Close button

У Миколаївській області знову зафіксований пташиний грип

У Миколаївській області знову зафіксований пташиний грип

У селі Новоматвіївське Новоодеського району Миколаївської області виявлено пташиний грип серед птахів, що належать мешканцям села, повідомляє НикВести.

Про це повідомляє Головне управління Держспоживслужби в Миколаївській області.

Пташиний грип - гостра інфекційна вірусна хвороба птахів, що характеризується ураженням органів травлення, дихання, високою летальністю близько 56%. Антигенна варіабельність вірусу грипу птахів і наявність високовірулентних штамів дозволяють віднести його до особливо небезпечних хвороб, здатних завдати великої економічної шкоди.

Повідомляється, що під час проведення заходу з ліквідації грипу птиці в населених пунктах зони захисту (села Сільвестрівське, Новоматвіївське, туристичний двір «Золота підкова») і нагляду (села Новоінгулка і Степанівка) проведено відбір стандартних зразків з метою лабораторного контролю на наявність або відсутність вірусу грипу птиці.

За результатами дослідження трахіальних і клоачних змивів від птиці, яка належить жителям села Новоматвеєвське, виявлений РНК вірус грипу птиці А1 субтипу Н5. В інших населених пунктах - селах Новоінгулка, Степанівка, Сільвестрівське і ТД «Золота підкова» в відібраних зразках вірус пташиного грипу не було виявлено.

«З метою координації дій по локалізації та ліквідації спалаху грипу 12 грудня проведено засідання державної надзвичаної протиепізоотичної комісії при Миколаївській РДА, рішенням якої визначено село Новоматвіївське несприятливим пунктом і затверджений план по ліквідації захворювання, яка включає в тому числі зонування, стемпінг-аут і дезінфекцію» , - йдеться в повідомленні.

У буферну зону радіусом 3 кілометри від вогнища увійшли села Кандибине, Сільвестрівське Новоодеського району та туристичний двір «Золота підкова».

Зоною нагляду визначена територія радіусом 10 кілометрів від вогнища - села Новоінгулка Новоодеського району, Степанівка Баштанського району, Капустине Вітовського району.

В осередку захворювання в селі Новоматвеевском проводяться заходи щодо локалізації та недопущенню розповсюдження збудника захворювання.

Відзначимо, що раніше село Кандибине Новоодеської району Миколаївської області закрили на карантин через спалах пташиного грипу. Там знищили пошти тисячу крилатих.

Новини

Популярні теми форуму

analytics