Close button

Шахтарі попереджають про новий Майдан до Нового року

Шахтарі попереджають про новий Майдан до Нового року

Ситуація з боргами по зарплатах знайома кожній вугледобувній шахті в Україні. Ми писали, що останнім часом гірники, в знак протесту, або відмовляються спускатися в забій, або відмовляються відвантажувати вугілля. Сьогодні мова йде конкретно про ДП «Львіввугілля», «Селідуголь», «Мірноградуголь» і компанію «Схід ГЗК», що спеціалізується на видобутку уранової руди. Перед ними сума боргу становить більше 2 мільярдів гривень, повідомляє Klymenko Time.

Варто підкреслити, що офіційний борг держави по зарплатах перед українськими працівниками досяг більше 4 мільярдів гривень. Це рекорд за останні 10 років, і є всі підстави вважати, що і він незабаром буде побитий (з початку 2020 року борг зріс на 760 мільйонів гривень, і ця негативна динаміка зберігається).

Як бачимо, простим робочим захистити свої права без мітингів ніяк неможливо. Тому, незалежна профспілка гірників України (НПГУ) збирається організувати і очолити всеукраїнський страйк, так що уряд, можливо, під Новий рік побачить черговий Майдан.

Голова НПГУ Михайло Волинець на своїй сторінці в Facebook заявив наступне:

«Через загрозу маніпуляцій, які стали очевидними минулого тижня, не випускаємо з уваги питання виділення 1,4 млрд грн. на погашення зарплатної заборгованості перед гірниками (Ред. - гроші виділили, але до сих пір не направили). Якщо чиновники в черговий раз забюрократизують питання і не розрахуються з шахтарями до 20 грудня, як це було обіцяно, починаємо всеукраїнську акцію протесту», - пообіцяв Волинець.

За його словами, трудові колективи шахт вимагають знайти вихід з критичної ситуації, яка утворилася на шахтах ГЗК «Східний», що спеціалізуються на видобутку уранової руди.

«Якщо влада не знайде можливість відновити роботу підприємства з 5000-м колективом і виплатити 143 млн грн. зарплатної заборгованості перед ними - на цьому тижні гірники будуть перекривати траси національного значення в Кіровоградській області», - попередив лідер профспілок.

Він також зазначив, що до кінця тижня очікують результати перевірки службою Держпраці виконання адміністрацією ВАТ «Кривбасзалізрудком» приписів щодо усунення 190 порушень трудового законодавства.

«Порушення на підвідомчих підрозділах КЗРК були виявлені в вересні, коли гірники почали підземний протест. Тоді з ініціативи Незалежної профспілки гірників України прем'єр-міністр доручив проведення перевірки», - нагадав Волинець.

Грошей немає, але ви тримайтеся

Нагадаємо, що парламент, а точніше фракція монобольшінства пішла назустріч вимогам гірників і прийняла в цілому законопроект №4119 «Про внесення змін до держбюджету України на 2020 рік щодо реалізації ст.11 закону про ринок природного газу, що передбачає фінансове оздоровлення ПАТ«Укрнафта»шляхом взаємозаліку з НАК «Нафтогаз» і держбюджетом».

Кошти в розмірі 1,4 мільярда гривень, отримані держбюджетом в результаті цієї операції, повинні були направити на виплату заборгованості по зарплатах перед шахтарями, але поки до робітників не дійшла жодна копійка.

Здавалося б, якщо питання вирішене - чого затягувати? Заступник міністра енергетики Максим Немчінов озвучив термін - 20 грудня. Деякі депутати, посилаючись на свої джерела, говорять про дату 18 грудня. Керівництво Львівської ОДА, наприклад, має інформацію, що розрахунки будуть після 23 грудня. Так що точних відомостей про те, коли шахтарі зможуть отримати довгоочікувану зарплату, поки ніхто толком не повідомляє.

За словами голови, окремі чиновники намагаються маніпулювати розподілом коштів.

«Я зі свого боку бачу, як до цих грошей вже тягнуться руки різних відомств - не беруся прогнозувати, а лише застерігаю про необхідність покрокового контролю. Тому що дуже багато хто готовий маніпулювати і спекулювати на грошах гірників», - підсумував Волинець.

За його словами, владі пора думати, де в черговий раз брати кошти для того, щоб забезпечити своєчасні розрахунки з працівниками шахт, а ще краще - мати стратегію щодо недопущення такої заборгованості в майбутньому.

Україні вугілля не потрібне

Хоч і президент Володимир Зеленський обіцяв допомогти з борговими виплатами і покарати винних, він же на Міжнародному саміті кліматичних амбіцій, який відбувся в форматі онлайн, заявив, що поступово Україна буде скорочувати видобуток вугілля в промислових масштабах, а також буде відмовлятися від інших джерел енергії, які підвищують вміст вуглекислого газу в атмосфері (до 2030 року країна повинна скоротити майже 40% викидів парникових газів). На такі кроки наша країна готова піти заради збереження клімату на планеті.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль додав, що до 2070 року Україна повністю відмовиться від використання викопних видів палива (вугілля, нафта, газ). Мабуть керівництво країни вважає, що відмова України від використання вугілля дозволить, нарешті, раз і назавжди вирішити настирливу проблему шахтарів, які постійно страйкують і влаштовують акції протесту, вимагаючи погасити борги по зарплаті.

У зв'язку з цим хотілося б зрозуміти, прораховував хтось фінансові результати відмови від вугільної енергетики на користь куди дорожчої «зеленки»? Ми вже зараз дуже вагомо відчуваємо реалії цієї «екологічної діяльності» на своїх гаманцях. Саме тому уряд повинен показати суспільству реальний план, а не красиві «зелені» агітки - ми не настільки багата країна, щоб «задерши штани, бігти за паровозом» модних еко-тенденцій.

Як виглядає картина шахтарських протестів сьогодні

Триває протест на шахті «Україна» ДП «Селідоввугілля» (Донецька область). Гірники відмовляються спускатися в шахту, поки їм не виплатять зарплатну заборгованість. Станом на початок цього тижня борг перед працівниками становить 226 400 000 грн.

Припинені видобуток і відвантаження вугілля на шахті «Капітальна» ДП «Мірноградуголь» (Донецька область). Не працюють два підготовчих ділянки і основна видобувна №6. Шахту підтримують в стані життєзабезпечення. Люди готові повернутися до роботи, коли перед ними закриють борги із зарплати. Заборгованість перед працівниками досягає 126 190 000 грн.

У Львові, з шахти «Лісова» ДП «Львіввугілля», де на цьому тижні проходив підземний протест, оголошують про початок роботи. Але підприємство припиняє відвантаження вугільної продукції до 22 грудня, поки з гірниками не розрахуються за зарплатою за вересень-жовтень 2020 року. У разі, якщо зарплатна заборгованість не буде закрита до встановленого терміну - шахтарі готові виїжджати з протестами до Києва, в урядовий квартал. І 23 грудня перекриють міжнародну трасу Львів - Рава-Руська.

До протестів готові шахтарі ДП «Схід ГЗК». У разі, якщо влада не знайде механізмів для відновлення роботи підприємства та розрахунку по зарплатних боргах (143 млн грн) - гірники готові до перекриття трас національного значення в Кіровоградській Області в напрямках: Кропивницький-Миколаїв, Кропивницький-Київ, Кропивницький-Умань, Кропівніцкій- Кривий Ріг, Кропивницького - Олександрія.

Катерина Жилкова

Новини

Популярні теми форуму

analytics