Close button

Техогляди будуть проводити прямо на дорогах

Техогляди будуть проводити прямо на дорогах

Поліцейські будуть проводити техогляди прямо на дорогах. Причому перевірять як фури, так і легкові авто. У юристів законність такої затії викликає сумніви, повідомляє UBR.

Як відзначили в Мінінфраструктури, перші 30 мобільних техстанций вже передали в користування патрульної поліції.

Поліцейські мобільні техстанції обладнані робочим місцем фахівця, ноутбуком і принтером. Вартість однієї такої машини - 60 млн грн.

Крім цього, машини укомплектовані:

  • приладом для визначення світлопропускання скла;
  • вимірником шуму, світла фар (тут в зону ризику потрапляють авто з ксеноном);
  • димоміром;
  • вимірником люфту керма;
  • комплектом поворотних пристроїв для фур і вимірником залишкової висоти малюнка протектора шин.

130866335_1576020295921739_1909240977548

Одним тільки штрафом справа може не обмежитися. Патрульний цілком може вирішити, що зупинене авто не може рухатися далі.

Тут варто зауважити, що зараз обов'язковий техогляд потрібно проходити тільки автомобілям для комерційних перевезень, в тому числі маршруткам. Але не виключено, що незабаром ситуація може кардинально змінитися.

У грудні Мінінфраструктури опублікувало чергову версію законопроекту про повернення обов'язкового ТО для всіх. Обговорювати його будуть аж до 31 грудня.

На сьогоднішній день ТО є обов'язковою процедурою лише для вузького кола транспортних засобів, проте зазначений вище законопроект це коло значно розширює і таким чином техогляд буде обов'язковим практично для кожного автолюбителя.

Разом з цим, мобільні пункти, існуючі на сьогоднішній день, не можна назвати такими, що знаходяться поза законом.

"Оскільки чинне законодавство до місць проведення ТО виставляє дві основні вимоги, а саме наявність конкретного списку технічних пристроїв, необхідних для надання повноцінного укладення з транспортного засобу, а також сертифікат, який видається уповноваженим органом та підтверджує можливість пункту надавати такого роду послуги", - зауважив нам адвокат АТ "Revealing Information" Богдан Бондюк

Тому, каже юрист, якщо мобільна точка має весь спектр технічних пристроїв і має сертифікат встановленого зразка, то вона теж може проводити такого роду дії.

Разом з цим, питання примусової зупинки транспортного засобу з метою проведення такої перевірки залишається відкритим, оскільки існує вичерпний перелік причин, за якими водія може зупинити працівник органів внутрішніх справ.

"Що стосується випадку, коли транспортний засіб все ж зупинено і виявлено невідповідність технічного стану авто вимогам законодавства, відповідальність за таке недотримання ПДР пропонується доповнити законопроектом в окремих статтях КоАП і доповненнях до існуючих з метою притягнення порушників до відповідальності", - додав Богдан Бондюк.

Актуальним і поширеним явищем з боку автомобілістів є тонування стекол - її часто люблять встановлювати користувачі легкових транспортних засобів.

Якщо в інструкції підприємства-виготовлювача і нормативно-технічної документації до автомобіля буде вказано про заводський нанесенні тонування, то заперечень з боку правоохоронних органів до водія не буде.

Але в тому випадку, якщо ж водій встановив тонування самостійно, то щільність тонувальної плівки на склі повинна пропускати достатню кількість світла і не обмежувати жодним чином оглядовість водієві. Тобто відповідати вимогам ГОСТ 5727-88, попереджає юрист.

"У будь-якому випадку, якщо вас зупинили співробітники поліції і хочуть притягнути до відповідальності, то вони при прийнятті рішення повинні керуватися виключно вимірах сертифікованих технічних приладів, а не" на око ", - підсумував Богдан Бондюк.

Новини

Популярні теми форуму

analytics