Close button

Хто і за скільки виманює українських медиків з країни

Хто і за скільки виманює українських медиків з країни

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що якщо лікарям не підвищити зарплати - всі вони поїдуть за кордон. І, здається, це може бути реальністю, повідомляє Depo.ua.

В Україні в умовах пандемії - нестача медиків. Крім величезної інтенсивності роботи за часів COVID-19, загрози для здоров'я і життя не тільки для медичних працівників, а й для їхніх сімей, а також низької оплати праці та недофінансування охорони здоров'я в цілому, для відтоку лікарів "тут і зараз" є безліч причин.

Хтось вирішує на користь власного здоров'я і сім'ї і йде працювати в інші сфери. Адже сотні медиків щодня заражаються коронавірусом і потоками йдуть на карантин. Ще хтось - їде працювати за кордон. І для останніх зараз відкриті всі двері, адже проблема нестачі кваліфікованих лікарів - не тільки в Україні. А ось оплата праці, навіть у найближчих до нас сусідів, часто куди вище, що дозволить прогодувати сім'ю і забезпечить певну фінансову подушку.

Ми пропонуємо подивитися, хто і як переманює українських (і не тільки) лікарів на свої території і скільки їм пропонують платити.

Польща переманює лікарів

Основним закордонним постачальником роботи для українських лікарів стала Польща. Зараз дефіцит медичних працівників - одна з головних проблем цієї країни.

Іронічно, але традиційно з 4 тисяч лікарів, які щорічно проходять навчання в Польщі, кілька сотень їдуть за кордон. Зокрема, одне з найпопулярніших напрямків - Німеччина. За українськими мірками, може здатися, що в Польщі лікарі заробляють досить непогано, проте за мірками Європейського Союзу зарплата медиків тут досить невисока, а сама система охорони здоров'я недофінансовується.

Тому ми отримали ситуацію, коли польські лікарі виїжджають за кордон в інші країни ЄС в пошуках більш високого заробітку, в свою чергу українські лікарі їдуть до Польщі.

І тепер працевлаштуватися в сусідній країні стало набагато простіше.

Ще в жовтні польський Сейм запропонував спрощену процедуру для прийому лікарів-іноземців, зокрема тих, хто отримав професійну освіту за межами ЄС. Кілька тижнів тому ці зміни були прийняті, що фактично дало "зелене світло" на масовий потік до Польщі медиків з України та Білорусі.

Раніше процедура підтвердження кваліфікації та пошуку роботи для медиків з-за меж ЄС в Польщі була досить складною, з довгою паперовою тяганиною, яка могла тривати більше півтора року. Таким чином дозвіл на працевлаштування отримували лише кілька десятків лікарів на рік.

Зараз ці умови спрощені. Серед вимог для перекладу на роботу в Польщу - знання мови з відповідною медичною термінологією, диплом лікаря завірений консулом Польщі, трирічний досвід роботи за фахом і пройдене в Польщі кваліфікаційне навчання і згоду на те, щоб перший рік працювати під наглядом своїх польських колег. Таким чином, 1,5 року бюрократичної тяганини скорочуються до декількох місяців - і то за умови, що людина буде так поспішати виїхати з України.

Тривогу щодо ймовірних таких наслідків, а також неконкурентною зарплати медиків в Україні забив і міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Польща скасувала нострифікацію дипломів українським медикам. Тепер вони можуть безперешкодно туди поїхати і працювати. Їх там чекають. І якщо ми не підвищимо їм зарплати - повірте, вони всі виїдуть за кордон", - сказав Степанов.

За словами глави МОЗ, обов'язок держави - забезпечити медикам нормальні умови для праці і життя, для цього необхідно збільшення заробітних плат лікарям на рівні 23.000 грн, середньому медичному персоналу - 17.000 грн і 12.000 грн - молодшому медичному персоналу.

Такі ж цифри міністр озвучив, звертаючись до нардепів з проханням забезпечити підвищення зарплат, затвердивши відповідний бюджет на наступний рік. Втім, в парламенті Степанову вже фактично відмовили.

"Ми розуміємо, що якщо про освіту ми можемо ще говорити, що це можливо в межах бюджету, то про охорону здоров'я - навряд чи у бюджету є потенціал для того, щоб задовольнити ті побажання, ті запити, які у міністерства охорони здоров'я", - заявив голова бюджетного комітету Данило Гетманцев.

Тому надії на краще життя в рідній країні в українських медиків залишається мало. Хоча справедливості заради відзначимо, що навіть запропоноване Степановим підвищення не зрівняє зарплати українських медиків з країнами ЄС, навіть з Польщею (тим більше, там зараз також за роботу з COVID-19 пропонують хороші надбавки). Втім, можуть стати хорошим стимулом для того, щоб лікарі принаймні залишалися у своїй професії.

Невже в Польщі все так погано з медиками, якщо вони вдалися до таких кроків? Так, з кількістю працівників сфери охорони здоров'я там дійсно проблеми. За даними Євростату, в Польщі найменшу кількість лікарів в порівнянні з усіма іншими країнами ЄС. Тут тільки 238 медиків на 100 тис. Жителів (тобто, на 37-й мільйонне населення Польщі, це близько 88 тисяч медиків), і ще до пандемії в країні не вистачало 68 тис. Лікарів.

Для порівняння, станом на 2019 Україна, за даними реєстрів, було 185 тисяч лікарів, а населення наших країн майже рівне (ми не можемо зараз достовірно говорити про 40 мільйонів українців, адже дані перепису населення занадто застарілі). Втім, це тільки за даними реєстру.

Може здатися, що у нас достатньо медичних працівників, і якщо кілька сотень або навіть тисяч поїдуть за кордон, то Україна втратить небагато. Втім, це не так. Уже котрий місяць в наших лікарнях стикаються з катастрофічним браком медичного персоналу та лікарів зокрема, про що регулярно повідомляють головні лікарі медичних установ і самі медики, які змушені працювати подовжені зміни і контролювати куди більше пацієнтів, ніж зазвичай. Від чого, звичайно ж, не може не страждати якість лікування пацієнтів і своєчасність надання допомоги.

Тим часом польські лікарі, здається, зовсім не в захваті від рішення свого парламенту. Зокрема, 2 тижні тому національна рада Всепольському профспілки лікарів (OZZL) написав заяву про те, що імплементація цього законопроекту матиме багато негативних наслідків для пацієнтів, медичних працівників і всієї системи охорони здоров'я. Там також відзначили, що це "далекоглядна дискримінація" щодо польських лікарів, "які повинні пройти багатоетапну довготривалу процедуру, щоб займатися медициною в Польщі".

"Відповідно до прийнятого законопроекту, громадянам за межами ЄС буде дозволено працювати лікарями в Польщі без будь-якої суттєвої перевірки. В крайньому випадку це можуть бути навіть люди з підробленими медичними дипломами", - йдеться в повідомленні.

Скільки заробляють лікарі в країнах ЄС

У Польщі оплата лікарів дуже залежить від спеціалізації і регіону, в якому працюють лікарі. При цьому часто для лікарів загальної практики найвигіднішими варіантами є робота в регіональних лікарнях - там більше працює кваліфікованих фахівців, а де недолік - там, відповідно, і більш високу винагороду.

Але зарплата на рівні $ 21-30 тис. На рік влаштовує далеко не всіх. Просто тому, що в інших країнах Європейського союзу аналогічні позиції часто оплачуються набагато краще.

Наприклад, в Німеччині, куди і з'їжджаються поляки, середня зарплата близько $ 77 тис. На рік. При цьому хороші суми буде заробляти навіть помічник лікаря, а середня заробітна плата фахівців класично вище.

Mw5ANDscznzo8rnK5JQxiNXh11dK04xFL7n2J30y

При цьому чим більш досвідчений лікар - тим більше буде отримувати, навіть якщо він іноземець. Рівень досвіду тут є найважливішим фактором визначення заробітної плати. Так, працівники, які мають досвід від двох до п'яти років, заробляють в середньому на 32% більше, ніж молодші спеціалісти в галузі. Крім того, заробітна плата відсотково зростає на кордонах 10 і 15 років стажу.

А ось найбільше серед медичних працівників можуть заробляти головні лікарі. На піку кар'єри їх зарплати можуть скласти близько 340 000 доларів на рік.

Ще більше лікарям готові платити у Франції - середня заробітна плата тут може досягати $ 149 тис. На рік для фахівців і складати близько $ 60 тис. На рік для лікарів загальної практики.

Непогано заробляють лікарі і в Данії. Українські заробітні плати лікарів на такому тлі, на жаль, виглядають вкрай непривабливо. І якщо раптом і інші країни, крім Польщі, вирішать масово залучати медиків з-за кордону - це буде дуже приваблива пропозиція для наших лікарів, з якою не зрівняються пропоновані надбавки МОЗ.

Рекордні середні зарплати медиків

Серед країн, які найбільше платять своїм лікарям, першим йде Люксембург. Як і в Швейцарії, більша частина доходу цієї країни походить від прибуткового фінансового сектора. І добре заробляють тут не тільки банкіри. За даними ОЕСР, лікарі в середньому отримують тут 357.336 доларів на рік, хоча через невелику чисельність населення (у Люксембурзі проживає трохи більше півмільйона людей) тут жорстка конкуренція за роботу.

На другому місці - Швейцарія. Тут лікарі загального профілю в середньому заробляють 237.106 доларів на рік, фахівці - близько 258 тис. Доларів.

На третьому місці - Сполучені Штати Америки. Сімейні лікарі тут можуть заробляти близько 208.000 доларів на рік, а ось фахівці, в залежності від профілю, можуть мати куди більш високі доходи.

Ісландія продовжує рейтинг - тут лікарі загальної практики в рік отримують близько 181.981 доларів США, фахівці - понад 200 тис. Доларів.

На п'ятому місці - Ірландія і Великобританія. У першій лікарі-фахівці, особливо в районах великих міст, за рік заробляють близько 186.863 доларів.

У другій - лікарі загальної практики заробляють в середньому 85.250 доларів, тоді як фахівці отримують близько 174.068 доларів на рік.

Марія Зайчик

Новини

Популярні теми форуму

analytics