Close button

Стародавні люди могли впадати в сплячку

Стародавні люди могли впадати в сплячку

Грецькі археологи, дослідивши останки стародавніх людей з печери Сіма-де-лос-Уессос в Іспанії, зробили несподіване відкриття. Вони припустили, що люди могли впадати в сплячку в холодну пору року, повідомляє L'Antropologie, повідомляє Мир24.

Останки належали Homo heidelbergensis (людина Гейдельберзький) - гоминидам, яких вважають попередниками неандертальців. Вони жили близько 500 тисяч років тому.

Вченим вдалося виявити 7500 кісток, що належали 29 особинам. Вони звернули увагу, що багато хто з них страждали від захворювань, викликаних нестачею вітаміну D (наприклад, від рахіту). Особливо сильно це виявлялося у підлітків. Такі хвороби були не характерні для ранніх гомінідів, але зате їх часто можна побачити у тварин, що впадають в зимову сплячку.

Автори дослідження відзначили, що Homo heidelbergensis жили під час одного з найсуворіших льодовикових періодів в історії планети. Можливо, в результаті у них виробилися якісь захисні механізми, яких немає у інших представників роду Homo.

На думку вчених, в зимовий період гомініди йшли в печери і місяцями не виходили на сонце. Не виключено, що при цьому вони впадали в стан, що нагадує сплячку. Іншим гоминидам така здатність виявилася неактуальна, оскільки вони жили в теплому кліматі і мали доступ до жирного м'яса, що містить достатню кількість поживних речовин.

Новини

Популярні теми форуму

analytics