, ймовірно, саме вони були його ініціаторами», - припустили експерти.

Срібло широко використовувалося в якості валюти в усьому стародавньому Середземномор'ї задовго до того, як були винайдені монети. Спочатку дорогоцінний метал оцінювався за вагою. У ході були або невеликі фрагменти (в тому числі осколки ювелірних виробів), або цілі злитки.

Під час «колапсу пізнього бронзового століття» кількість срібла різко впало, і це привело до появи підробок. Учені зробили висновок, що знайдені ними скарби є найбільш ранніми прикладами таких фальшивок. В одному з них містилися злитки, де 40% припадало на срібло, а 60% - на мідь і інші дешеві метали. У другому вміст срібла було ще нижче - близько 20%. Підробку замаскували за допомогою металевого миш'яку, який надає поверхні сріблястий блиск.

Новини

Популярні теми форуму

analytics