Close button

Міфи і правда про вітамін С

Міфи і правда про вітамін С

Користь вітаміну С полягає не тільки в зміцненні імунної захисту організму, боротьбі з різними вірусами, а й підтримці нашої краси. Справа в тому, що аскорбінова кислота бере участь в синтезі природного колагену, який відповідає за пружність шкірних покривів і нашу молодість, повідомляє Курс Украины.

Вперше вітамін було отримано в Америці в 1932 році, а через рік була виведена його точна формула, що дозволило отримувати синтетичну аскорбінову кислоту.

До підтвердженими фактами відносяться наступні дані про вітамін С:

  • має антицелюлітний дією, тому широко використовується в боротьбі із зайвою вагою;
  • бере участь в синтезі колагенових волокон;
  • зміцнює імунітет, що необхідно для протистояння патогенних мікроорганізмів;
  • надає могутню антиоксидантну дію;
  • бере участь в метаболічних процесах;
  • благотворно впливає на функції нервової системи;
  • бере участь у виведенні холестерину, важких металів (міді, свинцю) з організму;
  • бере участь в регуляції синтезу, трансформації меланіну (при гіповітамінозі пігментні плями стають більш помітними).

"Добувати" аскорбінову кислоту нам доводиться з цитрусових фруктів, а саме, лимонів, грейпфрутів, а також апельсинів. Однак далеко не всі знають, що кількість аскорбінової кислоти значно вище в смородині, ківі, шипшині, а також солодкому перці, зелені, волоському горісі. У зимовий період рекомендується їсти квашену капусту, яка також є джерелом цього вітаміну.

Крім продуктів харчування, аскорбінку можна отримувати з аптечних препаратів, як в таблетках для розсмоктування, так і шипучих формах. Однак не варто забувати, що натуральний вітамін (з продуктів) набагато корисніше, ніж в препаратах.

7htqkj8fwi_big.jpg

Тепер зупинимося на помилкових твердженнях про аскорбінової кислоти.

До першого міфу відноситься інформація, що вітамін С лікує застуду, грип та ГРВІ. Дійсно, він допомагає зміцнити імунну захист, однак довів свою велику ефективність саме в профілактиці хвороб. Якщо ж захворювання вже розвинулося, вилікувати виключно вітаміном неможливо. У такому випадку можуть знадобитися жарознижуючі, противірусні препарати, а також ліки від кашлю, закладеності носа, болі в горлі. Проведені дослідження показали, що прийом аскорбінової кислоти під час ГРВІ суттєво не впливає на перебіг патології. Однак вітамін прискорює одужання і позбавляє людину від залишкових проявів захворювання, тобто допомагає повністю вилікуватися.

Ще один міф свідчить, що аскорбінова кислота знижує ризик виникнення онкологічних хвороб. Такі висновки були зроблені на підставі здатності вітаміну зміцнювати імунітет, підвищувати опірність організму до захворювань. Однак дослідження довели, що на розвиток онкопатології рівень аскорбінової кислоти в організмі не впливає.

Наступний міф стосується інформації, що вітамін С потрібен всім, його потрібно вживати у великій кількості. Дійсно, аскорбінова кислота необхідна кожному з нас, однак слід враховувати добову потребу в ній.

Дітям до 6-річного віку достатньо 50 мг / добу, підліткам - приблизно 75 мг / добу, а дорослим - рекомендується не більше 100 мг / добу.

За свої багатомільярдні заробітки всі виробники вітамінів сьогодні повинні бути вдячні одному вченому і нобелівському лауреату Лайнус Полінг, який, вийшовши за межі своїх наукових інтересів, змусив нас повірити, що прийом великої кількості вітамінних добавок допоможе поліпшити здоров'я, жити довше і краще. Хоча насправді вони тільки збільшують ризик виникнення раку і серцевих захворювань.

Важливо пам'ятати, що надмірне вживання вітаміну може подразнювати слизову органів травного тракту, тим самим підвищуючи ризик розвитку виразкової хвороби. Крім цього, надмірне надходження в організм аскорбінової кислоти супроводжується підвищенням рівня оксалатів, що призводить до каменеутворення в нирках. В цілому питання корисності вітаміну C при лікуванні важких захворювань як і раніше досліджується.

Новини

Популярні теми форуму

analytics