Close button

Чи достатньо ФОПам допомоги в розмірі 8 тис. гривень

Чи достатньо ФОПам допомоги в розмірі 8 тис. гривень

Карантинні обмеження у всьому світі стали причиною застою в багатьох сферах бізнесу. За даними Опендатабот, в квітні 2020 року в Україні була заборонена діяльність 277 тисяч фізосіб-підприємців. Зокрема, в сфері освіти без роботи залишилися 13 684 ФОП, туризму - 8370, спорту - 8434, на ринках - 211 302, на транспорті - 1791, повідомляє Finance.ua.

З огляду на важку ситуацію як для підприємців, так і країни в цілому, уряд вводило ФОПам виплати "на дітей", спрощувало отримання кредитів і навіть готується списувати податкові борги деяким підприємцям.

Однією з останніх ініціатив президента України була обіцянка виплатити підприємцям, чий бізнес постраждав від посилення карантину, по 8 тисяч гривень. Цей пакет допомоги вже прийняли в ВР і підписав Володимир Зеленський.

У Мінекономіки навіть зробили підрахунки і заявили, що на фіндопомогу можуть розраховувати 1,2 млн українців, а загальний обсяг коштів за цим напрямком становитиме 10 млрд грн.

В ідеалі одноразова допомога бізнесу має зберегти робочі місця найманих працівників, а також послужить одноразовою компенсацією витрат, понесених підприємцями за сплату ЄСВ.

Однак ці кошти передбачені не всім фізособам-підприємцям. Посібник отримають працівники або ФОП, якщо у його роботодавця одна з 6-ти категорій КВЕД:

  • 47 - роздрібна торгівля (крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами);
  • 55 - Тимчасове розміщення;
  • 56 - Діяльність по забезпеченню стравами і напоями;
  • 59.14 - Демонстрація кінофільмів;
  • 90 - Діяльність у сфері творчості, мистецтва та розваг;
  • 93 - Діяльність у сфері спорту, організації відпочинку та розваг.

Однак це не єдина умова для отримання 8 тис. гривень. Наприклад, підприємець повинен бути зареєстрований більше 3 місяців і в 2020 році сплатити ЄСВ за себе не менш ніж за 3 місяці. А найманий працівник, який розраховує на допомогу, повинен мати середню зарплату не більше 30 тисяч гривень і не працювати за сумісництвом. Більше вимог - за посиланням.

8 тис. грн - досить?

Переважна більшість опитаних заявили про те, що цих коштів буде недостатньо для того, щоб підтримати підприємство за часів кризи. Таких серед респондентів виявилося 61%.

Деякі ж зовсім не планують подавати заявку на отримання грошей: 25% ФОП під час карантину справляються і завдяки власним зусиллям.

І тільки 14% опитаних вважають 8 тисяч гривень достатньою сумою, щоб тримати свій бізнес на плаву.

Новини

Популярні теми форуму

analytics