Close button

"Не про це мріяли": кримчани скаржаться на ціни і відсутність води

"Не про це мріяли": кримчани скаржаться на ціни і відсутність води

Кримчани стали скаржитися на різкий ріст цін на продукти. На їхню думку, за останні дні ціни на півострові підскочили на 20%. Крім того, жителі півострова не мають постійного водопостачання, у багатьох містах і селищах вода подається за графіком, а її якість не відповідає жодним нормам, повідомляє Обозреватель.

Окупаційна "влада" йде на крайні заходи - тепер вони взялися осушувати річки й озера, а також бурити свердловини, щоб врятувати ситуацію. А ось хвалені нові дороги вже почали розсипатися. Детальніше про те, на що скаржаться кримчани, читайте в матеріалі.

Висохли водосховища, тепер взялися за річки

Одна з основних проблем для жителів півострова - це відсутність прісної води. Якщо ще два-три роки тому ні "влада", ні частина жителів не хотіли визнавати, що без дніпровської води їм не прожити, то тепер зі зміною клімату й осушенням водосховищ на півострові назріває катастрофа.

Кримський блогер Заїр Баккал регулярно показує, як на очах міліють кримські водосховища. Буквально на днях він побував на Сімферопольському водосховищі, де, за його словами, запасів води залишилося 5-7% від того, що було. Місцеві рибалки вже на машинах заїжджають по колишньому дну водосховища до краю води й ловлять залишки риби.

Рибалки тепер ходять по дну Сімферопольського водосховища

Води у водосховищі залишилося 5-7%

Вже з 14 грудня через падіння рівня води у водосховищах жителям Ялти воду даватимуть за графіком - 3 години вранці й 3 години ввечері.

У селі Скалисте Бахчисарайського району воду і зовсім подають всього по 30 хвилин в день. Тепер тут збираються перейти на воду з сусіднього озера.

Також на півострові активно бурять свердловини. Наприклад, в наступному році Сімферополь хочуть повністю перевести на водопостачання з підземних вод. Правда, наскільки вистачить води з-під землі сказати важко, адже її запасів не безмежні.

Ще одне ноу-хау - будівництво водозбірників з місцевих річок. Так в районі річки Бельбек день і ніч прокладають труби й будують гідровузол. Його планують наповнювати водою з Бельбеку і по трубах направляти до Сімферополя.

Будівництво нового гідровузла біля річки Бельбек йде день і ніч

Правда, сам Бельбек більше схожий на широкий струмок. Розрахунок тільки на те, що під час танення снігів річка стане повноводне і з неї можна буде відібрати частину води. Сама "влада" заявляє, що готує будівництво опріснювальних установок в Ялті, Судаку, Керчі, Феодосії.

Річка Бельбек, з якої хочуть забирати воду

Ну, а поки вода в Криму стає на вагу золота. Тому людям забороняють користуватися власними свердловинами, також ввели пеню за прострочення оплати комуналки, і будуть відключати від водопостачання за борги.

Кримчани через проблеми з водою дуже незадоволені туристами. На їхню думку, саме через них місцеві жителі змушені страждати. "Нам воду подають за графіком, вона смердюча, брудна. Часто її просто відключають. А для приїжджих - в санаторіях, пансіонатах, готелях - все є цілодобово! Це як розуміти? Тобто вони заробляють за рахунок нас. Багато з простих людей теж здають свої кімнати приїжджим, щоб хоч якусь копійку заробити. і доводиться воду економити, запасатися відрами й баками. А чим ми гірші", - обурюється мешканка Ялти Ірина Ковальчук.

Кримчанам доводиться запасатися водою

"У нас всі проблеми через ці власників готелів. І через приїжджих. Москвичі в Крим понаїхали, квартири тут понакупували, жити зібралися. Нові будинки для них побудували, і тепер нам, корінним жителям півострова, не вистачає води. У них все є, а ми мучимося. Заради них вже всю землю в Криму своїми свердловинами проштрикували. Нам свердловини бурити забороняють і навіть відбирають, а ці на джипах по наших вулицях роз'їжджають. Ми не про те мріяли, коли тут влада змінювалася", - впевнена Світлана Шиманська з Алупки.

Зливають дорогоцінну воду

Попри те, що з водою на півострові дефіцит, комунальні служби не економлять. Так, в Керчі просто зливали на вулицю чисту воду з величезних баків, які потрібно було поміняти. Жителі міста обурювалися, що комунальники, мабуть, не в курсі проблем півострова.

Керч, комунальники зливають дорогоцінну воду

Також в Ялті регулярно вулицями в приватному секторі тече вода. "Постійно прориває труби, і вода тече по кілька днів. Тут вони не підраховують збитки, а нам воду строго за графіком подають", - обурюється місцевий житель Іван Лавринюк.

У Ялті біля пансіонату "Чайна Гірка" три дні текла вода. "Течуть мільйони [літрів] води в нікуди. При тому, що в Криму залишилося мало води. Затоплені сусідні двори й колодязі каналізації. Ймовірно, цією водою з" лівою "труби пансіонат користувався для наповнення басейну, тому і не пускає до себе комунальників. А ті особливо і не прагнуть туди потрапити", - повідомляє Тетяна Орлова.

Та ж історія в Алупці. "Сьогодні вночі тонни води в місті Алупка водоканалом були спущені в море, вулиці досі мокрі. І це все на тлі порожніх водосховищ!" - повідомив Дмитро Лебедєв.

В Алупці воду не економлять

Дороги почали сипатися

Після грандіозного будівництва нової траси "Таврида" і об'їзних доріг жителі Криму стали помічати, що новенький асфальт розсипається, сама дорога місцями нагадує пральну дошку, а земляні піднесення поруч з дорогою обсипаються. І це тільки початок зими.

Блогер Заїр Баккал на своєму YouTube-каналі показав, що відбувається на новій об'їзній трасі навколо Сімферополя на відрізку Дубки - Левадки. У кількох місцях видно промиваючи, сипляться камені, через це огорожі буквально йдуть під землю.

Так тепер виглядає сходи біля траси

Дорога розсипається прямо поруч з полотном

За його словами, цю трасу урочисто відкривав так званий глава Криму Аксьонов ще влітку. Але дорога так і не здана в експлуатацію. А сам глава "Кримських доріг" зараз перебуває під слідством.

Продукти різко подорожчали

В останні дні жителі Криму почали активно скаржитися на зростання цін на півострові. Кажуть, що стежити за ними просто не встигають. "Масло рослинне було 80, стало 120, цукор - 40-60 рублів, яйця - 50-70. Так, нормально так, непомітненько", - пише Катерина Маковецька.

А Олена Винокурова уточнює, що зовсім недавно масло було по 45 рублів. Ще одна мешканка Ялти повідомляє, що не так давно купувала яйця по 90 рублів, і продавці попередили, що наступна партія буде ще дорожче.

Тетяна Проданюк обурюється, що вже навіть сода по 78 рублів. "Це ми звідки її веземо?" - запитує жінка.

Спочатку зникла вода, а тепер підняли ціни: жителі Криму скаржаться, що

Спочатку зникла вода, а тепер підняли ціни: жителі Криму скаржаться, що

Спочатку зникла вода, а тепер підняли ціни: жителі Криму скаржаться, що

Мешканка Алушти, блогер, яка веде на YouTube свій канал "Сімейка А з Криму", 9 грудня зняла відео з одного з магазинів міста, де показала цінники.

За її словами, за останні дні на півострові ціни виросли до 20%. До речі, серед продуктів у цьому магазині є і українські бренди, такі як "Чумак".

У кримському магазині є і українські товари

  • Рис тут коштує 56 руб. (21 грн) за кг звичайної крупи і 90 руб. (34,6 грн) за кіло пропареного.
  • Пляшка рослинної олії (0,9 л) - від 99 руб. до 125 руб. (38 -48 грн).
  • Гречка (0,9 кг) - 84 руб. (32,3 грн).
  • Макарони (0,4 кг) - 55 руб. (21,1 грн).

макарони

Вершкове масло

Рослинна олія

молоко

цукор

  • Картопля (1 кг) - 38 руб. (14,6 грн).
  • Банани (1 кг) - 94 руб. (36,1 грн).
  • Помідори (1 кг) - 162-176 руб. (62,3 - 67,6 грн).
  • Білокачанна капуста (1 кг) - 21 руб. (8 грн).
  • Цукор (на вагу 1 кг) - 56 руб. (21,5 грн).
  • Пачка масла (200 гр) - 142-182 руб. (54,6 - 70 грн).

сметана

картопля

яблука

яйця

  • Яйця (десяток) - 93 руб. (35,7 грн).
  • Сметана (в стаканчику в залежності від жирності) - 75 114 руб. (28,8 - 43,8 грн).
  • Сметана в пакетику 20% (0,4 кг) - 89 руб (34,2 грн).
  • Молоко в пляшці (в залежності від жирності) - 77-94 руб. (29,6 - 36,1 грн).
  • Сир твердий - 589-741 руб. (226,5 - 285 грн).
  • Куряча тушка (1 кг) - 291 руб. (111,9 грн).

У підсумку життя на півострові з кожним місяцем стає складніше. До того ж раніше кримчани могли дозволити собі з'їздити за покупками перед великими святами хоча б в сусідню Херсонську область і придбати на материковій Україні дешевші продукти. Тепер же через коронавірус поїздки з Криму стали набагато складніші. На одні тести, щоб довести, що ти здоровий, піде багато коштів.

Марина Петик

Новини

Популярні теми форуму

analytics