Close button

Таємниця найдорожчої картини в світі: містерія да Вінчі

Таємниця найдорожчої картини в світі: містерія да Вінчі

«Сальватор Мунді», одна з найцікавіших картин знаменитого винахідника і живописця Леонардо да Вінчі, зберігає дивовижну таємницю, повідомляє Популярная механика.

Протягом століть художники звертали увагу на те, що скляну кулю, зображений на картині «Сальватор Мунді» (лат. «Спаситель Світу»), не демонструє ознак відображення і заломлення світла, як того можна було б очікувати. Менш досвідчені художники напевно дорікнули б художника в недбалості, однак більш досвідчені мистецтвознавці не раз вказували на те, що гранично допитливий і уважний до кожної дрібниці Леонардо навряд чи б залишив на центральному плані скляну сферу, яка ніяк не заломлює світло.

Відповідно до комп'ютерних моделями, створеним командою з Каліфорнійського університету, Ісус тримає в руках порожню, а не монолітну сферу. Ця ідея вже не раз обговорювалася в середовищі істориків нарівні з більш фантастичними гіпотезами про те, що насправді це не скло, а шматок гірського кришталю. Однак тепер технології 3D-рендеринга довели: да Вінчі зобразив на полотні порожнистий об'єкт із справжнього скла.

«Зображення достовірно відповідає матеріалу і тих наукових знань про заломлення світла і спотворенні зображення, які були відомі людині вже до XV століття», - заявили дослідники.

zfhtei88gf_big.jpg

Зліва - монолітна сфера зі скла; праворуч - теж скло, але порожнє

Пояснимо: шати Христа, закриті сферою зі скла, повинні бути спотворені і в значній мірі збільшені, оскільки скляну кулю - це свого роду лінза. Однак, використавши технологи зворотного рендеринга (коли тривимірні деталі сцени екстраполюються з двомірного зображення), вченим вдалося відтворити модель «реального» об'єкта, який да Вінчі намалював століття назад.

Зіставивши модель освітлення, характер складок, закритих склом, а також ряд інших параметрів, дослідники прийшли до висновку: зображення в сфері поводиться реалістично лише за умови, що вона порожня. Це повинен бути куля радіусом 6,8 см, який розташовувався на відстані в 25 см перед моделлю Христа. Товщина її при цьому повинна була складати всього 1,3 мм.

Чому це так важливо? Справа в тому, що «Сальватор Мунді» - це найдорожча картина в світі. У 2017 році ціна за неї становила нечувані $450 млн. Це дуже складне, складене твір мистецтва, про якостях і характер якого дослідники сперечаються не перше десятиліття. Тому навіть така дрібниця, як оптична гра в скляній кулі, впливає не тільки на ціну картини, а й на наше розуміння того, наскільки досвідченими були живописці XVI століття.

Новини

Популярні теми форуму

analytics