Close button

Як маніпулятор дресирує свою жертву

Як маніпулятор дресирує свою жертву

Маніпулятор використовує лестощі як засіб управляти людьми. За допомогою лестощів він активує в людині режим внутрішнього дитини. Можливо, "жертва" з дитинства звикла не засмучувати "батька", не розчаровувати, намагатися відповідати його очікуванням, заслужити похвалу за хорошу поведінку. А маніпулятор після порції лестощів відкрито просить про щось, повідомляє Econet.

Маніпуляція - це прихований вплив, при якому об'єкт маніпуляції добровільно відмовляється від своїх інтересів на користь інтересів маніпулятора.

Лестощі як зброю маніпулятора

Як приклад маніпуляції приведу лестощі.

Маніпулятор, перш ніж отримати від іншого бажане, починає обдаровувати його компліментами як в байці "Ворона і лисиця", де лисиця нахвалював ворону, щоб забрати у неї сир.

Чому ця маніпуляція працює? Чи включається оперантное обумовлення.

За допомогою маніпуляції маніпулятор активує в людині режим внутрішнього дитини. У багатьох внутрішній дитина невизнаний, недолюблений, а тому з легкістю заковтує цю наживку лестощів, а далі спрацьовує сформований з дитинства умовний рефлекс - не засмутило "батька", не розчарувати, намагатися відповідати його очікуванням, заслужити похвалу за хорошу поведінку.

Знаючи це, маніпулятор після порції лестощів або відкрито просить про щось іншого, або у того складається переконання, що він щось повинен натомість, в результаті чого маніпульований намагається вгадати потреби маніпулятора або сам пропонує послугу, навіть якщо це не в його інтересах .

Людина боїться відмовити, щоб не втратити ці бажані "погладжування" і уникнути отвергнутости.

Однак нерідко індивід усвідомлює лестощі або іншу маніпуляцію в свою сторону, але продовжує грати в цю гру, тому що вона йому вигідна за принципом "зозуля хвалить півня за те, що хвалить він зозулю", або відмова від себе для нього не так важливий, як втрата зовнішньої підтримки і розташування іншого, хоч це і може виявитися згодом мильною бульбашкою.

Низька самоцінність і залежність від зовнішнього схвалення - прекрасний ґрунт для того, щоб маніпулятор пустив в неї своє коріння.

А далі можна включати весь спектр маніпулятивних впливів (гру в "відчуй себе винуватим", "кращий захист - напад", перевертання з ніг на голову принципів гармонійних відносин - наприклад, принцип "кожна людина повинна поважати свободу іншого" перекручується до того, що " я сплю з ким хочу ", а ірраціональна установка" повинність "трактується як зняття з себе будь-якої відповідальності).

Щоб не бути об'єктом маніпуляції, необхідно розвивати почуття самодостатності, позбавлятися від страху не виправдати очікування інших, розвивати навик розпізнавання своїх потреб, навик критичного мислення, навик конструктивного спілкування, не перетворюючи його в резонерство, навик здійснювати оптимальний вибір в суперечливій ситуації - це не про вибудовування барикад між вами і зовнішнім світом, а про гнучкість особистих кордонів і знаходження здорового балансу між своїми інтересами та інтересами оточення.

Буркова Олена

Новини

Популярні теми форуму

analytics