Close button

Чому дорожчає бензин і дизпаливо

Чому дорожчає бензин і дизпаливо

До середини грудня зростання цін на паливо продовжилося, але стало не таким стрімким, як тижнем раніше. В середньому по Україні цінники пішли вгору ще на 16-18 коп./л, це майже вдвічі менше, ніж тиждень тому, повідомляє Сегодня.

Які тенденції очікувати на поточному тижні, розповіли директор "Консалтингової групи" А-95" Сергій Куюн і замдиректора Науково-технічного центру" Психея "Геннадій Рябцев.

Експерти кажуть, що головним фактором подорожчання нафтопродуктів залишилося підвищення світових цін на нафту. Котирування перевищили 50 дол./барель (в жовтні було 35-37) і очікується, що вони і далі підуть вгору.

"Ціни на нафту росли шість тижнів поспіль, що є їх найтривалішим зростанням з червня", - уточнив Сергій Куюн.

За його словами, великі мережі АЗС підняли ціни на бензини і дизельне паливо на 0,5-1 грн/л.

Геннадій Рябцев говорить, що в Україні на зростання цін вплинули ще й низка свят, що наближається, неясна ситуація з локдауном і невизначеність, що буде в найближчий місяць з курсом гривні:

"Ціни могли б рости не так стрімко, але трейдери вже зараз заклали в них всі ризики по максимуму - і до Нового року, і після нього. Додала паніки і поява низки нових законопроектів про підвищення акцизів, перш за все на дизпаливо. Мережі почали активні закупівлі, оптовики ціни підняли, це додатково відбилося на роздробі ".

Експерти очікують, що на поточному тижні ціни на бензин і дизпаливо продовжать йти вгору.

Геннадій Рябцев зазначив: поки немає економічних підстав для помітного зростання цін на бензин і ДТ. Але не виключає їх коригування в окремих мережах.

Сергій Куюн, навпаки, говорить, що через подорожчання нафти формується потенціал для зростання цін на нафтопродукти:

"Він може скласти 1 грн/л. Поточного тижня очікувано подорожчання бензину в межах 50 коп./л, ціни на дизпаливо не повинні змінюватися".

Новини

Популярні теми форуму

analytics