Close button

Як Махно перемагав "червоних" в Приазов'ї

Як Махно перемагав "червоних" в Приазов'ї

Грудень 1920-го ознаменувався новою спробою радянської влади знищити Махна. Операція не вдалася: повстанці безкарно розгромили Бердянськ і вирвалися з оточення, розбивши переважаючі сили "червоних". Кульмінацією подій став бій в Андріївці 14 грудня, повідомляє Деловая столица.

У ніч на 26 листопада 1920 року уряд УРСР розірвало військово-політичну угоду з Революційної Повстанської Армії України (РПАУ) і початок військову операцію проти вчорашніх союзників. РПАУ зазнала великих втрат, багато лідерів повстанства загинули, але сильне угрупування на чолі з Махно прорвалася з Гуляй-поля. Уникли розгрому окремі загони в інших місцях Приазов'я. До початку грудня провал операції по «ліквідації анархо-махновщини» став очевидним. Тепер обом сторонам потрібно виробити плани подальших дій.

Відірвавшись від переслідування, махновці зупинилися в селі Костянтинівка Маріупольського повіту. 29 листопада 1920 року тут відбулася нарада, відновили керівні структури повстанства. Махно, який вже три місяці не займав ніяких військових посад, знову став командувачем армією. Начальником штабу замість загиблого Петра Гавриленко обрали Віктора Білаша. Рада революційних повстанців України (СРПУ), вищий військово-політичний орган Махновщини, поповнили нові члени. Нарада ухвалило тимчасово уникати великих боїв і провести рейд по Олександрівській губернії, щоб посилити армію за рахунок місцевих повстанців. Але перш за все було вирішено повернутися в Гуляй-поле і хоча б на день вибити з села червоних: показати і друзям, і ворогам, що Махновщина не загинула, що вона як і раніше сильна і активна.

Наступний тиждень РПАУ провела в маршах по Олександрівському, Гришинський, Маріупольському повітах. Уникнути великих битв не вдалося. Регіон був насичений червоними військами, що мали єдине завдання - знищити Махна. Однак, раптовість партизанських наскоків і явне небажання рядових червоноармійців воювати зі вчорашніми союзниками грали на руку повстанцям. У бою 3 грудня махновці змогли полонити цілу червону бригаду, - Киргизьку. Забирати їх з собою було безглуздо, вбити - неможливо. Вихід знайшовся швидко: кілька сотень полонених були роздягнені до білизни і замкнені в величезному порожньому поміщицькому будинку, де вони і просиділи більше доби.

На світанку 6 грудня РПАУ підійшла до Гуляй-полю. У селі стояли кілька полків 42-ї стрілецької дивізії, близько 8 тисяч багнетів. Махновців було в два рази менше, але вони пішли в атаку. Бій тривав чотири години і закінчився перемогою РПАУ: червоні втратили майже півтори тисячі вбитими, решта здалися. Для полонених провели мітинг, після якого третина з них вступили в Повстанську армію. Решту відпустили, забезпечивши друкованими в той же день листівками «Схаменися, червоноармієць»: «А ти, червоноармієць, наносиш сьогодні зрадницький удар у спину тому, з ким лише вчора вражав спільного ворога селянина і робітника. Але невже ти ще не зрозумів, що більшовики-комуністи підло зрадили своєму трудовому народу. Невже ти не відчуваєш, як все дужче й дужче натягується на тебе капкан ідеалістичного держави з його комісародержавства, каральними загонами і т.д. Ти стаєш гарматним м'ясом, ти стаєш повним рабом в руках своїх командирів, комісарів і купки більшовиків-комуністів. Схаменися ж, червоноармієць ... ».

Полонені підтвердили те, що керівництво повстанців давно знало: на боротьбу з повстанством кинуті майже всі сили колишнього Південного фронту: 4-я армія, обидві Кінних армії, Північна група військ Ейдеман. Напевно тоді ж в руки махновців потрапили і наказ № 1 по 4-й армії від 2 грудня: «П'яні бандити, розгнуздані громили і розбійники продовжують зрадницьку мерзенну роботу. Вони руйнують народне господарство, вбивають бійців Червоної Армії, різьби мирних жителів, гублять і без того небагате господарство республіки. У боях в районі Гуляй-Поля знищені головні сили Махно, але і тепер переслідування залишків зграй триває ».

Щоб покінчити з «залишками банд», наказ оголошував в Олександрівській губернії стан облоги, погрожував «негайним розстрілом без суду і слідства» за будь-яку допомогу махновцям, за нездачу зброї, навіть якщо на нього був дозвіл, за появу на вулицях після 24 годин; наказ також вимагав «негайно видавати всіх махновців, що складаються або колишніх в загонах Махна».

Всі ці рішення «робітничо-селянської влади» стануть відомі махновцям пізніше, але і зараз було ясно, що надовго залишатися на одному місці РПАУ не може. У другій половині доби 6 грудня армія пішла з Гуляй-поля. А ввечері в селі Старий Керменчик відбулася довгоочікувана зустріч із залишками кавалерійської групи Олексія Марченка і кулеметним полком Фоми Кожина, яким вдалося вирватися з Криму. Тут же було вирішено йти до Бердянська, де діяла Азовська група РПАУ Трохима Вдовиченко. Невелика, всього 500 багнетів і 300 шабель, але вельми активна.

Тим часом 10 грудня штаб Фрунзе завершив розробку плану нової операції проти Махно. Вірно вгадавши напрямок і мета руху РПАУ, командувач фронтом вирішив, що Бердянськ стане ідеальним місцем для її ліквідації. Місту була відведена роль пішака в шаховому гамбіті: додаткові сили для його оборони не передбачалися. В районі Бердянська передбачалося охопити РПАУ підковою, кінці якої упиралися в море. За планом, оточення передбачалося завершити до 12-му, а «16 грудня в смузі настання до Азовського узбережжя не повинно залишитися жодного бандита».

7 грудня Вдовиченко вчинив напад на своє рідне село Новоспасівка. У Бердянську ця новина викликала тривогу: махновці оперували всього в 20 км від повітового центру. У місті була оголошена мобілізація членів партії і комсомолу. В Новоспасівка був спрямований каральний загін - шукати посібників Вдовиченко і взяти заручників.

Дізнавшись про каральному рейді 11 грудня Вдовиченко знову повернувся в Новоспасівка. Два взводу червоних курсантів і два ескадрону 2-й кавдивизии були взяті в полон. Більшовиків і членів місцевого ревкому стратили, - час компромісів закінчилося, у відповідь на червоний терор почався терор чорний. З залізничної станції Вдовиченко відправив телеграму Бердянському ревкому. Це був формений ультиматум з вимогою негайно звільнити всіх заручників і повстанців, а також «очистити місто від агентів радвлади». В іншому випадку Вдовиченко погрожував взяти Бердянськ і «вирізати всіх комуністів». Партійне начальство від загроз відмахнувся: на засіданні Бердянського комітету КП (б) У 11 грудня обговорювалося питання про організацію «комуністичного недільника», обов'язкових безкоштовних робіт вихідного дня. У місті перебували два кінних полку, вартовий батальйон, загони ЧК, комуністів і продармейци, все не менше 6 тисяч осіб. Цих сил здавалося досить.

Опівдні 11 грудня РПАУ увійшла в село Андріївка. Повстанці захопили загін комнезамівців і групу співробітників Бердянської ЧК. Всі полонені, а також місцеві радянські і партійні працівники, були зарубані за наказом Махна. Потім армія рушила на Новоспасівці. В дорозі їх зустріли два спішених полку 2-ї кавбригади. Один з них втік з поля бою. Другий підняв бунт, перебив командирів і перейшов до махновців.

Увечері РПАУ дісталася до Новоспасівці і з'єдналася з Азовської групою. Махно відразу зателефонував до Бердянська, голові повітового ревкому Товію Михалевич. Вони були особисто знайомі: в січні 1918-го Михалевич очолював міжпартійний Олександрівський ревком, а Махно був його помічником. Розмова була коротка. Махно повторив вимогу про звільнення заарештованих, давши на роздуми час до півночі. Михалевич відповів, що чекати немає сенсу: «Бандити залишаться під вартою».

Рівно о нуль годин 12 грудня Трохим Вдовиченко знову був на телеграфі. Він не вчився в гімназії, але про князя Святослава явно знав. Телеграма в Бердянськ складалася всього з трьох слів: «Іду на ви».

За ніч РПАУ пройшла 20 км, оточивши Бердянськ з трьох сторін. Армія налічувала 5000 багнетів і шабель, близько 500 кулеметів. До цих сил потрібно додати бійців наспіх зібраних селянських загонів. Скільки їх було - ніхто не знає. Вони йшли мстити червоним за репресії, а заодно - грабувати склади, магазини, держустанови. І раніше, і пізніше Махно забороняв грабежі і розстрілював мародерів на місці. Цього разу - ні. Він явно хотів показати владі, що таке помста пригноблених.

Штурм почався на світанку. Плани оборони міста махновцям були відомі: трьома днями раніше в розташування РПАУ прибув один з їхніх авторів, начальник дорожньо-транспортної ЧК станції Бердянськ Овчаренко. Революціонер з царських часів, більшовик з 1918 року, восени 1919-го він воював проти Денікіна в рядах РПАУ, а потім повернувся до червоних. Влітку 1920-го з ідейних міркувань став таємно співробітничати з повстанцями. Прибувши до Махно, Овчаренко був зарахований в «Чорну сотню», щось на зразок лейб-гвардійського загону при штабі армії. Але і без доставлених їм відомостей результат бою був вирішений наперед. Червоноармійці билися неохоче, а 3-й кавполка відразу і в повному складі перейшов до повстанців. Реальне опір чинили лише чекісти і партійці, які закріпилися в опорних пунктах в центрі міста, але їх було мало. До 11 години останні осередки опору були ліквідовані. Втрати махновців склали лише кілька людей. Серед них був і колишній чекіст Овчаренко, одним з перших увірвався в Бердянськ.

Бій ще тривав, а на центральну Петропавловську площу почали приводити полонених командирів і комісарів, чекістів, партійців і комсомольців. Завдяки своїм агентам, махновці заздалегідь склали списки адрес активних прихильників радянської влади і брали їх по квартирах. Тих, хто намагався сховатися, ловили і волокли на розправу самі жителі. Тут, на площі, йшли кари - полонених рубали шаблями, вішали на ліхтарях. Серед них були всі члени ревкому на чолі з Михалевичем, керівництво повітової міліції, продорганів і т.д.

Звільнені з в'язниці махновці і заручники приєдналися до РПАУ. На військових складах було взято багато патронів. Залишатися в Бердянську було нема чого, і після 14 годин армія почала йти з міста. Мешканці селяни залишилися. Майбутній генерал, а в той час 20-річний комсомолець Іван Стрельбицький, дивом уникнув загибелі, згадував: «Бердянськ піддався розграбуванню. Дві тисячі селянських підвід протягом цілого дня вивозили з міста награбоване ».

Фрунзе пізніше стверджував, що махновці не втекли з Бердянська, а були вибиті Червоною армією, що в бою були спричинили смерть сотень «бандитів» і т.д. Ні махновських мемуаристам, ні Стрельбицькому, ні іншим очевидцям про це не було відомо. Червона Інтеркавбрігада увійшла до Бердянська лише 14 грудня. Ще через два дні наспіх збитий партком звітував в Олександрівськ:

«Справжнім доносимо, що вранці 12 грудня о 8 год. був зроблений на Бердянськ наліт банд Махно. Убитих поки звезені до 100 чол .; поранених не з'ясовано. Місто зруйнований артилерією. Серед убитих голова Ревкома тов. Міхеловіч і ще до 10 комуністів. Замінити голови Ревкома з місцевої організації ніким, а також немає і керівника партії. 16 [грудень] приступили до роботи. Грошей ні копійки. Всі каси підірвані, машинки друкарські забрані або розбиті. Палива немає. Будинки без стекол. Необхідна негайна присилання грошових знаків. Інакше відновити нормальне життя міста неможливе. Папери немає. Газети виходити не будуть ».

13 грудня РПАУ відпочивала в Андріївці, а Червона армія вела наступ на Новоспасівці, в якій не виявилося жодного махновця. З'ясувати місце розташування Махно і виправити помилку розвідки вдалося не відразу. Передові частини червоних з'явилися під Андріївської тільки пізно ввечері, а після півночі 14 грудня село було оточене. Безпосередньо в операції брали участь Зведена дивізія червоних курсантів, 2-я і 42-а стрілецькі, 9-а кавалерійська дивізії; у другому ешелоні знаходилися 2-й і 3-й кавалерійські корпуси.

Бій ішов всю ніч і весь день. Махновці організували кругову оборону, кілька разів ходили в контратаки, але поступово відступали до центра села. Здавалося, перемога червоних забезпечена. Учасник подій і перший дослідник Андріївського бою Лазаревський свідчив: до кінця дня «командири частин, які оточили Андріївку, вважали справу зробленою».

Вже пізно ввечері Махно імітував спробу прориву на південь, на Новоспасівці. Виверт вдалася - на цю ділянку були стягнуті основні сили червоних. Але вирішальні події сталися на північному напрямку. Для прориву був обраний момент, коли втомлених після 16-годинного бою червоноармійців 126-ї бригади змінювали відпочилі частини. РПАУ була зібрана в єдиний кулак, вперед вийшли кулеметні тачанки. За описом Віктора Білаша, «Хвилини - і кулеметний полк, що зосередив вогонь на ділянці в півверсти, звернув червоних тікати.

Бригада 42-ї дивізії встигла відбігти півверстви за село, де капітулювала перед кіннотою. Таким же шляхом була взята в полон і наступаюча з півдня 4-я бригада 2-й Донський дивізії ». Чи не зупиняючи руху, Махно атакував все нові частини і, як писав Лазаревський, «заціпеніли від паніку, противник зробив свою справу і, вирвавшись з пастки, кинувся на дер. Поповку, де в той час розташована була 2 бригада 9 кавдивизии, зім'яв її і форсованим маршем рушив далі на північний захід на Кінські Роздори ».

кинутий махновцями обоз. За підрахунками Фрунзе, втрати РПАУ склали не більше 500 убитих. З огляду на поставлені їм завдання і кількість залучених військ, це був незначний результат. 15 грудня Фрунзе видав наказ по військах, які брали участь в операції: «Вірний успіх і повна ліквідація Махно були злочинно зірвані частинами, що забули свої обов'язки в бойовій обстановці. Наказую РВСовету 4-ї армії негайно провести найсуворіше розслідування всіх обставин прориву противника, призначивши для цього особливу комісію.

Всіх начальників, незалежно від їх службового становища, і їх воєнкомів, винних у неприйнятті відповідних заходів і недбалому ставленні до своїх обов'язків, віддати під суд Ревтрибуналу ». Але і сам Фрунзе впав в немилість в очах свого начальства. 17 грудня пленум ЦК РКП (б) заборонив йому приїжджати в Москву «до ліквідації Махна» і зажадав «подвоїти енергію в розгромі махновщини». Сам же бій 14 грудня 1920 року з легкої руки головкому РРФСР Сергія Каменєва увійшов в історію під назвою «Андріївський конфуз».

19 грудня РПАУ остаточно вийшла з району не відбувся оточення. На наступний день засідання СРПУ постановило розпочати рейд на Київщину - пропагувати гасло «Третьої, анархічної революції» і продовжити терор проти влади.

Анатолій Дубовик

Новини

Популярні теми форуму

analytics