Close button

Баку і Анкара побудують газопровід на відвойованій території

Баку і Анкара побудують газопровід на відвойованій території

Азербайджан і Туреччина підпишуть меморандум про взаєморозуміння з будівництва газопроводу Нахічевань - Ігдир, передає сьогодні, 15 грудня, азербайджанське інформагентство Trend, повідомляє EurAsiaDaily.

Очікується, що документ буде підписаний 16 грудня між міністерствами енергетики двох країн. Газопровід пройде через території, що відійшли Азербайджану за підсумками недавньої війни в зоні карабаського конфлікту, в Нахічевань, а звідти - в турецьку провінцію Ігдир.

Інформацію підтвердили в міністерстві енергетики закавказької республіки, заявивши, що подробиці документа будуть розкриті після його підписання.

Міністр енергетики Азербайджану Парвіз Шахбазов раніше вказував, що надійне газопостачання Нахічеванської автономної республіки - одне з питань двостороннього порядку денного:

«У зв'язку з цим планується транспортування деяких обсягів природного газу, що поставляється з Азербайджану до Туреччини, в Нахчиван по газопроводу Ігдир - Нахчиван».

Підкреслювалося, що даний проект покликаний задовольнити потреби азербайджанського анклаву в газі і зміцнити його енергетичну безпеку.

По всій видимості, Баку розраховує включити даний проект в один з пунктів підписаної 9 листопада тристоронньої заяви щодо Карабаху, згідно з якою розблокуються всі економічні і транспортні зв'язки в регіоні, і Вірменія гарантує безпеку транспортного сполучення між західними районами Азербайджану і Нахічеванської автономною республікою «з метою організації безперешкодного руху громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках». За погодженням сторін «буде забезпечено будівництво нових транспортних комунікацій, що зв'яжуть Нахічеванську автономну республіку з західними районами Азербайджану», говориться в документі за підписом президента Росії Володимира Путіна, азербайджанського лідера Ільхама Алієва і прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна.

Нагадаємо, на шляху з Азербайджану в Нахічевань і далі до Туреччини лежить Сюнікська область Вірменії.

Новини

Популярні теми форуму

analytics