Close button

Погода до кінця зими: перепади температур і відлига

Погода до кінця зими: перепади температур і відлига

Екстремальну ожеледь, яка поламала українцям руки-ноги і перебила безліч авто, найближчим часом знищить плюсова температура. Але зима тільки почалася, і вона, запевняють синоптики, обіцяє бути теж екстремальною - з сильними перепадами температур і крижаними дощами, повідомляє Вести.

Трюки на льоду

Останні кілька днів українці тільки і діляться враженнями про те, як пережили ожеледь, які травми отримали або ж як пожартували на цю тему. У столиці, наприклад, каталися вулицями на ковзанах і танцювали: співак Дмитро Монатік в самому центрі Києва показав, як можна ковзати під музику, а в спальному районі хтось танцював на льоду в костюмі динозавра. Про дівчинку ж, яка намагалася пройти по обледенілому Андріївському узвозу і впала 40 разів, навіть написали німецькі газети.

Ну а якщо серйозно, то в столиці тільки в перший день після крижаного дощу до травмпунктів звернулися 163 людини, а кількість аварій зросла в три рази! На наступний же день за допомогою до лікарів прийшли вже близько 1000 чоловік, повідомив мер Києва Віталій Кличко. А найпопулярнішими питаннями в інтернеті були: "Де найближчий травмпункт?" і "Підкажіть гарного травматолога".

Втім, льодовиковий період торкнувся майже всієї країни. За даними синоптиків, найближчим часом у багатьох регіонах, в тому числі в Києві, очікується плюсова температура, а тому ковзанка розтане.

Морози і довга зима

Але все це ненадовго. Прогноз на найближчий час по всій країні говорить про те, що нас чекають коливання від невеликого мінуса до плюсової температури, а також дощі та їх замерзання на переохолодженої землі. Тобто знову ожеледь. У деяких регіонах будуть сніг і сильний мороз - наприклад, на сході країни до -15 ° С.

За даними Гідрометцентру, з 15 по 19 грудня справжню новорічну погоду чекають в Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Черкаській, Полтавській, Чернігівській та Сумській областях. Що буде на сам Новий рік, поки незрозуміло. Але попередні прогнози Gismeteo дають надію - в Києві очікують невеликий мінус і сніг.

За прогнозом народного синоптика Леоніда Горбаня, з 14 грудня стовпчики термометрів знову підуть вгору, а повітря вдень прогріється до +6 ° С. Тоді ж почнуться опади: сніг, іноді з дощем, буде йти з 15 по 19 грудня. З 18 грудня в Україні нас чекає, за його даними, чергове похолодання - вночі температура опуститься до -13 ° С. Морози протримаються, за словами Горбаня, до кінця місяця, а в останні дні року піде сніг з дощем.

"На Новий рік в Україні буде відлига, а на початку січня прогнозують нічні морози. Однак вдень стовпчики термометрів переважно будуть вище нуля і так аж до Різдва. А вже після 9 січня приморозить. Перші дні нового року порадують снігом і комфортною зимовою температурою -2 ... -3 ° С. Потім потеплішає до +2 ° С вдень, і до 15 січня температура повітря буде коливатися в межах нуля градусів. Опади очікуються 9-10 і 13 січня. З 15 січня буде різке зниження температури до -16 ° З вночі, а також сильні опади у вигляді снігу", - говорить Леонід Горбань.

Сильні морози, говорить народний синоптик, збережуться до 8 лютого. Невелике потепління, до +2 ° С, настане з 20 лютого, і така температура протримається до кінця місяця. В цілому ж зима, каже Горбань, буде затяжною і сніжною. "Якщо на День Андрія (13 грудня) йде сніг, за народними прикметами, він буде" лежати 110 днів".

Тепліше за норму

Восени кліматологи прогнозували знову досить теплу зиму - минула, нагадаємо, була майже без снігу і морозів. Як говорила завідуюча відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, нас чекають невеликі морози, відлиги, крижані дощі та, на жаль, відсутність повноцінного снігового покриву, що знову негативно позначиться на водних ресурсах і ранніх польових культурах.

Втім, ближче до зими кліматологи кілька уточнили свій прогноз. Зима таки буде тепліше звичайного, але "спеки", як в минулому році, чекати не варто. В цілому температура очікується на два градуси вище норми. За словами Балабух, на 60% переважатиме тепла погода, вище норми, але певна кількість днів буде потрапляти в кліматичну норму. А значить будуть дуже холодні і сніжні дні.

Алла Дуніна

Новини

Популярні теми форуму

analytics