Close button

Голубовська: Україна опинилася на піку вогню COVID-19

Голубовська: Україна опинилася на піку вогню COVID-19

Масове тестування на коронавірус вже неефективно, а офіційна статистика по хворим давно не відображає справжніх реалій. Керівництво медичною галуззю останні 30 років різними главами МОЗ призвело до її повної розрухи. А ті, хто зараз у всьому звинувачує міністра Максима Степанова, навмисно маніпулюють суспільством, сказала в інтерв'ю провідний інфекціоніст України Ольга Голубовська, повідомляє Обозреватель.

- Епідемія коронавируса бушує в Україні вже 10-й місяць. Яка у нас ситуація станом на грудень?

- Ситуація напружена не тільки в Україні, але і у всьому світі, особливо в країнах Північної півкулі. У нас вона наближається до піку, зараз один з найбільш важких періодів. Навантаження на систему охорони здоров'я колосальна, хворих дуже багато. Збільшується кількість важких хворих, причому до 30 років. Два місяці тому такого ще не було. Захворювання постійно змінює клінічну картину і поки що в сторону обважнення.

- Тим, кому до 30 років - у кого є супутні захворювання?

- Бувають відносно здорові. Наприклад, невелика надлишкова маса тіла; буває, немає ніяких видимих захворювань. Багато що залежить від нашої генетики, але взагалі-то, розвиток інфекційного захворювання залежить від кількості збудника, його вірулентності і реакції імунітету на нього. Це дуже складна взаємодія.

Весь світ і ми проходимо адаптацію до нового збудника, а він адаптується до нас. Чим це все закінчиться - невідомо, є різні прогнози.

Сподіваємося, що десь до 2022 року вірус трохи втратить свою агресивність, як це було в період іспанського грипу. Я не дуже люблю таке порівняння, це абсолютно різні віруси, але є надія, що він буде циркулювати поруч з нами в якості п'ятого коронавируса.

- В останній тиждень статистика за новими хворим в Україні трохи стабілізувалася. Принаймні кількість не зростає швидкими темпами, як раніше. Чому?

- Я не дивлюся на офіційні цифри по хворим. Вони абсолютно не відповідають дійсності. В такому масштабному захворюванні, щоб мати плюс-мінус правильну статистику, треба тестувати величезна кількість людей. Не бачу в цьому великого сенсу.

- Чому ж?

- Тестування потрібно для постановки діагнозу і виявлення контактних осіб. У першому випадку тестування важливо, якщо людина хворіє неважко. Наприклад, легкий нежить, ще щось. Так, бажано його протестувати, хоча в 30 або навіть в 40% випадків результат може бути псевдонегативним.

Лікарям, щоб госпіталізувати пацієнта, за великим рахунком лабораторного підтвердження не потрібно. При наявності типових клінічних ознак, класична пневмонія, контакт з хворим - все вже знають, що це. Грип ми ж теж ставимо за класичною клінічній картині, а не по ПЛР-тесту.

Масове тестування важливо було проводити на початку захворювання, як це було в Китаї. Для чого? Щоб швидко локалізувати інфекцію. Але у нас для цього нуль ресурсів, просто нуль. У нас зруйнована система, вона до цих пір не створена, все розбалансовано, ми втратили величезну кількість кадрів, а нових у останні п'ять років не набирали. Ми в Україні перебуваємо на піку вогню. Стримати епідемію вже не можемо, тепер нам треба рятувати людей. Для них адже це найважливіше, щоб була можливість госпіталізації та отримання медичної допомоги, щоб їх врятували.

- В якій точці цього процесу знаходимося?

- В одному з найважчих періодів. Але це стосується не тільки України, а й усіх країн. Подивіться, що твориться в США. Я коли читаю їх зведення, мені здається, там ще гірше, ніж у нас. У них, напевно, втричі менше лікарняних ліжок на 10 тис. Населення, ніж у нас. Там хворі лежать в лікарняних каплицях, в гаражах. Де тільки є якесь приміщення - все зайнято хворими. Багато країн використовують стадіони - все так, як було 100 років тому. Нічого не змінилося в протидії таким хворобам.

Американці не звикли до такого напливу інфекційних хворих, як, наприклад, наші країни. У нас часто були війни-революції, ми дуже страждали від епідемій. Але побороли їх, побудувавши найсильніші системи протиінфекційного захисту в світі. Подивіться, як в 70-ті роки швидко локалізували спалах холери в Одеській області. Захворіло менше тисячі чоловік і далі це захворювання не поширилося.

Точно так же, тільки в набагато більшому масштабі, зробила китайська сторона. Як тільки у них хтось захворіє - його тут же локалізують. Негайно.

В цілому, боюся, ми входимо в новий цикл пандемій світового масштабу.

- Але поки що весь світ зайнятий тим, що рятує людей від нинішньої?

- Так це так. У тій же Америці - по 3 тис. Померлих на добу. В Україні плюс-мінус статистика по смертям адекватна. Плюс-мінус, всяке трапляється, але не так, як в США, де вже їздять пересувні морги. Це страшні речі, страшні.

Нам зараз треба концентруватися на порятунок людей. І ось для цього починає не вистачати ресурсів всього і всіх - медики валяться з ніг, хворіють, і не тільки тому, що заражаються ... Не люблю всяких спекуляцій, але коли хочуть розруху 30 років повісити на міністра Степанова ... А за останні 5 років все знищено просто дотла! Скільки кадрів виїхало? Це безпрецедентна цифра. А скільки лікарів вислухав всяких гидот від попередніх посібників МОЗ? Мовляв, все погані - і медики, і студенти, а ось вони прийдуть і зроблять нам все чудово. Зробили! Якби не ця пандемія - не було б інфекційних стаціонарів і інфекціоністів, як не стало епідеміологів. І це в країні хронічних епідемій! Це диверсія проти держави і злочин проти народу України!

І найголовніше - люди, які в цьому брали участь, влаштовують істерики, щоб зняти міністра під час "бойових дій"! На голову не налазить! Це ті, яким плювати на людей і лікарів, які підтримують міністра і мають розуміння, в яких рамках йому доводиться працювати.

- Керівництву МОЗ все настільки важко дається?

- Українці повинні бути вдячні міністру за те, що він підписав протокол з лікування хворих. Це перший нормативний документ за останні 5 років! Ви тільки вдумайтеся, яких папуасів з нас зробили! Як це так, щоб у лікарів не було інструменту для лікування хворих? Такий протокол не просто написати в даних умовах. Навіть американці визнають, що завдяки тому, що вони навчилися лікувати, вдалося знизити смертність з 7% до 1,9. За рахунок правильного лікування, за рахунок протоколів. Найстрашніше, що це все довелося зробити при такому галопуючому зростанні хворих.

Але написати протокол - це одне, а навчити лікарів усіх спеціальностей, навіть акушерів-гінекологів інфекційного протоколу - це ж не просто. Загиблі хворі, яких ми не встигли врятувати, - залишаються у нас в пам'яті на все життя. Ми б їх не втратили, якби ...

Не треба тупо копіювати Америку. Як у них, в Україні ніколи не буде. У США 15-20% ВВП віддають на медицину, і при цьому ліжок у них в три рази менше. Доступ до медичної допомоги, яку красиво нам показують в телевізорі, є тільки у 35% населення. Решта тикаються, не можуть проплачувати ці страховки і т.д.

До речі сказати, а при чому тут Степанов, що десь в якомусь регіоні в Україні немає кисню, от скажіть? Міністр Степанов в цьому винен? Але ж у нас все децентралізовано, у нас кожен на місці маленький гетьман, який думає, що керує, а насправді не розуміє проблем.

У минулому році шляхом величезного опору нам вдалося запобігти ухваленню законопроекту, який підготували грантоїди, по децентралізації систем протиінфекційного захисту.

- Чим би це загрожувало?

- В якомусь селищі місцевий голова вирішував би: ось цей спалах ми будемо розслідувати, а цю - ні. І це на місцях, де немає грошей. Люди, які хотіли прийняти таке, повинні понести повну відповідальність. Зараз вони кажуть, що не розуміли, у них свідомість перевернулося ... А ми ж їх попереджали. Але єдине, що вони якісно робили - воювали і боролися з професіоналами.

У другій частині інтерв'ю з Ольгою Голубовської, яка вийде найближчим часом, читайте, який сценарій розвитку епідемії коронавируса реалізується в Україні найближчим часом і що буде, якщо почнеться масова передача COVID від людей до тварин і навпаки.

Галина Остаповець

Новини

Популярні теми форуму

analytics