Close button

Як Міжнародний кримінальний суд залучить Росію до відповідальності

Як Міжнародний кримінальний суд залучить Росію до відповідальності

Уже проміжні рішення МКС можуть підтвердити права України в Криму і визнати конфлікт на Донбасі не "внутрішнім", а міждержавним. І це далеко ще не все, повідомляє Укринформ.

З Гааги прилетіла звістка від прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) Фату Бенсуда про завершення формальної експертизи ситуації в Україні: за більш ніж шість років вивчення доказів прийнято рішення про те, що існують достатні підстави для початку розслідування військових злочинів і злочинів проти людяності на Сході України і в окупованому Криму.

Крім того, МУС оприлюднив звіт про ситуацію в Україні, в ньому зачіпаються теми Донбасу, Криму і Майдану. Згідно з документом, в Криму до і під час окупації Росія зробила такі злочини: депортації, вбивства, тортури, викрадення, примус до служби в армії Росії і т.п. Що стосується Донбасу, то прокуратура зафіксувала умисні вбивства, нанесення ударів по цивільних об'єктах, зґвалтування та інші злочини. Прокуратура МКС має намір порушити кримінальні справи за цими фактами.

Для України це великий шанс знову нагадати світові про війну на своїй території, яка нарешті стає об'єктом уваги міжнародного правосуддя. За словами опитаних експертів - юриста-міжнародника, експредставника президента в АР Крим Бориса Бабина і судді Міжнародного кримінального трибуналу для колишньої Югославії (2002-2005 роки), представника України в Раді ООН з прав людини (2005-2010 роки), посла України Володимира Василенка - незабаром ми всі почуємо зовсім інші розмови.

Так про що, власне, йдеться?

Як Україна розв'язала руки гаагському правосуддю

Перш нас цікавить Римський статут, відповідно до якого діє Міжнародний кримінальний суд. Росія спочатку його підписала, але потім відкликала свій підпис (в листопаді 2016 року) По факту - росіяни не визнають цей суд. Україна ж підписала, втім, досі не ратифікувала. Але це не завадило їй звернутися в МКС (Римський статут передбачає таку можливість для країн, які її підписали) і визнати його юрисдикцію (у вересні 2015 року), яка поширюється:

  • на всю територію України в міжнародно визнаних кордонах (включаючи окуповані території Криму і Сходу України);
  • на будь-які військові злочини і злочини проти людяності, скоєні на території України в період з 21 листопада 2013 роки без обмеження строків;
  • щодо всіх осіб, які вчинили військові злочини і злочини проти людяності на території України незалежно від приналежності їх до тієї чи іншої сторони конфлікту.

Отже, з огляду на перелічені обставини - як ставитися до заяви прокурора МКС?

Дипломат Володимир Василенко вважає, що сам факт того, що авторитетна міжнародна судова інстанція визнала, що під час збройної агресії Росії проти України могли мати місце військові злочини і злочини проти людяності - говорить про, хоч і проміжну, але перемогу України. "Уже хоча б тому до заяви прокурора МКС слід ставитися позитивно", - зазначив пан Василенко.

Подібним чином висловився юрист-міжнародник Борис Бабин. Міжнародні суди це не політичне знаряддя, каже він, це - знаряддя справедливості і встановлення істини. Тобто МКС не зобов'язаний розслідувати справи тільки проти "поганих" людей, Суд розслідує всі міжнародні злочини, незалежно від того, хто їх скоїв. "Однак сам факт, що ми туди звернулися, що процес почався - це дуже добре", - вважає Бабин.

А що стосується заяви прокурора МКС, то вона (заява) свідчить про дві речі. Перше - в Гаазі оцінили надані українською стороною докази, і визнали, що в них, ймовірно, є склади міжнародних злочинів, а саме: військових злочинів і злочинів проти людяності на Сході України і в окупованому Криму.

"Друге - це свідчить про те, що Україна не в змозі самостійно це розслідувати, бо, по-перше, частина території окупована, по-друге, наше кримінальне законодавство недосконале (теоретично парламентарії повинні були б внести зміни до КПК, імплементувати норми Римського статуту, навіть не ратифікуючи сам документ, але так і не зробили цього). як то кажуть, не було б щастя, та нещастя допомогло. Парадоксально, але саме наша нездатність розслідувати цю справу самостійно і розв'язала руки гаагському правосуддя", - стверджує Борис Бабин .

Уже після проміжних рішень МКС розмови будуть інші

Ми також запитали експертів, що це конкретно змінює в боротьбі України з Росією на міжнародному полі? Зрештою, чи можна розраховувати (вважати, сподіватися) на початок процедури офіційного визнання РФ агресором?

За словами Бориса Бабина, це потужний поштовх, але поки тільки політичний. Заява хоч і прозвучала на рівні Офісу прокурора і канцелярії МКС, але наші західні партнери шанують не стільки заяви, скільки безпосередньо рішення судових органів. Але ситуація, вважає юрист, може змінитися після перших же проміжних рішень у цій справі.

"Ці рішення незабаром з'являться, тому що наступний етап - це звернення Офісу прокурора до суддів Міжнародного кримінального суду. І на це звернення судді повинні зреагувати, вони повинні дати дозвіл на розслідування (або не дати). Якщо дозвіл дадуть - це буде мати кілька важливих наслідків, - переконує експерт. - По-перше, вони повинні визначитися з тим, чи можна розслідувати злочини в Криму. Не дивлячись на те, що Росія не визнає МКС, а також наполегливо декларує Крим "територією РФ", якщо судді вирішать, що можна (і я навіть не сумніваюся в цьому), то це буде означати міжнародне судове рішення про юрисдикцію України над Кримом".

І це надважливо. Навіть важливіше, на думку юриста, ніж резолюції Генасамблеї ООН. "По-друге, прокуратура повинна визначитися щодо характеру конфлікту на Сході України. Їм потрібно його кваліфікувати, тому що якщо це міжнародний конфлікт, то задіюються одні параграфи Римського статуту, якщо внутрішній - інші. Отже, вони будуть змушені визначатися з тим, що в протягом майже семи років відбувається на Донбасі: "громадянська війна" або міждержавний збройний конфлікт?", - зазначив Борис Бабин. І в черговий раз підкреслив, що це буде надпотужний поштовх, це вже не будуть заяви, звернення або декларації, а - встановлений судом факт. "Після цієї розмови будуть інші", - додав експерт.

Кремль буде використовувати МКС гібридним чином

Тут і до ворожки не ходи, РФ зробить все можливе, щоб використовувати рішення Міжнародного суду в свою користь. І кожне розслідування, пов'язане з діями наших бійців буде широко висвітлюватися і російськими пропагандистами, і агентами їх впливу в самій Україні. Більш того, нератифікація статуту не забороняє РФ надавати Суду матеріали проти України. Яскравий приклад - війна в Грузії (до речі, грузини ратифікували Римський статут ще в 2003 році), де тільки за один місяць 2008 року РФ надала МКС більше 3000 "доказів". Не важко здогадатися, скільки таких "доказів" РФ наштампувала протягом 2014-2020 років. Зрештою, є свіжий приклад з нацгвардійцем Віталієм Марківим: коли італійці його виправдали за відсутністю складу злочину і відпустили, РФ - миттєво відкрила проти нього "кримінальну справу".

Так ця історія (з МКС) принесе Україні користь або, навпаки, більше шкоди і мороки?

Це абсолютно неправильна позиція. Ми повинні остаточно і повноцінно ратифікувати документ, і використовувати механізм МКС, щоб покарати осіб, які вчинили відповідні злочини на території України, зазначає дипломат Володимир Василенко. "Те, що Україні буде більше шкоди і мороки, а також, що, мовляв, не варто ратифікувати Римський статут і сподіватися на Міжнародний кримінальний суд - подібні тези поширюють ті, хто виконує замовлення Росії, - підкреслив він. - Інша справа, при наявності доказів МКС може порушити кримінальну справу проти будь-якої особи, що бере участь у збройному конфлікті. зокрема, можна припустити, що військовослужбовці ЗСУ також вчиняли злочини в ході збройного конфлікту. І такі злочини були розслідувані нашої військовою прокуратурою. Це реалії життя".

Але якщо держава сама карає своїх громадян за вчинення військових злочинів, в кінці кінців, це передбачено українським кримінальним кодексом - тоді МКС не розглядатиме такі справи, стверджує пан Василенко.

Це перше. А друге ... Одна справа голослівно говорити, що, мовляв, українці вчинили злочини і їх треба притягати до відповідальності, а зовсім інша - надати докази таких злочинів. Україна, переконаний юрист, має більш ніж достатньо серйозних доказів вчинення російською армією військових злочинів і в Криму, і на окупованих територіях Донбасу. "Це не більше, ніж піар. І цим піаром Кремль намагається задурити голови так званим експертам, штовхає їх переконувати українську владу і суспільство у всіляких небезпеки і підводні камені. Це зовсім не так", - запевняє Володимир Василенко.

Ну, і третє. Експерт каже, що в Україні, на відміну від РФ, не ведеться така агресивна антиросійська пропаганда. А що стосується Росії, то там ведеться тотальна антиукраїнська пропаганда. "Кожен українець зображується "фашистом", якого треба знищити, над яким можна знущатися і робити все, що завгодно. Тому російська армія, російські збройні сили, власне кажучи, займаються бандитизмом в ході збройної агресії, - підкреслює пан Василенко. - Військові злочину це не тільки вбивства мирних жителів, але і навмисне знищення інфраструктури, розграбування підприємств, їх вивезення на територію РФ, а ще - шкоди навколишньому середовищу тощо. Все це військові злочини. і за це Росія як держава, так і фізичні особи, які здійснюють ці злочини - повинні відповідати".

Тепер вони знають, що рано чи пізно - сидітимуть

У свою чергу Борис Бабин вважає, що росіяни потрапили в пастку, яку самі для себе створили. Росія ж не просто не ратифікувала Римський статут, вона відкликала підпис під документом.

Як показує практика, інший суд - Європейський суд з прав людини - РФ, починаючи з 2014 року, використовує тактику штампування тисячі заяв проти України від нібито жертв війни на Сході. Однак всі ці заяви, як правило, завжди низької якості, більш того, вони не відповідають дійсності - відсікаються, рішень по ним немає, каже юрист.

Також пан Бабин додав, що сьогодні нічого інкримінувати представникам української влади або окремим посадовим особам. "Я не бачу складу злочину, який можна назвати гідним для розгляду МКС. І не тому, що українські чиновники такі ангели. Ні! На будь-якій війні і це, на жаль, аксіома - обидві сторони майже завжди порушують в якійсь частині норми міжнародного права. Так завжди було і буде. Але тут питання в системності таких порушень, як жорстоке поводження з полоненими, тортури, мародерство, невибіркову застосування зброї тощо. якщо це система, якщо є жертви, то це предмет розгляду МКС. Однак подібних зафіксованих , зібраних фактів щодо дій українських військових і посадових осіб немає, я їх не бачу ", - підкреслив він.

Отже, підсумуємо. МУС фактично може визнати нашу юрисдикцію в Криму, а також - міждержавний характер конфлікту на Донбасі. І це, каже експерт, тільки про складову процесуальної. А є ще кримінальна ... "Повірте, сьогодні у колабораціоністів вже зовсім інший настрій", - переконує він.

За його словами, одна справа сміятися над Гаагою, а зовсім інша - знати, що рано чи пізно тебе знайдуть і видадуть Суду. "Ця історія не стільки про Путіна, скільки про виконавців, а саме тих, хто організовує заклик в Криму, хто застосовує кримінальне законодавство РФ у політичних справах, хто катує і вбиває українських полонених. Це не абстрактний Путін робить, а конкретний "інспектор СІЗО" з Макіївки, чиновник кримського "військкомату" та інші. В кінці кінців, терміну давності у цієї справи немає", - резюмував Борис Бабин.

Мирослав Лісковіч

Новини

Популярні теми форуму

analytics