Close button

Велике будівництво. Все про ремонт доріг у 2020 році

Велике будівництво. Все про ремонт доріг у 2020 році

П'ять цікавих фактів про ремонт доріг в Україні в 2020 р, повідомляє Деловая столица.

1. Рекорд за час Незалежності

Станом на початок грудня Укравтодор відремонтував і побудував 3900 км доріг державного значення. План до кінця року - оновити 4200 км. Ще 2000 км за рік оновили обласні державні адміністрації.

У незалежній Україні це найбільша кількість відремонтованих за рік кілометрів доріг. Для порівняння в 2015 р побудували і відремонтували 331 км доріг, в 2019-м - 847 км.

Тільки за один рік Укравтодор зміг оновити 10% від всієї мережі державних доріг.

2. Ремонт одного кілометра став дешевше, ніж в попередні роки

Економія склала 4,5 млн на кожному кілометрі.

Це можна побачити, порівнюючи ремонти на одній дорозі, але на різних ділянках в різні роки. Найбільш ілюстративний приклад - дорога М-12 Стрий - Тернопіль - Кропивницький - Знам'янка. Це один з основних об'єктів 2018 і 2019 роки., який оновлюється і в поточному році. За підрахунками Укравтодору, падіння ціни на цій трасі коливається від 6,5 до більш ніж 10 млн грн на одному кілометрі.

На зниження кінцевої ціни вплинула, в тому числі, економія на торгах. За словами глави Укравтодору Олександра Кубракова, вартість проектів зрізалася ще до того, як вони будуть закуповуватися через систему Prozorro. В результаті економія на торгах виросла до 7,8% (середня економія за останні п'ять років - 6,2%).

3. Оновлення маршрутів, а не окремих ділянок

У 2020 р більше не діє принцип, коли дороги довжиною в 100 км ділилися на відрізки по 5 км і ремонтувалися кілька років, в результаті чого на одній і тій же трасі хороші ділянки змінювалися ямами і «кратерами». В Укравтодорі стверджують, що з початку року діє маршрутний принцип, коли зроблені дороги складають маршрути, і кожна них робиться в рамках року повністю. Наприклад, в цьому році зроблено 216,5 км дороги Київ - Харків - Довжанський, яку будували багато років. У наступному році заплановано здати цю дорогу всю - від Харкова до Полтави з розширенням її до чотирьох смуг.

Інший приклад - траса Станиця-Луганська - Сєвєродонецьк. Дорога, по якій українці виїжджають з тимчасово окупованої території Луганської області. Більше 125 км цієї траси також зроблені в цьому році за три місяці.

У цьому році також зроблені 136 км дороги Мукачево - Івано-Франківськ - Львів без поділу на відрізки.

Варто відзначити і трасу Василівка - Бердянськ, яка веде до моря і Бердянському морському порту. У 2020-му тут оновили 112 км.

4. Ремонти доріг проходили по всій країні

Історично склалося так, що відремонтовані дороги отримували тільки окремі регіони, які вважалися пріоритетними для влади. Влада стверджує, що такої практики більше немає.

"У 2020 році ми змінили підходи, і ми дійсно зшиваємо Україну. В Луганській області, зокрема в її регіонах, прилеглих до ОРДЛО, вже відремонтували 197 км автодоріг. Зараз в роботі ще 127 км. На Закарпатті відремонтовано 370 км доріг. Дороги зараз оновлюються по всій країні ", - зазначає народний депутат, голова міжфракційного об'єднання" за Велике будівництво "Олена Шуляк.

5. Оновлення інфраструктури підтримує більшість українців

2020 й рік став великим викликом для всіх країн. Пандемія коронавірусу підкосила і здоров'я людей, і здоров'я економіки. В Україні велося чимало дискусій про те, чи варто в такій рік продовжувати вкладати бюджетні кошти в оновлення доріг. Як показали результати соціологічного дослідження КМІС, абсолютна більшість українців - 89,8% - підтримують державні інвестиції в розвиток інфраструктури (будівництво / ремонт доріг, мостів, транспортних розв'язок, дитсадків, шкіл, лікарень, поліклінік, спортмайданчиків, стадіонів).

На питання про пріоритетні об'єкти для реконструкції та будівництва в своєму населеному пункті 49,2% українців вказали саме дороги.

І наостанок про коронавіруси та витрати на дороги. Чи варто в подальшому вкладати в них гроші? На думку глави МВФ Крісталіни Георгієвої, збільшення вкладень в інфраструктуру якраз і є одним з рецептів подолання наслідків економічної кризи, викликаною пандемією. Напередодні вона закликала країни G20 синхронізувати збільшення вкладень в інфраструктуру.

Дослідження про вплив інвестицій в інфраструктуру на посткоронавірусну економіку зробила компанія Deloitte. Висновок експертів однозначний: великі інфраструктурні проекти дозволять витягнути національні економіки зі спаду.

Українська програма "Велике будівництво" з самого початку не планувалася як антикризова. Але за фактом стала такою в 2020 р. За висновком незалежної економічної групи макроекономічного аналізу та прогнозування Ukraine Economic Outlook, "Велике будівництво" утримує український ВВП від падіння. За розрахунками економістів, інфраструктурний проект утримував від падіння на 2,5% ВВП у другому кварталі цього року і від 5,1% до 7,3% в третьому і четвертому.

Позитивна віддача від інвестицій в дорожнє будівництво за 2020 р зберігатиметься 10-15 років, що може бути компенсатором нарощування антикризових держвидатків і стимулом економічного зростання.

Новини

Популярні теми форуму

analytics